Varför ska du använda SSL på din hemsida?

Vad är SSL?

Har du sett hänglåsikonen i webbläsarens adressfält någon gång och undrat vad det är? Eller funderat över varför vissa adresser börjar med “http” och andra med “https”? Båda visar egentligen exakt samma sak – att en hemsida använder SSL och därmed är säker! Här tänkte vi berätta lite mer om vad SSL är och förklara varför du ska använda SSL på din egen hemsida.

Vad är SSL?

SSL – eller Secure Socket Layer – är en teknik man använder för att öka säkerheten på en hemsida. Ett SSL-certifikat krypterar trafiken mellan en hemsida på en server och en besökare från en webbläsare, vilket gör att datatrafiken blir oförståelig vid ett potentiellt dataintrång. Det gör det svårare för obehöriga att komma åt känsliga uppgifter, som inloggnings-, person- eller kortuppgifter. 

Hur kan jag se om en hemsida har SSL eller inte?

Du kan se om en hemsida har ett SSL-certifikat på två enkla sätt. Dels börjar hemsidans URL med ”https” istället för bara ”http”, dels syns en hänglåsikon i webbläsarens adressfält när du är inne på hemsidan. Genom att klicka på hänglåset kan du dessutom se om certifikatet är giltigt eller inte. Besökaren får dessutom en varning direkt i webbläsaren om en hemsida saknar SSL och innehåller formulär för inloggnings- eller kortuppgifter.

3 anledningar till att använda SSL

Den ökade säkerheten för både din hemsida och dina besökare är såklart den allra största fördelen med ett SSL-certifikat. Men det är lätt att tro att du bara behöver en säker hemsida om du behandlar känslig information, som person- eller kortuppgifter. Det stämmer inte! Här får du 3 till bra anledningar att skaffa SSL, oavsett vilken typ av hemsida du driver.

1. Din hemsida framstår som trygg och säker

En säker hemsida bygger upp besökares – och potentiella kunders – förtroende för dig och ditt företag. En hemsida utan SSL sänder istället varningssignaler till besökarna och gör att du riskerar att förlora potentiella kunder.

2. Din konverteringsgrad ökar

Pålitlighet och förtroende är nödvändiga för att lyckas konvertera vanliga besökare till betalande kunder. Med ett SSL-certifikat ökar som sagt förtroendet för dig som företag – och chansen att besökare väljer att handla hos just dig ökar.

3. Din hemsida rankar högre i Googles sökresultat

SSL-certifikat har sedan 2014 varit en viktig rankingfaktor för att placera högt i Googles sökresultat. Att implementera SSL på din hemsida bör alltså vara en viktig av ditt SEO-arbete!


Kom igång med SSL hos Loopia

Vi erbjuder två olika premiumcertifikat som du registrerar och förnyar var eller vartannat år. Beställ det certifikat du vill ha i din Loopia Kundzon och installera enligt de instruktioner du får via e-post. Behöver du ytterligare instruktioner kan du även ta hjälp av våra supportguider. Läs mer om våra SSL-certifikat här.

Vi erbjuder också SSL-certifikatet Let’s Encrypt helt kostnadsfritt i alla våra webbhotellspaket! Certifikatet blir automatiskt aktiverat och förnyat, utan att du som kund behöver tänka på det. Läs mer om Let’s Encrypt hos Loopia här.

Självklart kan du även ladda upp ett eget SSL-certifikat, om du till exempel redan har ett sedan tidigare. Läs gärna vår guide till hur du lägger upp ett eget SSL-certifikat.


Fler säkerhetstips från oss!

Dela detta inlägg:

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss