PTS vill inskränka ditt val av domännamn

Som en del av er kanske känner till så pågår det sedan lång tid tillbaka en diskussion mellan PTS och .SE om att återinföra förhandsgranskning av domännamn när du registrerar en .SE-domän. Det första och banbrytande fallet består av teckenföljden ”b” ”a” ”n” ”k”, alltså ordet bank. Du som slutkund ska alltså inte få registrera t.ex. bankaryd.se, sandbank.se eller genbank.se utan att finansinspektionen får säga sitt först.

Som ni säkert förstår så är detta ett relativt långt steg tillbaka i utveckling för domännamnsmarknaden och inget som varken slutkunderna  eller .se-domänen drar nytta av. Att detta kommer att användas som prejudikat av dem som ytterligare vill begränsa användandet av domännamn i Sverige är höjt över alla tvivel.

Bakgrunden till det beslut som idag har publicerats av PTS samt skickats till .SE är lång och brokig. Den har sin början i ett tvistlösningsförfarande (ATF) där en svensk bank gick lottlösa eftersom det inte fanns någon exakt likhet i stavningen av domännamnet i fråga. Därifrån  har frågan drivits av Bankföreningen med hjälp av Finansinspektionen.

Slutligen ålades det PTS att göra en granskning av .SE och dess regler vid registrering av domännamn. Denna utfördes under våren och publicerades utan att ha genomgått sedvanlig remissprövning. Rapporten i sig utfördes av en jurist utan tidigare insikt i domännamnsbranschen och denna har väckt starka reaktioner där kompetensen bakom rapporten infrågasätts starkt av experter på området, .SE själva och inte minst av registrarer.

Det förslag som lagts fram av .SE efter samråd med bland annat deras registrarer  istället för denna drastiska åtgärd har helt förkastats. Konkrekt så innebar förslaget att .SE skulle stärka det tvistlösningsförfarande som faktiskt finns på plats och inte kräver förhandsgranskning.

I det stora hela så är själva frågan om ordet ”bank” relativt liten men det är de efterdyningar som denna kan komma att få som är viktigt. Ska verkligen lobbyverksamhet från en ensam part få ändra ett välbeprövat  sätt att tilldela domännamn? Ska inte Bankaryd få ha en hemsida? Ska en liten klick av företag få dela av en hel namnrymd utan planer på att använda mer än bråkdelar av den?

Det tycker inte vi!

Dela detta inlägg:

31 svar på “PTS vill inskränka ditt val av domännamn

 1. Stå på er, låt inte dessa bakåtsträvande teknikförtryckarna påverka er!

 2. Måste stoppas tillvarje pris. Kanske kan ni starta ett upprop på nätet.

 3. Det är väl inte helt orimligt att man inte ska kunna registrera en domänadress med ordet bank hur som helst. Det innebär ju inte ett stopp för bankeryd.se o likanade utan handlar om att du inte skakunna utge dig för att vara en bank utan att faktiskt vara det. Jämför med att man inte får ha ordet bank i företagsnamn.

  Anledningen är ju att förhindra svindlare – en .se-domän ger ett rätt trovärdigt intryck.

 4. Tycker PTS kan kasta sej i väggen, hur kan man komma på nåt så jävla korkat. Skulle deras förslag gå igenom, så kan man ju undra vilket ord som är följande i tur. Nej, tummen ner för PSS!!!

 5. Som vanligt så har folk helt missuppfattat vad internet är, hur det fungerar och även lyckats med konststycket att helt missförstå hur det svenska språket fungerar.

  Allt för att en begränsad lobby med mycket pengar blivit ”butt hurt” av att de inte fick bestämma i sandlådan.

  Att detta gått igenom är för mig obegripligt, att ingen reagerat under processen och sagt ifrån är obegripligt. Har vi inget civilkurage bland tjänstemän längre?

  En lågstadie elev begriper bättre, varför gör inte PTS det?

  Att den finnansiella bankverksamheten som lobbat för det här inte själva har insett sin egen idioti är fullkommligt obetalbart, ren humor på högsta nivå. Fick mig att tänka på Veridian Dynamics och deras Jabberwookey projekt.

  Veridian Dynamics: Life, Better.
  http://www.youtube.com/watch?v=Ia8OKMlqxLs

 6. Ser inget fel med att göra så här, du blir ju inte stoppad från att använda ordet bank i domännamnet om det är legitimt.

  Om det stopapr domännappare så är det helt ok för mig.

  Problemet som finns idag överlag är alla domännappare med stora domänportföljer, domänerna borde istället användas av dom som har användning av dom och inte spekulreras med.

  Ingen ska behöva betala tusentals kronor för att köpa loss en domän från en domännapppare, det borde begränsas så att ingen kan äga mer än ett visst antal domäner, sen måste ansöka speciellt för att klöpa fler och ha någon verttig anledning till det annat än att spekulera i domännamn.

 7. Jag har ett bättre förslag.

  .se behöver inte bry sig.

  Eftersom bankerna har väldigt gott om pengar så kan de ju starta en egen toppdomän .bank.

  Denna kan bankerna sedan själva sätta upp sina egna regler för. Precis som att det finns .museum.

  Detta kommer garanterat att förhindra att en adress som .se kan missbrukas.

  Med tanke på att många banker dessutom inte ens heter bank i sitt namn så slår man två flugor i en smäll.

  Detta utan att inskränka på .se eller skapa en massa byråkrati.

 8. Jag tycker att man borde stoppa alla domännamn som slutar med ”th” också. Till exempel borde bara riktiga Tekniska Högskolor få registera sådana domännamn. Till exempel KTH.

  Ett steg i rätt riktning, således!

  Årdning och reda ska det vara.

  /Vän av årdning

 9. I princip är jag för förbud sålänge de tjänar ett syfte eller åtminstone är rimliga.

  Att man inte ska få ha domäner som skandiskenskildbank.se eller ikonbanken.se är inte bara rimligt utan bra, men om allt som innehåller bank sorteras bort utan bedömning så är det tid att dela ut lite skallebank. (.dk eller .no av den är nog inte ledig) 😉

 10. Det här är bara början. Om en bank skall ha ensam rätt för namnet bank blir det i fram tider helt omöjligt t.ex. att rita sjökort utan att betala licensavgifter till banker.. Tro inte en sekund att det här gälle endast om ordet bank. Har ni inte lärt er läxan än? Vad händer om man tar domänamn som pankki, banca, m.m. är det också förbjudet? Om ni stannar upp ett tag och tänker lite så kommer ni till insikt att det här är bara en av de små pusselbitarna som byggs upp bit för bit i syfte att få total kontroll över Internet och domäner.

 11. Låter väldigt konstigt om det skulle vara så att ordet bank i andra betydelser än pengalåningsinstitut skulle förbjudas. Bank har ju flera olika betydelser: genbank (i och för sig är det ju överförd betydelse från pengabank, men ändå), sjöbank m.m.

  Annars är förslaget väldigt bra, att ingen får registrera sig på bank, t.ex. jamtlandsbanken.se om det inte är en riktig bank.

 12. Jag tror vi alla behöver fundera på varför de kommer med detta förslag. Är det för att folk har blivit lurade av någon sida som är snarlik orginal-bankens hemsida? Eller gör det det för att bankerna vill det?
  Jag ser stora problem med att det kan finnas sidor som har snarlika adresser med ordet bank i sig. Detta kan göra att man vid en fel-tryckning på tangentbordet hamnar på någon hackers sida som sedan snor inloggningsuppgifter m.m.
  Dessutom så föreslog de väl inget förbud, utan bara att det ska granskas innan. Visar det sig att de förbjuder sidor som Bankeryd så kommer det sprida sig väldigt fort via nätet och då kan vi ta upp kampen på allvar. Men innan dess så tycker jag att det vore en bra regel att bank-sidorna granskas..

 13. Jag förstår inte alls varför man skulle sätta i halsen för att man vill begränsa möjligheten till svindleri, jag tycker tvärt om att det är alldeles för lätt med domänsvindel och allat annat skojeri på nätet! Man undrar ju lätt om ni VILL medverka till detta med ovanstående uppror?

  Det hindrar ju inte på något sätt seriösa att få namn med bank, t.ex. bankenhadohud.se (i Skara), bankeryd.se och andra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss