WordPress-skolan: Tillägg och widgets för fler funktioner

En av WordPress allra största styrkor är alla tillägg du kan installera. Är det något du saknar i WordPress så har någon annan förmodligen redan tänkt på det och tagit fram en lösning som du också kan använda till din sajt. I del 3 av WordPress-skolan går vi igenom hur du hittar, installerar och använder tillägg och widgets till din WordPress-sida.

Tänk på att vara försiktig med vilka tillägg du väljer att ladda ned. Tre viktiga kriterier att ha i åtanke för att behålla säkerheten på din WordPress-sida är att tillägget finns hos en pålitlig källa (t ex wordpress.org), att det har fått bra omdömen från tidigare användare och att det har uppdaterats av skaparen under det senaste halvåret. Läs mer om säkra tillägg här.

Har du missat tidigare delar av WordPress-skolan hittar du dem här:
Del 1: Installera WordPress och publicera ditt första inlägg
Del 2: Ändra tema och byt utseende på din WordPress-sida

Använd tillägg och widgets för fler funktioner på din WordPress-sida

Se framför dig ett bilköp. Tilläggen representerar huruvida det ska följa med en GPS, CD-spelare, alkolås eller kanske en bilförsäkring. Genom att använda tillägg till din WordPress-sida kan du t ex koppla din sida till Facebook, lägga till ett bildgalleri eller skydda dig mot skräppost.

Då WordPress använder sig av så kallad öppen källkod är det möjligt för i princip vem som helst att skapa sitt eget tillägg med nästan vilka funktioner som helst. Skaparen av tillägget kan sedan ladda upp det så att en vanlig användare som du och jag kan ladda ner det och använda tillägget på vår egen WordPress-sida.

1. Installera tillägg

Tillägg är lika lätt att installera på din sida som allting annat i WordPress. Du loggar in i din administrationspanel genom att lägga till /wp-admin i slutet av din webbadress eller genom att gå via kundzonen.  Navigera till ”Tillägg > Lägg till nytt”. Här kan du söka efter tillägg antingen genom deras namn eller beskrivning eller genom att ta en titt på de mest populära, intressanta eller mest rekommenderade tilläggen.
För att installera tillägg i WordPress börjar du med att logga in och välja "Tillägg" > "Lägg till nytt" i menyn till vänster.

Låt oss söka efter tillägget ”Related Posts for WordPress”.  Skriv in namnet i sökrutan och klicka på ”Sök”. En lista med tillägg som matchade din sökning dyker upp. Genom att klicka på ”Fler detaljer” på ett av sökalternativen kan du se mer information om tillägget.

Klicka ”Installera nu” på tillägget ”Related Posts for WordPress”.

Aktivera tillägg

När installationen är klar aktiverar du tillägget genom att klicka på ”Aktivera”.

Ändra eventuella inställningar för tillägget

När ett tillägg är aktiverat kommer du, beroende på hur avancerat tillägget är, få möjlighet att redigera dess inställningar under ”Tillägg > Installerade tillägg > Related Posts for WordPress, Inställningar”. Genom att navigera dit kan du ändra standardinställningarna för tillägget och redigera relevant information.

 

I slutet av varje publicerat inlägg kommer nu en lista på maximalt 5 (beroende på vilken maxgräns du valt under inställningarna) inlägg som är relaterade till det publicerade inlägget att visas. Det gör att efter att en besökare har läst ett inlägg, och kommit till slutet, kan du navigera läsaren vidare till andra inlägg som kan vara av intresse.

Om du känner att du inte vill ha tillägget längre så navigerar du till ”Tillägg > Installerade tillägg” och avaktiverar tillägget i fråga. När ett tillägg har blivit avaktiverat kan du sedan ta bort det från samma ställe om du så önskar.

Tänk på säkerheten när du väljer tillägg till WordPress

Många tillägg är gamla och ouppdaterade, andra är trasiga och fungerar inte på din WordPress-sida. Var noga med att kontrollera tilläggets källa och tidigare recensioner och se till att uppdatera dina tillägg när skaparen kommer ut med nya versioner.

En bra sak att känna till är att ifall du skulle råka ut för att tillägget är så trasigt att du inte kan komma in i administrationspanelen alls för att inaktivera det, så kan du navigera till din bloggs grundkatalog i ditt FTP-program (FileZilla till exempel) och sedan vidare till wp-content/plugins/. Här ligger alla dina installerade. Om du här döper om namnet på ett tilläggs mapp så kommer WordPress inte längre att kunna hitta det. På så vis inaktiveras det automatiskt. Skulle du inte råka veta vilket tillägg det är som är trasigt, kan du alltid döpa om hela mappen plugins till någonting annat, då inaktiveras alla tillägg.

Här kan det också vara bra att veta att ifall du skulle komma över ett tillägg på något annat sätt, kanske för att du har byggt ett själv, eller laddat ner ett från en hemsida, så är det också i denna katalog, /wp-content/plugins, som tilläggets filer och mappar ska placeras. Eller så går du till ”Tillägg > Tillägg” och trycker på knappen Ladda upp.

2. Använd widgets

Widgets är de funktioner som du kan placera i t ex sidopanelen på din sida. Det kan vara allt från en kalender eller ett kontaktformulär till populära inlägg, reklam eller etikettmoln. I vissa tillägg följer det med widgets som du kan placera i de widgetytor som finns på din WordPress-sida.

Säg att du vill ha dina mest använda taggar samlade i ett ”moln” i sidopanelen. Då navigerar du till ”Utseende > Widgets”.
För att använda både tillägg och widgets på din WordPress-sida loggar du in i WordPress och väljer Utseende > Widgets i menyn till vänster.

Under ”Widgetfält” ser du de nuvarande funktioner som finns placerade i din sidopanel. Till vänster finner du de widgets som finns tillgängliga att lägga till i sidopanelen, däribland ”Taggmoln”.
Under ”Widgetfält” ser du de nuvarande funktioner som finns placerade i din sidopanel. Till vänster finner du de widgets som finns tillgängliga att lägga till i sidopanelen på din sida.

Klicka på den widget du vill använda och sedan ”Lägg till widget”. Du kan också dra och släppa widgeten direkt i widgetfältet, precis där du vill ha den.Klicka på ”Taggmoln” för att expandera och sedan ”Lägg till widget”. Du kan också dra och släppa widgeten direkt i widgetfältet, precis där du vill ha den.

Välj titel som ska visas i sidopanelen och tryck ”Spara”. Nu syns de mest använda taggarna i sidopanelen på din startsida.

Om du nu ångrar dig och inte lägre vill ha widgeten är det bara att gå tillbaka till ”Utseende > Widgets” och dra bort Widgeten från ”Widgetfält”, så kommer den att försvinna igen.

Det var allt för den här gången. I nästa del av WordPress-skolan lägger vi större fokus på hur du skapar en hemsida istället för en blogg eller ett nyhetsflöde.

Läs övriga delar av WordPress-skolan

Läs mer om hemsidesverktyget WordPress hos Loopia »

Text: Kristoffer Emanuelsson, wordpressguru.se

Loopias WordPress-skola

Få Loopias WordPress-skola som en PDF

Dela detta inlägg:

28 svar på ”WordPress-skolan: Tillägg och widgets för fler funktioner

 1. När fixat ni era kontrollpanel? Jag gav upp för 3 år sedan och testade idag igen…samma problem med omöjlighet att peka domännamn emot CNAME fast subdomän och *. godkänner ni..samt att er funktionalitet för att byta ”NS” fungerar lite som att kasta sten i ett glashus…….

 2. Erik: Det är nog du som inte ska kasta sten i glashus, det är ju standard att man enbart kan lägga CNAME på subdomäner och inte direkt under domänen. Vet du inte det?
  Tror nog inte att du är rätt person att kritisera Loopia.
  Get your facts right my friend….

 3. Hej Erik. Angående CNAME så fungerar det helt enkelt inte att använda sig utav CNAME pekare för @ dvs dindomän.se utan endast för wildcard *.dindomän.se eller subdomäner t ex http://www.dindomän.se, detta är en standard och inte något specifikt för just vår kontrollpanel.

 4. @Carl-Fredrik Herö: Jo Yoast är en riktig hejare på att göra bra plugins. Jag tog dock upp hans Breadcrumbs plugin som ett separat plugin, och valde att istället ta med ett annat SEO plugin och ett Analytics plugin.

  Dessutom är jag inte så förtjust i plugins som gör för mycket saker i samma paket, som jag tycker Yoast SEO plugin gör. Om man inte tänker använda sig av precis alla delar i tillägget så kommer det bara vara massa extra kod som måste läsas igenom varje gång sidan laddas utan att det används.

  Där av mina val av tilläggen.

 5. Hej,

  Är minst sagt frustrerad just nu o hoppas på hjälp! Jag kan vekligen inte hitta tilläggsmenyn i min wordpressblogg. Kan någon snäll människa berätta för mig varför denna meny inte finns i min panel? Har kollat i vänstermenyn precis under ”Utseende” som bilden ovan visar, men hos mig kommer bara ”Användare” upp under. är ”Tillägg” något jag måste köpa till för att ha?

  Med hopp om hjälp!
  Mvh
  Sara

 6. @Sara:

  Det kan bero på flera problem. Om din wordpressblogg är hostad på wordpress.com har man vissa begränsningar, om man har fått bloggen installerad av en firma kan vissa saker i administrationspanelen begränsas med hjälp av kod.

  Vilken adress har du till din blogg?

 7. Hej Mathias!

  Jag har samma problem som Sara och jag har letat överallt och blir inte smart för 5 öre på de här.
  Allt jag vill göra är att tjäna lite stålar på min blogg genom google adsense, men jag hittar inte ”Tillägg” eller ”Plugins” på min adminstrationspanel…

  Hur kan jag gå vidare? Måste jag slopa hela hemsidan och skapa en ny någon annanstans..

  assyrianromanista.wordpress.com

 8. Hej Ninos,

  Din blogg ligger hos WordPress.com som i sitt gratisutförande är mer begränsad än en egen WordPress-installation och därmed inte tillåter egna tillägg. Vill du ha full frihet när det gäller tillägg/plugins/teman etc behöver du installera WordPress-bloggen på ett webbhotellskonto. Installationen är väldigt enkel som du ser i del 1 av WordPress-skolan (http://blogg.loopia.se/2011/02/01/wordpress-skolan-%E2%80%93-del-1/).

  Det är också enkelt att flytta din befintliga WordPress.com-blogg till din nya blogg hos oss genom att följa vår migrerings-guide: https://support.loopia.se/wiki/Flytta_fr%C3%A5n_wordpress.com

  Tveka inte att höra av dig till support@loopia.se om du har ytterligare funderingar.

 9. Hej, VAR kan jag hitta hur olika widgets ser ut? Har jobbat mykcet förut med Dreamveawer men tycker WordPress verkar bättre men… det är en del som benäms på olika sätt mellan de olika arbetssätten. Som sagt; var kan jag hitta widgets utseende vilket är bra innan man installerar. Det tar ju mkt tid att först skriva in och se och sedan byta allteftersom tills man kommer rätt. Det samma med tilläggen? Jag vill titta på hur de ser ut. har googlat och hittar INGENTING. Tacksam för svar.

 10. Hej Tommy,

  Många tillägg och widgets har skärmdumpar som du kan titta på innan du installerar dem genom att klicka på ”detaljer” och sedan fliken ”screenshots” (fliken finns bara om det finns skärmdumpar). Men detta är upp till skaparen av tillägget, så det finns alltså inte på alla.

 11. Hej. Jag undrar om det är möjligt att lägga in widgets till den nya sidan man skapat. För jag får bara till så att jag bara kan skriva ett enda inlägg ist för att dela upp som det är på förstasidan. Jag skulle även villa ha andra sidowidgets på mina andra sidor på min blogg.

  Hur gör jag?

  Mvh
  Celina

 12. Hej Celina. Vi behöver lite mer information för att kunna ge ett bra svar. Kontakta gärna support@loopia.se (eller slå en signal) med kundnr och detaljer så hjälper vi dig.

 13. När jag fixar plugins och widgets så uppdateras dom inte på själva bloggen/hemsidan, utan alla mina inställningar, texter etc ligger kvar inne på widgets-adminpanelen.

  Vad är det som är fel?

 14. Jag är nu ute efter att skapa enbart ett forum för tekniska diskussioner, går det att göra med WP?

 15. Hur gör jag för att publicera fler bilder till ett inlägg?

 16. Hej Gunilla.

  Vill du lägga in flera bilder på en gång kan du välja ”Lägg till media” och markera flera bilder genom att hålla nere ”ctrl” och klicka på de bilder du vill lägga till (du kommer då se en bock i övre högra hörnet på de bilder som är markerade). Ångrar du dig kan du bocka av de bilder du ej vill ha med. Därefter klickar du ”Infoga i innehåll” precis som när du lägger till en bild.

  Vill du lägga in flera bilder fast på olika ställen i inlägget ställer du markören på det första stället du vill lägga in en bild och väljer ”Lägg till media” därefter väljer du bilden och klickar ”Infoga i innehåll”. Sedan flyttar du markören dit du vill ha nästa bild och upprepar proceduren osv.

 17. Jag har inte fliken ”tillägg” i min adminpanel? Har letat överallt men har inte fått något ordentligt svar om hur man läller till ”tillägg” på hemsidan. Använder gratisversionen av wordpress på svenska.

 18. Hej Erik,

  Använder du ett gratiskonto på WordPress.com? I så fall finns inte möjligheten att installera några extra tillägg.
  Har du ett webbhotellskonto hos oss på Loopia och installerar WordPress via vår kundzon finns inga sådana begränsningar. Du kan installera vilka tillägg och teman du vill.

  Läs mer om våra webbhotellspaket och allt som ingår här: http://www.loopia.se/webbhotell
  Läs mer om WordPress hos oss här: http://www.loopia.se/wordpress

 19. Hur får jag upp ikonerna, gilla på t ex Facebook och Twitter efter varje inlägg.
  Tacksam för svar.
  Gunilla

 20. Hej Gunilla,

  Det finns många tillägg som kan hjälpa dig med detta. Det plugin som vi använder på vår blogg heter Social Sharing Toolkit och kan hittas här:
  http://wordpress.org/plugins/social-sharing-toolkit/

  Vi har tidigare använt och tipsat om ett annat som heter SexyBookmarks:
  http://blogg.loopia.se/2010/05/19/gor-det-enklare-att-dela-dina-blogginlagg/

  Söker du på ”social” under menyn ”Tillägg -> Lägg till nytt” hittar du ytterligare många fler alternativ.

 21. Hej igen Gunilla,

  Absolut. Som du ser på vår bloggs startsida http://blogg.loopia.se. I båda de nämnda tilläggen går det bra att välja om de ska synas på startsidan, själva inläggen samt på ”sidor”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss