7 tips för att välja det perfekta domännamnet

När allt kommer omkring är valet av rätt domännamn ett av de viktigaste besluten varje hemsidesägare tar. Ett domännamn innefattar hur din publik hittar dig, lär sig om dig, får ett intryck av dig och så småningom interagerar med dig.

Ett riktigt bra domännamn kan hjälpa dig att ligga steget före konkurrenterna och nå stora framgångar. Om du precis är i startgroparna för att skapa din egen hemsida har du tur – vi har nämligen samlat 7 tips för att välja det perfekta domännamnet här nedanför. Se till att läsa ända till slutet av artikeln så att du inte missar något viktigt!

1. Ett bra domännamn måste vara kort och enkelt.

Ju färre tecken ett domännamn använder, desto lättare är det för användare att skriva in det i webbläsaren. Ju fler människor som tycker att ditt domännamn är lätt att skriva, desto större är dina chanser att få besökare till hemsidan.

Ett kortare domännamn betyder också att risken för stavfel minskar betydligt, vilket också bidrar till att fler besökare hittar rätt från början. Försök att hålla dig till ett domännamn som använder någonstans mellan 6 och 12 tecken, det bör göra susen!

2. Det perfekta domännamnet innehåller inga onödiga tecken eller siffror.

Om det inte är en del av ditt varumärke bör du undvika specialtecken som bindestreck och siffror i ditt domännamn. Du vill att ditt domännamn ska ligga rätt i munnen, inte att det ska vara krångligt att uttala som t ex “loopia bindestreck webbhotell punkt se” eller “loopia 123 punkt com”.

3. Bra domännamn ändrar inte stavning utan anledning.

Varför välja att kalla din hemsida för muzikhouze när du helt enkelt kan kalla den musichouse? Problemet med denna typ av modifierade domännamn är att det är nästan omöjligt att rankas högt i sökmotorer som exempelvis Google eftersom muzik och houze inte är rättstavade och därför inga starka sökord.

4. Ett bra domännamn använder starka sökord.

Som vi nyss var inne på så kan bra sökord i ett domännamn bidra till en förbättrad sökmotoroptimering (SEO) för din hemsida. Så fortsätt inkludera relevanta sökord för ditt företag och din hemsida, men kom ihåg att fortfarande hålla domännamnet kort.

5. Det perfekta domännamnet behöver den perfekta toppdomänen.

En av de största anledningarna till att många lägger till specialtecken och siffror eller konstiga stavningar i sina domännamn är att de helt enkelt inte kan få det domännamn de vill ha med en .com-tillägg då många redan är registrerade.

Den goda nyheten är att du inte behöver fastna där. Det finns dussintals nya toppdomäner tillgängliga idag. Allt från .store för dig som driver en webbutik till .tech för företag som arbetar inom IT-branschen. .online för företag som huvudsakligen arbetar online till .space för sociala sammankomster och mer. Välj den toppdomän som passar just dig och din hemsida bäst, förslagsvis någon av dessa moderna toppdomäner som har många fördelar: 

A: Nya toppdomäner innehåller sökord.

.store tar med det populära sökordet ”butik” direkt in i ditt domännamn. Precis som .online bakar in ordet ”online” i din hemsidas namn. Detta kan vara en stor fördel sett till ranking i sökmotorer och kan i sin tur generera mer trafik och fler kunder till din hemsida.

B: Moderna toppdomäner är mer relevanta för moderna företag.

Ända sedan pandemin har hälsa blivit allt mer viktigt – både som koncept och bransch. En modern toppdomän som till exempel .space skulle kunna hjälpa ett företag i hälsobranschen att låta mer relevant och sticka ut från mängden med ett domännamn som t ex loopiawellness.space. Eller varför inte välja .site och kalla sig loopiahealing.site. Liknande exempel kan tillämpas på tillägg som .Tech, .Website, med fler.

C: Nyare toppdomäner ger kortare domännamn som är lätta att komma ihåg.

Nya toppdomäner kan också ge dig ett kort, kraftfullt domännamn för din hemsida, till exempel loopiashoe.store istället för loopiashoestore.com, till exempel. Dina kunder och besökare kommer garanterat att tycka att det kortare domännamnet är lättare att komma ihåg.

6. Ett bra domännamn har inga skelett i garderoben.

Domännamnet du registrerar kan ha haft en tidigare innehavare och den innehavare kan ha använt domännamnet till en hemsida som innehöll tvivelaktigt innehåll eller använde felaktiga SEO-metoder till exempel, vilket kan resultera i lägre ranking på t ex Google.

Dessutom kan ditt valda domännamn till och med (omedvetet) göra intrång i något annat varumärke eller upphovsrätt vilket kan leda till juridiska problem i framtiden.

Så innan du registrera ditt domännamn, undersök allt du kan om det domännamn du väljer. Du kan använda verktyg som Wayback Machine för att se om det ringer några varningsklockor. Tänk också på att om du bestämmer dig för att använda en ny toppdomän så minskar risken för ett mörkt förflutet betydligt då chansen att ditt domännamn inte ägts av någon annan tidigare är högre än för äldre toppdomäner som till exempel .com.

7. Det perfekta domännamnet matchar dina sociala medier.

Dina kunder bör se samma namn på din hemsida som i dina sociala kanaler för att du ska uppfattas seriöst och proffsigt. Genom att låta domännamnet och namnet på dina sociala kanaler matcha säkerställer du att potentiella kunder inte ser din hemsida och sina sociala kanaler som konkurrerande företag.

Sammanfattning

Vid en första tanke kan ett domännamn verka som en trivial sak att tänka på, särskilt om du startar ett helt nytt företag online. Men sanningen är att det perfekta domännamnet visar upp ditt varumärke och din verksamhet för rätt personer på rätt sätt. Det är det första intrycket som dina potentiella kunder har om ditt företag, och som vi alla vet är det första intrycket oftast det sista.

För långt, ingen minns det. För komplicerat, ingen vill minnas det. För få sökord, ingen kommer att hitta det. Problemen är många, men lyckligtvis är också lösningarna det. Allt du behöver göra är att hålla ditt domännamn kort, enkelt och minnesvärt. Matcha med en modern toppdomän som är relevant för ditt företag, undersök domännamnets förflutna och matcha namnet med dina sociala kanaler så är du good to go!

Inlägget är skrivet av Rebecca Scott 

Rebecca är Senior Content Marketing Specialist på Radix Web Services. En marknadsföringsentusiast som beskriver sin roll som dels en kreativ utforskare och dels en strategisk alkemist.

Dela detta inlägg:

Ett svar på “7 tips för att välja det perfekta domännamnet

  1. Välskriven. Vissa uppgifter saknas. Felstavade domännamn fungerar till exempel lika bra så länge du också har rätt stavat domännamn som pekar på det, och för att undvika att det rätt stavade får den trafik du själv betalar för och jobbar för att få.

    Sedan finns det EMD Exact Match Domains. Genre och produktnamn som beskriver vad företaget gör.

    De senare är vanligtvis premiumdomännamn som kostar lite mer eftersom de redan är tagna.

    Många köper .com eller .nu utan att köpa .se. Det är ett misstag som kan få kunden att skicka känsliga e-postmeddelanden till fel mottagare. I Sverige är det .se som man är van att skriva när man skriver e-postadresser och webbadresser och det kommer många kunder att skriva automatiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss