Supersnabbt surfande i mobilnätet

Surfa med 1GBit/s i det mobila nätet låter ganska svindlande när man tänker på hur kort tid det var sedan bredbandsrevolutionen intog våra hem, och ersatte *ksssscccch-piiiip-ksssscccch-piiiiiiiiiip*-modemen som efter några minuters uppringningstid tog oss upp i hissnande hastigheter som 56,6 Kbit/s.

Men i och med att utbyggnaden av 4G-nätet (LTE) har satt igång så är det inte allt för avlägset. Telia var först ut i världen när de i december förra året lanserade två 4G-nät, ett i Stockholm och ett i Oslo. Och under 2010 händer det mer, Tele2 och Telenor ska öppna sitt 4G nät och Telia fortsätter sin utbyggnad med sex städer till: Göteborg, Malmö, Västerås (tjohoo, Loopias hemstad :-)), Lund, Uppsala och Linköping.

Till att börja med kommer kapaciteten i nätet vara 150Mbit/s, och de ”donglar” som finns ute idag klarar max 40-50Mbit/s. Men målet är som sagt att trimma upp 4G-näten i hela 1Gbit/s.

Det kommer antagligen dröja ett tag innan vi får se mobiltelefoner med 4G inbyggd, så tillsvidare är det supersnabb surfning via den bärbara datorn som gäller när du är ute på stan.

Hur använder du mobilt internet idag, och är 4G något du längtar efter?

Dela detta inlägg:

3 svar på “Supersnabbt surfande i mobilnätet

 1. Mobilt internet är idag ingenting jag ”använder”, utan en fullständigt naturlig del av min vardag. Jag håller kontakt med vänner, surfar, kollar på svt play och streamad film, twittrar, mejlar, uppdaterar kunders hemsidor, programmerar och så vidare.

  Därmed inte sagt att jag är helt beroende av mobilt internet. Sitter jag på ett tåg och täckningen försvinner får jag inte panik, utan sätter mig och löser korsord eller sudoku istället. På papper. Med bläck. Lite risker måste man ju ta…

  Jag ser fram emot 4G. Växjö kommer att få 4G under senhösten och jag kommer att skaffa det ganska tidigt. Inte först, men ganska tidigt.

 2. Som ”laptopnormad” så är det mobila bredbandet lika viktigt som mat. Nästan…
  Med 4G kommer livet helt klart bli lite enklare att leva så jag ser fram emot utbyggnad även i Jönköpings-regionen som jag inte dröjer allt för länge (?)

 3. Jag använder inte mobilt bredband i någon speciellt stor utsträckning. Men jag har ett abonnemang och det är oerhört smidigt att ha på tåget som exempel. När jag väl använder det så är det främst för jobb och allmänt tidsfördriv när jag reser.

  Men jag skulle inte ha något emot att byta ut bredbandet hemma mot ett 4G-abonnemang, om det är lika stabilt (vilket det antagligen inte kommer vara på ett bra tag framöver). Men när det väl är möjligt så hoppar jag nog på det tåget också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss