Att välja domännamn (webbadress) till din hemsida eller webshop kan låta enkelt men för att få bästa möjliga effekt av din valda webbadress spelar många delar in. Nedan listar vi 6 tips som är viktiga att tänka på när du väljer domännamn.
1. Gör domännamnet lätt att hitta
Om du redan har registrerat ett företagsnamn är det ett klokt val att låta domännamnet överensstämma med det. Det gör det lättare för nuvarande och blivande kunder att hitta dig på webben.
Om du inte har startat ditt företag än tipsar vi om att registrera ditt företagsnamn som ett domännamn innan du registrerar det hos Bolagsverket. Både billigare och smidigare än att behöva registrera ett helt namnbyte för ditt företag.
2. Håll domännamnet enkelt
Tänk på att namnet ska vara lätt att komma ihåg, uttalas så som det skrivs och representera ditt företag på ett lämpligt sätt.
Om stavningen av ditt företagsnamn kan uppfattas på olika sätt utifrån hur det uttalas rekommenderar vi att du registrerar alla olika varianter (t ex loopia.se och lopia.se). Du kan peka alla domännamn till din hemsida om du vill, då hamnar besökaren på rätt sida även om domännamnet stavats fel i webbläsaren.
3. Välj ett tydligt domännamn
Undvik förkortningar i ditt domännamn (om inte företaget är känt som en förkortning förstås, som t ex SJ eller SAS). Det skapar bara förvirring och gör det svårare att hitta dig på webben.
Tänk på att om ditt företagsnamn innehåller t ex “och”, “&” eller “-” kan det vara en bra idé att registrera två varianter för att enklare hittas på webben. Ett med specialtecken/konjunktioner och ett utan, t ex loopia-webbhotell.se och loopiawebbhotell.se samt kalleochlinasforetag.se och kallelinasforetag.se.
4. Välj ett sökmotorvänligt domännamn
Utöver ditt företagsnamn kan du också registrera domännamn som innehåller ett av företagets viktigaste sökord och på så vis rankas högre i sökmotorer. Använd Google Trender eller en liknande tjänst för att ta reda på vad dina kunder söker på när de letar efter det som din sajt innehåller. Viktigt att tänka på är att domännamnet måste låta naturligt, t ex loopiawebbhotell.se och inte loopiawebbhotelldomännamn.se.
Tänk på att det kan vara svårare att etablera ditt företagsnamn och varumärke på webben om du enbart registrerar dina sökord som domännamn. Den bästa lösningen är därför att registrera båda delarna.
5. Komplettera domännamnet med felskrivningar och fler toppdomäner
För att få fler besökare och potentiella kunder till din hemsida (och samtidigt skydda företagsnamn eller varumärken) kan du komplettera domännamnet med:
- de vanligaste toppdomänerna (t ex .se, .nu och .com)
- vanliga felskrivningar och stavfel (t ex loopia.se och lopia.se)
- med och utan svenska tecken (t ex mindomän.se och mindoman.se)
Du kan peka alla olika varianter till en och samma hemsida om du vill, då hamnar besökaren på rätt sajt även om domännamnet stavats fel i webbläsaren.
6. Registrera domännamnet direkt innan någon annan hinner före
Vem som helst kan när som helst registrera ett domännamn och det namn som för bara en stund sen var ledigt kan redan nu vara upptaget. Registrera därför domännamnet så fort du bestämt dig för att försäkra dig om att det blir ditt.
Registrera dina önskade domännamn – från 69 kr/år
Hos Loopia registrerar du .se, .nu, .com och många fler toppdomäner till självkostnadspris. Behöver du hjälp finns vår prisbelönta support till din tjänst 365 dagar om året.
Vilka andra toppdomäner borde man skaffa, vilka har tex Loopia idag?
Har ni något bra tips på bra sida eller verktyg som kan hjälpa med de vanligaste felstavningarna för ett ord?
Hej Clara! Vilka toppdomäner du borde skaffa beror lite på din verksamhet. Är du verksam i Sverige är .se ett måste och även .nu är att rekommendera. Finns företaget i andra länder kan .com vara bra att ha och/eller landsdomäner som t ex .fi för Finland och .dk för Danmark.
För att hitta vanliga felstavningar finns det olika gratistjänster på nätet du kan använda (googla t ex ”keyword misspelling” eller liknande), vi har dock inte testat någon av dessa tjänster själva. Därefter kan du använda t ex Google Trender för att se vilka av de felstavade orden det söks mest på. Lycka till 🙂
Tack Anna för svaret! Ska kika på de tipsen du gav.
Hej, jag kommer ingen vart alls med G+. Om jag vill diskutera ett ämne – exempelvis renovering av plåttak – hur ska jag då söka?
Blev nyligen erbjuden en särskild ”webbadress” utan närmare instruktioner av G+. Ska jag starta en särskild webbsida för adressen, och där försöka mig på att diskutera renovering av plåttak? Men hur ska andra med samma intresse för plåttak hitta mig?
Hej Hans, om du inte kommer någon vart på Google+ skulle jag rekommendera att istället söka direkt på Google https://www.google.se/ och se om du kan hitta någon diskussionstråd/guide om just plåttak. Förslagsvis söker du då på ”plåttak forum”, ”plåttak diskussion”, ”bygga forum”, ”bygga diskussion” eller liknande och ser om det dyker upp någon träff som motsvarar ditt önskemål.
Ett annat alternativ är att starta en egen blogg eller ett eget forum där du skriver egna inlägg. Indexerar du bloggen/forumet på Google kan andra intresserade hitta dit via sökmotorn Google. Det kan dock ta en stund innan din sida rankas högt bland Googles sökresultat och hittas av intresserade användare.
Hi jag vill köpa address lägga min adress