Förnyelse av .se-domännamn

Det har på senare tid skrivits en del i media om problem med förnyelser av .se-domännamn. Vi på Loopia företräder de flesta av våra kunder i de här ärendena och har därför inte upplevt så mycket av detta.

Däremot finns det sedan en längre tid ett annat problem med förnyelser av .se-domännamn. Jag tänkte därför med detta inlägg förklara vad problemet består i och hur man undviker det.

Först några begrepp och lite historik. Som tidigare nämnts hanterar Loopia förnyelsen av våra kunders .se-domännamn. Detta kallas av oss och av .SE för samavisering, en tjänst som funnits i ett par år. När tjänsten lanserades så innehöll den redan från start ett stort problem.

Dåvarande Nic-SE (numera .SE) räknade med att ombuden skulle rapportera vilka domännamn som skulle förnyas så långt som upp till 60 dagar innan de löpte ut. De som gillar matematik förstår att detta, med våra faktureringsrutiner, skulle innebära att vi i så fall behövde fakturera kunden 120 dagar (!) innan ett domännamn löpte ut.

Efter en stor mängd e-postkorrespondens, telefonsamtal och möten mellan oss och dåvarande Nic-SE så strukturerades denna rutin om till nuvarande form, en form som är ett modifierat förslag från undertecknad. Förslaget ökade avsevärt den tid som ombuden har på sig att rapportera vilka domännamn som ska förnyas.

Nu har vi nått problemet som inte löstes. Domännamn som skall förnyas under en specifik månad måste ombuden i dagens läge rapportera in senast den fjärde samma månad. Om detta är en helgdag så måste det göras innan dess. Om vi nu räknar med att loopia.se löper ut den 31 december och att vi fakturerar denna domän 60 dagar innan med 30 dagars betalningsvillkor så betyder detta att vi måste rapportera förnyelsen till .SE endast några dagar efter att fakturan löpt ut. Någon påminnelse är det alltså inte att tala om.

Väljer man då dessutom att betala denna via giro så måste vi lägga på ungefär tre bankdagar på betalningen. Infaller denna på en helgdag så blir det ytterligare dagar att räkna med och vi är då sannolikt förbi den omtalade (och jag citerar ett större antal science fiction-filmer) point of no return.

Alltså, för att beskriva problemet mer direkt:

.se-domännamn som löper ut i slutet av en månad riskerar att falla ur förnyelserutinen trots att kunden betalat dem i sista sekund. Min rekommendation till alla som innehar ett domännamn är att, oavsett vilket domännamn det gäller, så bör du betala detta snarast möjligt. Använd gärna teknikens under (kontokort) för att göra detta eftersom du då slipper bankens hanteringstid.

Om just du skulle råka ut för problemet i fråga så kommer du att märka detta. Detta då .SE alltid skickar ut en påminnelse till dig om vi avanmäler vårt ansvar för förnyelse. Alltså, om du har betalat en faktura för din .se-domän till oss och ändå får en faktura från .SE så bör du betala denna och snarast kontakta oss så ser vi till att återbetala den summa du betalat oss.

Dela detta inlägg:

2 svar på “Förnyelse av .se-domännamn

  1. Nic-se har alltid varit riktigt dåliga på just användarvänlighet och enkelhet när det gäller hantering av domäner. Vi kan bara hoppas att dom tar lärdom förr eller senare så .se domänerna kan användas utan att man behöver fundera på krångliga regler…vi har en lång väg innan vi ser .se domäner hos stora internationella registratorer av just den anledningen…

  2. Kul att ni börjat blogga Loopia. Spenderade lite tid här med att läsa inlägg, men ack så jobbigt det blev sedan när man åter igen började titta på en ”ljus/vit” webbsida. Allt det här röda får ögonen att blöda och det tar nån halvminut för ögonen att åter vänja sig med ljusare färger. Tur att det finns RSS där jag kommer att följa ert bloggande fortsättningsvis! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss