Så lär du dig SEO gratis

SEO – sökmotoroptimering – är viktigt för att din webbplats ska synas på Google och i andra sökmotorer. Oavsett om du vill sökmotoroptimera din hemsida själv eller köpa in SEO-tjänster är det viktigt att förstå grunderna i SEO. Men hur lär jag mig SEO, kanske du undrar då? Egentligen behöver du inget mer än nyfikenhet, men det finns också ett enormt utbud av gratis guider och kurser om sökmotoroptimering. Här ger vi några tips på hur du lär dig SEO gratis!

Google berättar hur sök fungerar

Den bästa platsen för att börja lära dig SEO hittar du hos Google själv. I Google Search Central finns ett helt avsnitt om grunderna i SEO. Eftersom det mesta i SEO-världen fortfarande kretsar kring Google är deras SEO Starter Guide den givna platsen att börja sin SEO-resa på. Här förklarar Google hur deras sökmotor fungerar och vad du behöver göra för att synas där. Search Central har även en SEO-blogg där du kan läsa senaste nytt direkt från hästens mun.

Jobbar du med utvecklare som inte riktigt har koll på det här med SEO? Tipsa dem om Googles SEO-guide för utvecklare. Både denna och övrigt material i Search Central finns tillgängligt på en rad olika språk, men än så länge inte på svenska. 

SEO-guider för nybörjare och experter

En helt fantastisk källa till SEO-kunskap är LearningSEO.io (på engelska). SEO-gurun Aleyda Solis har skapat ett omfattande och mycket grundligt material om i stort sett alla aspekter av SEO. Alla guider och tips är helt gratis. Här hittar du såväl en grundläggande introduktion till SEO som fördjupande material om allt från länkstrategi till teknisk SEO. Aleyda tipsar också om en lång rad gratis SEO-verktyg – perfekt för dig som vill börja jobba med SEO men har en begränsad budget. Rekommenderas varmt för både nybörjare och experter!

SEO-verktyget Moz bjuder på ett omfattande utbildningsmaterial i form av artiklar, filmer och webbinarium. Här finns en utmärkt nybörjarguide – The beginner’s guide to SEO. Siktar du på att bli expert finns här också en stor mängd fördjupande material. Konkurrenterna Ahrefs och Semrush vill förstås inte vara sämre och har också bra guider för nybörjare.

SEO-guider på svenska

De bästa och mest omfattade introduktionerna till SEO är på engelska, men naturligtvis finns det en uppsjö av resurser även på svenska. Många SEO-byråer publicerar till exempel SEO-guider på sina hemsidor. Syftet är förstås att sälja sina tjänster, men guiderna kan ändå vara läsvärda. Sökbyrån Pineberry har till exempel en SEO-skola och driver en SEO-podd.

Bloggar, poddar och nyhetsbrev

Har du kommit i gång och lärt dig grunderna i sökmotoroptimering? Toppen – men du är inte klar. Sökbranschen är i ständig förändring, och nyheterna duggar tätare än någonsin förr. Det gäller att hänga med för att kunskaperna inom SEO ska vara aktuella. Lyckligtvis finns det en mängd bloggar, poddar och nyhetsbrev som hjälper dig att hålla din SEO-kunskap uppdaterad.

Ovan nämnda Aleyda Solis har ett utmärkt nyhetsbrev som kommer en gång i veckan. Vill du få SEO-nyheter dagligen är amerikanska Search Engine Lands nyhetsbrev ett bra alternativ. Det är förstås mycket USA-fokus, men du kommer garanterat ha koll på det allra senaste inom SEO. Vill du hellre få en bekväm sammanfattning av de viktigaste nyheterna inom digital marknadsföring rekommenderas Tony Hammarlunds nyhetsbrev, där SEO-experten Ulrika Viberg med jämna mellanrum levererar kloka insikter om vad som händer inom sökmotoroptimering.

Lycka till på din SEO-resa!


3 inlägg för dig som vill lära dig mer om SEO


Inlägget är skrivet av Veronica Gustavsson 

Veronica är en frilansande SEO-specialist och skribent som driver konsultföretaget Optivera SEO AB. Med över tio års erfarenhet av sökmotoroptimering drivs hon av en ständig kunskapstörst och viljan att skapa hållbara resultat.

Dela detta inlägg:

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss