Det här med domäner och domännamn kan vara förvirrande. Det finns ju domännamn, domäner, underdomäner, subdomäner, toppdomäner, landsdomäner, generiska domäner, med mera, med mera. Men vad betyder alla dessa begrepp och hur är egentligen en domän uppbyggd? Det reder vi ut nedan.
Vad är ett domännamn? Så här förklarar vi det
Enkelt uttryckt är ett domännamn som en vägskylt för att enklare hjälpa dig som besöker Internet att hitta rätt. Ett domännamn går normalt sett till en unik IP-adress där en dator (vanligtvis en server) visar dig information såsom en hemsida. Domännamnet är dess täckmantel, och utformad på ett sätt som gör den lätt att minnas och hitta till.
När du knappar in domännamnet i din webbläsare frågar din dator din Internet-leverantörs DNS-servrar vad adressen pekar till för IP-adress. Därefter anropar den webbservern där hemsidan ligger. Om det finns flera hemsidor (fast med olika domännamn) på samma server, ser programvaran på webbservern över vilken webbadress du angivit i webbläsaren och levererar sidan därefter.
Domännamnets olika delar
Ett domännamn består av tre huvuddelar. Här utgår vi ifrån webbadressen blogg.loopia.se, där vi från vänster har en subdomän (blogg), därefter kommer själva domänen (loopia) och till höger toppdomänen (.se).
Subdomän (blogg.loopia.se)
En subdomän (även kallad underdomän) används ofta av företag som vill koppla ett domännamn till ett visst område eller en avdelning av verksamheten, t ex shop.dittföretagsnamn.se, exempel.dittföretagsnamn.se eller som i vårt fall blogg.loopia.se. När du registrerar ett domännamn är det delen dittföretagsnamn.se du betalar för, alla eventuella subdomäner (och subdomäner till subdomäner) kan du själv lägga till helt kostnadsfritt.
Domän (www.loopia.se)
Själva domänen är mittendelen av domännamnet, till exempel ditt företagsnamn om du väljer att registrera det som ett domännamn. Låter du ditt eget domännamn överensstämma med ditt företagsnamn skyddar du ditt företagsnamn och dina varumärken på nätet. Vill du skydda dem ytterligare kan du t ex komplettera domännamnen med vanliga felstavningar eller toppdomäner.
Toppdomän (www.loopia.se)
Det finns två typer av toppdomäner, generiska toppdomäner och landsdomäner. Av alla generiska toppdomäner är några av de vanligaste .com, .net och .org.
Landsdomäner är två tecken långa domäntyper och utgår från alla landskoder, t ex no för Norge och fi för Finland. I Sverige är .se-domänen en av de starkaste toppdomänerna och av alla .se-domäner innehas hela 57% av svenska företag (källa: http://www.soi2015.se/).
Svårt att komma på ett domännamn? Här är 3 tips
- Låt domännamnet överensstämma med företagsnamnet för att minska förvirring och göra det lättare för nuvarande och blivande kunder att hitta dig på webben.
- Välj en domän som är enkel, tydlig, lätt att komma ihåg, uttalas så som det skrivs och som representerar din verksamhet på ett tydligt sätt. Undvik också förkortningar för att inte skapa förvirring (om ditt företagsnamn inte är en känd förkortning förstås, t ex SJ eller SAS).
- Komplettera med vanliga felstavningar, fler toppdomäner samt med och utan specialtecken för att fånga upp så mycket trafik som möjligt till din hemsida.
Läs fler tips inför valet av ditt domännamn här »
Registrera ett domännamn till din hemsida
Hos Loopia registrerar du enkelt alla domäner du önskar till självkostnadspriser. Behöver du hjälp finns vår prisbelönta support till din tjänst alla dagar om året.
Ett svar på “Vad är ett domännamn? Så här förklarar vi det”