Skrikande modem, Lunarstorm, WAP och 11 andra nostalgitrippar på Internet

Mycket har hänt sedan Internet började dyka upp i hemmen runt om i Sverige. Här tar vi en liten nostalgitripp som riktar sig till dig som var med innan bredband, sociala medier och mobilt Internet blev allmän egendom.

modem1. Modem – Bip, bop, skrrscchhhhhhh, piiiiiiip, sprchhhhhh, frpp, frrrrpp, piiiiiiiiip

Vem minns inte ovanstående vackra melodi som efter någon minut följdes av en rungande Internetuppkoppling på 0,0096 Mbit/s (senare ända upp till hysteriska 0,056 Mbit/s i teoretisk hastighet).

Har du glömt hur det låter (eller har turen att vara för ung för att ha upplevt det) kan du lyssna här:

wap2. WAP – avskalat och oanvändbart internet i mobilen

Långt innan iPhone (se punkt 8) kom och visade var skåpet skulle stå när det gäller mobilt internet kämpade early adaptors med att försöka få den stora massan att förstå storheten med WAP. Jag menar vem vill inte surfa i otroligt låg hastighet med en pytteliten monokrom skärm på en av de 23, mer eller mindre textbaserade, WAP-sidor som fanns tillgängliga?

…och ja, Loopia hade en WAP-sida ;).

icq3. ICQ – kortast ICQ handle vinner

Mycket vatten har runnit under broarna sedan ICQ hade sin storhetstid för chattande på Internet. MSN Messenger kom i stora delar av världen att ta över den dominans som ICQ hade, men idag är chatt-marknaden betydligt mer splittrad med bland annat Facebook, WhatsApp, Skype och iMessege som stora spelare.

Ju tidigare du blev en ICQ:are desto kortare var ditt ICQ handle. Minns du ditt ICQ handle?

4. BBS – Internet innan Internet

Innan Internet blev en folkrörelse satte folk (läs “nördar”) runt om i stugorna upp så kallade BBS:er som andra sedan kunde ringa upp via modem för att t ex byta filer eller skicka meddelandet till varandra.

Det var inte helt ovanligt att det tutade upptaget när man skulle koppla upp sig mot en BBS eftersom det var begränsat antal simultana användare baserat på hur många modem och telefonlinjer BBS:en hade. Tänk dig hur det skulle vara om du fick meddelandet “sajten är upptagen var god försök senare” när du försökte surfa in på Aftonbladet.se nu i eftermiddag ;).

orange_fleece5. Orange fleece

I slutet av 90-talet förde Jonas Birgersson in orange fleece i företagsledarrummen när han gick i bräschen för bredbandsutbyggnaden i Sverige med sitt företag Bredbandsbolaget.

6. Webmaster != designer

Den populära titeln “webmaster” innefattade ofta en person som gjorde allt som hade med företagets hemsida att göra. Personen var ofta en teknisk person snarare än en formgivare. Detta i kombination med de begränsningar som html hade på den tiden innebar att de flesta sajter inte var speciellt vackra.

webbdesign_nostalgi

7. SE-domäner endast för aktiebolag

Mellan 1996 och 2003 kunde endast aktiebolag registrera .SE-domäner. Andra bolagsformer var tvungna att lägga till länsbokstaven före “.se” (t ex domannamn.a.se) och privatpersoner tvingades använda “pp” (t ex domannamn.pp.se).

Loopia var en av de spelare som kämpade hårt för släppa .SE-domänen fri och få ner priset så att alla skulle ha råd (2001 kostade en .SE-domän 750 kr).

nokia_ericsson_smartphone8. Smartphones innan iPhone

De smartphones som bl a Sony Ericsson och Nokia gjorde i början av 2000-talet fungerade hjälpligt att surfa med. Du var i många fall tvungen att ha en stylus, och sajter såg inte ut som de skulle, men det gick åtminstone att läsa in webbsidor.

När Apple år 2007 lanserade sin första iPhone vände de upp och ner på både smartphonemarknaden och Internet i mobilen (trots att första iPhonen t o m saknade 3G).

9. Lunarstorm – Välkommen till mitt ”kryp in”

Långt före Facebook, Twitter och Instagram hängde vi i varandras mysiga “krypin” på Lunarstorm.

lunarstorm

10. Netscape – webbläsaren som krossades av Microsoft

Under 90-talet var Netscape Navigator (tidigare Mosaic) den största webbläsaren. Sedan började stora stygga Microsoft inkludera Internet Explorer i Windows och på bara några år fick de total dominans i webbläsarbranschen (något webbutvecklare fortfarande lider av med en mängd gamla IE6-, 7- och 8-installationer runt om i världen som sajterna måste anpassas efter).

11. Passagen, Torget och Spray

Under slutet av 1990-talet pågick portalernas kamp mellan Passagen från Telia, Torget.se från Posten och Spray.se (som sprang ur internetkonsultföretaget med samma namn). Alla ville de vara startsida i din webbläsare. Hur ofta börjar du ditt surfande på en portal idag? 😉

portaler

12. Online multiplayer redan år 1980

Idag sker förmodligen den största delen av allt spelande tillsammans med andra över nätet. Men redan 1980 lanserades MUD som världens första “online multiplayer game”. Ett textbaserat rollspel i fantasymiljö där spelarna kunde läsa hur miljöer, objekt och andra spelare såg ut och vad de gjorde, och sedan interagera med spelet och varandra genom att skriva kommandon.

13. Den som söker skall icke finna (sen kom Google)

AltaVista, Lycos, Yahoo och Infoseek, ja sökmotorerna var många (och dåliga) i mitten av 90-talet. När Google dök upp knäckte de dock konkurrenterna med betydligt bättre sökresultat och ofantligt mycket rappare indexering, och idag är Google dominerande i hela världen utom ett fåtal länder som t ex Kina och Ryssland.

sokmotorer1997

Vad minns du från ”den gamla goda tiden”? Dela gärna med dig av ytterligare nostalgitrippar i kommentarerna!

Dela detta inlägg:

12 svar på “Skrikande modem, Lunarstorm, WAP och 11 andra nostalgitrippar på Internet

  1. De skrikande modemen glömmer jag aldrig. En äkta nittiotalssida var inte heller utan rullande text, gif-animeringar eller blinkande text!

  2. ICQ använder jag fortfarande på daglig basis! Så självklart kommer jag ihåg mitt nummer, 8 tecken har jag i det, så jag var inte jättetidig.

  3. Jag var med på BBS-tiden och kommer ihåg att det plötsligt började spridas ett ”rykte” om en ”super-bbs” som alla ska kunna komma åt, och det dessutom med bara ett telefonnummer att hålla reda på! Sen kom ett erbjudande från ett företag som ”kommit över” en anslutning till super-BBS-en och erbjöd testanslutningar på 40 timmar utan kostnad. Tyvärr var det så nytt så dom inte kunde garantera funktionen. Och efter att dessa 40 timmar uppkoppling var slut sa var det fortfarande många som inte hade fått kontakt… Kul att man var med på de första försöken med Internet i Sverige….

  4. Härligt med nostalgi! Visst har man kopplat upp sig mot BBS:er. På den tiden kostade ju telefonsamtalen olika mycket beroende på ”hur långt bort” BBS:en befann sig, så det gällde att hitta en bra BBS som helst låg inom det egna riktnummer-området, eller åtminstone i ett angränsande. Annars blev det för dyrt. Om jag minns rätt kostade det 1 kr per minut att ringa från Linköping (där jag bor) till Stockholm.

  5. BBS-tiden var ju mysig. 🙂 Jag hade ett 14400-k modem medan alla kompisar hade 9600. 😀 Minns också det oerhört snygga ”Telefinder” som jag använde på Macen, som fick den anslutna BBSen att se ut som Macens skrivbord. Härliga tider! Vem startar upp en BBS igen? Facebook känns så 2013… 😉

  6. Lycka var när min arbetsgivare bekostade ett tvåkanaligt ISDN-abonnemang i hemmet!
    Blixsnabb uppkoppling och hela 128 kbit/s hastighet….

  7. Självklart kommer man ihåg den gamla goda tiden med modemets brusande och tjutande ljud… 🙂
    ICQ har jag jag fortfarane kvar… hör väl kanske inte till dem aldra första där.. finns ju tidigare… men har iallafall ett 6 siffrigt nummer 🙂

    Those where the days!!!

  8. Den där fula animerade GIFen med en springande älg som alla hade på sina sidor (som alla hade svart bakgrund)…

  9. När man skulle spela Quake i multiplayer och ingen förstod skillnaden mellan IPX och TCP/IP…

  10. När man satt och lekte med config.sys och autoexec.bat för att få spelen att flyta bättre.
    Eller varför inte när en minnes uppgradering till feta 8megabyte fick använda vinkelslip och lödkolv för att få till en snabbare Amiga.
    Kretskortet kom i en påse och minnena kom i en annan. 🙂
    Eller hårddiskarna som var på 20mb var stora som tegelstenar.

  11. Mitt första modem hade den fantastiska hastigheten 300/300 omkopplingsbart till 75/1200 och man fick skriva långsamt så tecknen hann komma upp på skärmen. Det var kopplat till en australiensisk dator Microbee 32 (senare 64). De senare hade vi i ett trådnätverk i skolan med en huvuddator med hårddisk på 10Mb. Det var BBS som gållde eller om man ville dela filer ringde man upp kompisen och bad hen koppla upp sig sedan man bestämt vem som var sändare respektive mottagare! Så kunde man samarbeta om programmeringen i Basic!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss