Google Ads (tidigare Google AdWords) är en av de mest kraftfulla annonsplattformarna som finns idag. Plattformen ger dig möjlighet att exponera ditt varumärke och nå ut till potentiella kunder – precis i det ögonblick de letar efter dina produkter. Om du inte annonserar i Google än finns det alltså sannolikt en stor potential att öka din försäljning. I det här inlägget ger Johan Åberg 5 av sina bästa tips på saker du behöver tänka på om du vill börja annonsera med Google Ads!
1. Gör en genomarbetad sökordsanalys
Om du inte har någon aning om vilka sökord dina kunder använder i Google för att hitta dina produkter eller tjänster är det svårt att veta vilka sökord ditt företag bör annonsera på. Därför utgör sökordsanalyser grunden för ditt arbete med Google Ads. Det är ett sätt för dig att kartlägga vilka sökord som är bäst för ditt företag att köpa i Google. Här är några enkla steg du kan följa för att komma igång med din sökordsanalys:
- Använd ChatGPT för att få idéer till sökord genom att beskriva dina produkter eller tjänster.
- Sedan googlar du på sökorden för att bilda dig en uppfattning om hur sökbilden ser ut. Känns sökresultaten relevanta för din verksamhet? Då kan du vara något på spåren.
- Längst ner på sökresultatsidan ger Google ofta förslag på liknande sökningar. Kika på de relaterade sökningarna för att hitta fler relevanta sökord.
När du har tagit fram några relevanta sökord kan du använda Sökordsplaneraren i Google Ads för att få en uppfattning om hur sökvolymerna ser ut. Att veta hur många som söker på varje sökord hjälper dig att prioritera vilka du ska fundera på. I Sökordsplaneraren kan du även få förslag på ytterligare sökord.
2. Förstå kundernas intention bakom sökorden
När du gör din sökordsanalys är det väldigt viktigt att förstå kundernas intention bakom sökorden. Vad är det egentligen de letar efter när de använder ett visst sökord i Google? Om du inte förstår avsikten bakom ett sökord riskerar du att spendera pengar på att köpa sökord som i slutändan inte ger något resultat.
Sökord är oftast kategoriserade som kommersiella sökord eller informativa sökord.
- Kommersiella sökord använder kunderna när de letar efter en produkt eller tjänst att köpa.
- Informativa sökord använder kunderna när de letar efter någon typ av information. De är alltså inte redo för att köpa en produkt eller tjänst ännu.
Många företag gör misstaget att köpa informativa sökord för att annonsera sina produkter och tjänster. Då matchar inte annonsens innehåll och landningssidan med kundens intentioner bakom sökordet, det vill säga att hitta information eller lära sig mer om ett visst ämne.
3. Försäkra dig om att du mäter resultatet
Innan du börjar annonsera med Google Ads är det viktigt att du implementerar så kallad konverteringsspårning i annonskontot. Det gör att du kan mäta resultatet av annonseringen. Bland annat kan du se vilka sökord som genererar köp i din e-handel eller vilka sökord som får kunderna att kontakta dig efter att de har klickat på dina annonser.
Konverteringsspårningen har också en annan viktig funktion – den talar om för Google Ads vad du vill uppnå med annonseringen. Det gör att annonsverktyget kan visa dina annonser i det ögonblick som det är stor sannolikhet att konverteringen kommer att inträffa.
Konverteringsspårning implementeras oftast med hjälp av Google Tag Manager. Det kan vara tekniskt komplicerat om du inte har någon tidigare erfarenhet av verktyget. Då kan det vara en bra idé att ta hjälp av en webbyrå eller digitala samarbetspartners.
4. Undvik de vanligaste misstagen
Om du aldrig har använt Google Ads tidigare är det lätt att göra fel. Då finns det risk att annonseringen inte fungerar. Här är några av de vanligaste misstagen du kan göra:
- Du köper informativa sökord men presenterar en annons om din produkt eller tjänst (se punkt 2 ovan).
- Du samlar flera olika sökord i en och samma annonsgrupp. Då går du miste om att kunna anpassa annonstexten för de specifika sökord som kunderna använder.
- Du använder fel matchningstyper, vilket gör att du visar dina annonser på sökord som inte är relevanta.
- Du har inte implementerat konverteringsspårning, spårningen fungerar inte eller fel konverteringar är inställda som ”primära optimeringsåtgärder”.
- Du analyserar och optimerar inte annonskontot löpande, exempelvis genom att lägga till negativa sökord (sökord som du inte vill synas på).
5. Fördjupa dina kunskaper
Google Ads är ett komplext verktyg. Det kräver lång erfarenhet för att hantera verktyget på ett professionellt sätt. Det här inlägget skrapar bara lite på ytan, men mitt råd är att fördjupa dina kunskaper ytterligare, särskilt om du vill hantera ditt annonskonto på egen hand. Det kan du göra genom att till exempel:
- Ta hjälp av en Google Ads-konsult med jämna mellanrum, även om du hanterar kontot själv. Då kan du undvika vanliga misstag, bolla idéer och få förslag på hur du kan förbättra annonseringen.
- Lyssna på podden Digital kommunikation med Johan Åberg (finns där poddar finns). Där ger jag flera korta och konkreta tips på hur du förbättrar dina kampanjer i Google Ads.
- Läs fler blogginlägg och artiklar om Google Ads. Jag rekommenderar bland annat Search Engine Land, som publicerar många matnyttiga artiklar om Google Ads och sökmarknadsföring.

Inlägget är skrivet av Johan Åberg
Johan Åberg är VD och strateg på Nivide, en digital byrå i Malmö med specialistkompetens inom bland annat Google Ads, SEO och sociala medier. Som Google Ads-byrå kan Nivide hjälpa klienter att hantera sin digitala annonsering.