Har du fått e-post från “din bank” om en återbetalning där du uppmanas att klicka på en länk eller ladda ner en fil för att sedan ange dina kontouppgifter? Följ aldrig sådana instruktioner!
Inga seriösa företag eller banker ber om känslig information via e-post, utan det handlar troligtvis om bedrägerimetoderna Phishing eller Malware.
Vad är Phishing?
Phishing, eller nätfiske som det också kallas, innebär att bedragare försöker lura till sig dina personuppgifter, lösenord eller annan känslig information. Ofta sker det via e-post och webbplatser där bedragaren utger sig för att vara din bank eller någon tjänst du använder (t.ex. Facebook eller Apple). Bedrägerimetoden syftar ofta till att lura av dig pengar, stjäla din identitet eller missbruka ditt e-postkonto till massutskick.
Vad är Malware?
Malware är ett samlingsnamn för olika typer av skadlig kod som kan sabotera din dator på ett eller annat sätt. Det kan handla om ex. trojaner, maskar eller virus som följer med “på köpet” när du laddar ner vissa program och filer och som sedan skadar din dator. Malware kan också ta sig in genom kända säkerhetshål, vilket betyder att du kan drabbas bara genom att besöka en hemsida eller ha datorn påslagen.
Så undviker du att drabbas av nätfisket
De e-postmeddelanden och webbplatser som används till Phishing och Malware ser ofta väldigt äkta ut. Det kan därför vara svårt att avgöra om de är falska eller inte om du inte är uppmärksam. Minska risken att bli drabbad genom att följa råden nedan:
- Var misstänksam mot okända avsändare
Företag, organisationer och myndigheter ber i princip aldrig om känslig information via e-post, SMS, telefon eller chatt. Dubbelkolla alltid avsändaren!
- Var uppmärksam på innehållet
Ofta innehåller mail från nätbedragare information om brådskande ärenden, belöningar för minimal ansträngning eller hot om drastiska åtgärder vid utebliven betalning. Vad alla mail har gemensamt är att de uppmanar dig att ge ut personliga uppgifter.
- Strunta i onödiga program
Om du inte letar efter ett program men ändå får en uppmaning om att installera ett – tacka nej. Oftast handlar det om en bluff som innehåller någon form av Malware. Samma sak gäller om du har installerat program som du inte behöver – avinstallera dem. Alla installerade program skapar en potentiell genväg in i din dator. Ju färre program du har, desto mer skyddad är du.
- Täpp igen säkerhetshålen
Se till att alltid ha den senaste versionen av ditt operativsystem installerad, det täpper igen säkerhetshål i gamla program och motverkar intrång. Håll även webbläsare, virusprogram och brandväggar uppdaterade för att skyddas ytterligare.
- Försäkra dig om att hemsidan är SSL-certifierad
Secure Sockets Layer (SSL) är en teknik som skyddar din personliga information från att fångas upp och missbrukas av obehöriga på vägen mellan din webbläsare och mottagarens server. Webbadresser som skyddas med SSL börjar med “https://” istället för “http://” och är snäppet säkrare. Håll utkik!
Vad gör jag om jag drabbas?
Om du drabbas av Phishing bör du se till att spärra alla konton som påverkats omedelbart. Polisanmäl händelsen och be dem flagga för vad som skett för att uppmärksamma andra om vad som skett. Att hålla koll på dina kreditupplysningar och vara observant på tecken på identitetsstöld är också goda råd att följa.
Drabbas du av Malware gör du rätt i att ladda ner ett AntiVirus-program som scannar igenom din dator efter skadliga program och filer, som du sedan bör radera. Det är dock ingen garanti på att de skadliga koderna försvinner, utan det kan gå så långt att du blir tvungen att ominstallera hela datorn.
8 svar på “Låt inte nätfiskarna få dig på kroken!”