Därför är det viktigt att uppgradera PHP för din hemsida

Den 30 november 2020 når PHP 7.2 End of Life. Det innebär att denna version kommer att sluta underhållas och säkerhetsuppdateras av dess utvecklare – du som använder PHP 7.2 idag behöver därför uppgradera till en senare PHP-version så snart som möjligt.

…men vad är fördelarna med att uppgradera till en senare PHP-version? Se nedan.

Två fördelar med att använda den senaste PHP-versionen på din hemsida

  1. Högre säkerhet

En aktuell PHP-version säkerhetsuppdateras kontinuerligt för att täppa igen eventuella säkerhetshål och brister. Om du fortsätter använda en PHP-version som inte längre ses över av dess utvecklare riskerar din hemsida att utsättas för intrång. 

  1. Bättre prestanda

Nyare versioner av PHP är alltid  säkrare och kraftfullare än gamla versioner.  Många moderna CMS/hemsidesverktyg som exempelvis WordPress kräver också en senare version av PHP av just denna orsak.

Vad är PHP?

PHP står för Hypertext Preprocessor och är ett skriptspråk som främst körs på webbservrar för att driva sajter med dynamiskt innehåll (t ex bloggar, nyhetsflöden, sökmotorer, etc). PHP är det mest använda skriptspråket på webben och enligt W3Techs använder nära 80% av alla hemsidor det  idag. Vi på Loopia erbjuder PHP på samtliga av våra UNIX-servrar, för närvarande 7.2 (t.o.m 30 november 2020), 7.3 och 7.4 (rekommenderas). 

Liksom vilken programvara som helst har PHP en livscykel. Nyare versioner släpps regelbundet med nya funktioner och buggfixar som ökar säkerheten för hemsidor och stöd för dessa versioner varar vanligtvis i två år.

Stödda versioner av PHP 2020-09-01 (källa: php.net)

Stödda versioner av PHP 2020-09-01 (källa: php.net)

Så enkelt uppgraderar du PHP för din hemsida hos Loopia

1. Logga in i Loopia Kundzon via loopia.se/loggain.

2. Se vilka hemsidor som använder PHP 7.2 under “Konfiguration” i listan över alla domäner/subdomäner i kontot. Klicka på det domännamn vars hemsida du vill uppgradera PHP för.

3. Välj PHP 7.3 eller PHP 7.4 och klicka på Spara. Klart!

…därefter:

Besök hemsidan för att kontrollera att allt fungerar som tidigare. Ser allt bra ut behöver du inte göra något mer. Om något inte ser ut som det ska byter du enkelt tillbaka till 7.2 igen, justerar din hemsida med hjälp av denna guide så att den blir kompatibel med PHP 7.3/7.4 och uppgraderar sedan på nytt.

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.