Företagsprofil på Instagram – Vad är det och hur växlar jag till det?

Så växlar du till företagsprofil på Instagram

För några månader sen lanserade Instagram en ny funktion i form av en företagsprofil, som nu också finns tillgänglig på svenska. Företagsprofilen är en del av Instagrams nya företagsfunktion Instagram Business Tools och möjliggör bland annat statistik, marknadsföring av inlägg och kontaktuppgifter direkt i appen.

Är du en flitig användare av Instagram för ditt företag? Då kan det vara värt att växla till företagsprofilen. Det ger dig en bättre överblick av vad som fungerar och inte fungerar hos just dina följare.

Vad innebär en företagsprofil på Instagram?

Med en företagsprofil på Instagram kan du bland annat:

 • Ta reda på vilka dina följare är och vad de är intresserade av med statistikverktyget Instagram Insights.
 • Marknadsföra dina inlägg direkt från Instagram-appen med bara några få steg.
 • Låta dina följare kontakta dig via e-post/telefon och få en vägbeskrivning till din butik/ditt kontor direkt via en kontakt-knapp i din profil.

Hur växlar jag till företagsprofil på Instagram?

För att kunna växla till företagsprofil på Instagram behöver du ha en företagssida på Facebook som är kopplad till företagskontot på Instagram. När du har det gör du så här:

 1. Logga in i ditt företagskonto i Instagram-appen.
 2. Klicka på kugghjulet (eller de tre vertikala punkterna beroende på operativsystem) högst upp till höger och välj sedan “Växla till företagsprofil”.
 3. Klicka på “Fortsätt som “Ditt Facebook-namn”.
 4. Välj vilken företagssida på Facebook som du vill koppla till din företagsprofil. 
 5. Klart! Nu kan du börja jobba med dina följare på en helt ny nivå.

Observera att det kan ta någon vecka innan all statistik och information om dina följare tagit plats i ditt konto. Läs mer om hur du kommer igång med Instagram Business Tools här.

Så får du fler kunder med hjälp av webben

Ladda ner e-bok (gratis)

Vill du ha fler tips om sociala medier?
Följ med på Loopia-bloggen där du bl a hittar massor av tips om just Instagram:
» Instagram Stories för företag – tips till dig som vill prova
» Nu kan du växla mellan flera Instagram-konton utan att behöva logga ut och in
» Nyhet för företagare: Annonsera på Instagram

följ Loopia på Instagram för att ta del av fler nyheter, tips och ett och annat nördskämt 😉 .

Dela detta inlägg:

53 svar på “Företagsprofil på Instagram – Vad är det och hur växlar jag till det?

 1. Kommer alla inlägg/följare/meddelanden vara kvar efter man växlat ?

 2. Hej! Kan man ha en företagsprofil fast att man inte har ett företag?

 3. Kommer det kosta något? Med tanke på att man marknadsför sig på sin instagram

 4. Hej!
  Jag har flera butiker och därmed flera mejladresser, gatuadresser och telefonnummer vilket gör att jag inte bara kan ange uppgifter till en butik eftersom det skulle bli konstigt, men jag kommer inte vidare i processen om jag inte gör detta. Går det att på något vis lägga till fler ex. e-postadresser?

 5. Hej Märta,
  Jag är osäker på om det är möjligt att lägga till flera olika e-postadresser/adresser/telefonnummer. Ett alternativ är annars att skapa ett Instagramkonto för respektive butik, men hör gärna efter med Instagrams support via https://help.instagram.com/ om det går att komma runt det på något sätt. Lycka till!

 6. Hej,
  Jag funderar på om man kopplar sin instagram till Företagsprofil – hur blir det då om man någon gång i framtiden skulle sluta sin anställning på företaget, går sånt att fixa? Kan exempelvis flera personer på företaget växla till samma företagsprofil?

 7. Hej Ida,
  Börja med att växla företagets Instagramkonto till en företagsprofil, därefter kan flera personer växla mellan sitt eget privata konto och företagskontot från sina egna Instagram-appar. Slutar du på företaget loggar du ut från företagskontot i din app för att koppla bort det. Kika gärna på https://help.instagram.com/1094643983940381/?helpref=hc_fnav, där finns mer information om företagskonton på Instagram. Lycka till!

 8. Hej!!
  Jag har en företagssida på instagram och brukar annonsera rätt ofta både direkt på appen och via ads manger. Sista veckan så verkar det ha hänt något för mina annonser kör hela 24h men får inga exponeringar, inga klick och inga pengar dras och nu har det vart så en hel vecka. Jag har testat både på appen och direkt men det står 0 på alla fält vad är det som kan ha gått snett och hur löser jag detta?

  Hoppas jag hör från dig inom kort för det verkar inte finnas någon support på instagram och jag har redan testat guiden på deras sida.

 9. Hej Sara, vi har dessvärre ingen möjlighet att se vad problemet kan bero på utan måste hänvisa dig till Instagrams (eller Facebooks) support för vidare hjälp. Ett tips är att börja med att dubbelkolla så att kortuppgifterna stämmer och att jämföra nya annonser (som inte fungerar) med äldre som har fungerat för att ev hitta något som skiljer sig åt mellan dem. Lycka till!

 10. Hej! Just nu går det massor av rykten om att instagram kommer att radera konton som har företagsprofil på, men som egentligen inte är ett företag eftersom det strider mot deras policy. Jag blev lite orolig eftersom jag har företagsprofil på för att kunna se bla hur många som spara mm. Jag hittade inget i instagram policy om att det är olagligt, så ville kolla om du visste.

 11. Hej Hanna! Jag ser att Instagram själva skrivit att ”Det är enbart företag på Instagram som ska använda företagsprofiler” men mer än så kan jag inte hitta om att det skulle vara otillåtet för privatpersoner med företagsprofiler. Om du vill byta tillbaka till ett personligt konto för säkerhets skull kan du följa denna guide: https://www.facebook.com/business/help/1717693135113805, annars måste jag hänvisa dig till Instagrams support för vidare frågor. Lycka till 🙂

 12. Hej, när jag har varit inne på inställningar så har jag råkat klicka på ”inget företag”, och så har det gått bort, finns det nått sätt att få tillbaks det?

 13. Varför fungerar det helt plötslligt inte att dela instagraminlägg med ens företagssida på facebook? har fungerat innan men nu gör det inte det. Kan man inte dela filminlägg?

 14. Hej Emelie, prova att logga ut/in och att koppla ihop ditt Instagramkonto med ditt Facebookkonto på nytt via Instagram > Inställningar > Länkade konton. Om inte det fungerar behöver jag hänvisa dig vidare till Instagrams support på https://help.instagram.com/

 15. Kan man se om folk har screenshotat ens bilder med företagsprofil? Kan man se namn på profilen?

 16. HJÄLP!!!
  Jag råkade göra om mitt konto till ett företagsprofil och jag vet inte hur man byter tillbaka.
  Hur gör man snälla svara det är akut!

 17. Hej Amanda, gå in under ’Inställningar’ > ’Växla tillbaka till personligt konto’ för att byta tillbaka från företagsprofil.

 18. Hej, Har skapat ett ytterligare Instagramkonto för mitt företag. Men kan inte växla mellan det om mitt andra? Hur göra?
  Med vänlig hälsning,/Gith

 19. Hej Gith, provar du att växla till företagskontot från mobilappen enligt instruktionerna i detta inlägg? Vad är det som inte fungerar när du försöker?

 20. Hur tar man bort all information om man inte vill ha kvar det

 21. Jag har gjort min profil till företagsprofil. Jag vill nu bli privat (hade öppet konto innan när jag skaffade företagsprofil) men kan verkligen inte hitta hur man blir privat någonstans. Vet var man kan ändra det & har sökt på var ”privatkontoknappen” finns, men min är borta… kan det ha något med företagsprofilen att göra? Och hur får man bort det?

 22. Hej Lisa, för att kunna ha ett privat konto behöver du nog ha ett personligt konto och inte en företagsprofil. För att växla tillbaka till ett personligt konto går du in under inställningar > Företagsinställningar och väljer ”Växla tillbaka till personligt konto”.

 23. Hej!
  Jag har råkat göra min profil till företag och vill nu växla tillbaka. Har försökt på alla sätt och vis men jag kan inte göra det.. snälla hjälp mig

 24. Hej Emelie, för att växla tillbaka till ett personligt konto går du in under inställningar > Företagsinställningar och väljer ”Växla tillbaka till personligt konto”.

 25. Jag har gjort min profil till en företagsprofil,, kan jag ändra tillbaks den till vanligt instagramkontot? För jag har inget företag och vill ha min profil som den var innan! Hjälp!

 26. Hej Ines, för att växla tillbaka till ett personligt konto går du in under inställningar > Företagsinställningar och väljer ”Växla tillbaka till personligt konto”.

 27. Hej Tyra, för att växla tillbaka till ett personligt konto går du in under Inställningar > Företagsinställningar och väljer ”Växla tillbaka till personligt konto”.

 28. Jag har en fråga;
  Jag har ett företagskonto på instagram.
  I min profil kan man klicka på att skicka direkt mail till mig eller ringa direkt till mig.
  På vissa konton ser jag att man kan klicka så man skickar ett direkt meddelande också.
  Hur lägger jag till detta i min profil.

 29. Hej Vincent, gå in under ’Inställningar’ > ’Växla tillbaka till personligt konto’ för att byta tillbaka från företagsprofil.

 30. Hej!

  Jag skulle vilja ha kvar mitt facebook-konto privat och starta ytterligare ett till mitt företag. Går det? och går det enkelt att växla mellan dessa i så fall?

 31. Hej jag undrar hur man tar bort sitt företag för jag kan inte. Ta bort företaget så det blir mitt vanliga konto o inte nått företag för jag vill göra mitt konto privat. Hur gör man ?

 32. Hej Tindra, gå in under ’Inställningar’ > ’Konto’ > ’Växla tillbaka till personligt konto’ för att byta tillbaka från företagsprofil.

 33. Hej,
  Vi lyckas inte få upp vårt företag på ”lägg till plats” när vi ska tagga oss själva i inlägg. Det har alltid fungerat tidigare men sedan någon vecka så får vi det inte att fungera…? Har ni någon aning om hur det kan sluta fungera helt plötsligt och hur man lägger in detta så man får tillbaks valet…?

 34. Hej, hur raderar man el byter ut sina bankkontonr på ett instagram-företagskonto?
  Jag har skrivit in de en ggn och vill radera de nu men jag hittar inte vart jag kan göra det.
  Tacksam för svar

 35. Hej Anna
  Har en fråga, går att ha en separat företag konto på instagram, det samma som på Facebook? jag menar om det går att ha privat+företag konto på instagram. På Facebook man kan, fungerar på samma sätt instagram?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss