State of the market, RIPE edition!

AmsterdamI dagens läge har den svenska befolkningen i stort sett greppat konceptet att datorer som kommunicerar över Internet har en adress – en IP-adress för att vara exakt. Däremot är det fortfarande många som inte har den blekaste aning om var denna kommer ifrån och vilka som bestämmer vilka adresser som får delas ut.

Nu är systemet för IP-adresser hierarkiskt och svaret på frågan är därför inte svart eller vitt, men om man istället frågar sig Vem agerar egentligen lantmäteri för Internet så blir svaret (för Europa) RIPE NCC.

RIPE NCC (Réseaux IP Européens, Network Coordination Center) är en organisation som arbetar genom ett medlemssystem av LIRs (Local Internet Registries) för att dela ut resurser i form av IP-adresser och annat som behövs för kommunikation på Internet.

De arbetar både med den gamla standarden IPv4 och den nya(re) standarden IPv6. Dessa LIRs är normalt sett någon typ av tjänsteleverantör. Till exempel är alla stora Internetleverantörer LIRs och så även vi, Loopia, då vi har ett större behov av adresser än de flesta vanliga företag.

För att samordna och utveckla denna relativt stora organisation (ca 6 000 medlemmar) så anordnar RIPE NCC årligen två till tre större konferenser. Dessa hålls alla i olika europeiska städer med ett litet undantag. Ungefär var tredje gång så hålls konferensen i Amsterdam, RIPE NCCs hemstad. Detta är också den största av årets möten och drar i runda slängar 400 deltagare från olika delar av världen.

Den senaste installationen av konferensen gick av stapeln i morse, och denna gång är det just Amsterdam som står som värd för tillställningen. På mötet diskuteras nya tekniker, problem som måste lösas och arbete som måste utföras. Hela diskussionen sker på jämn grund. Alla medlemmar, stora som små, är välkomna att deltaga i både diskussion och arbetsgrupper.

Utöver detta är konferensen utan tvivel den största europeiska källan till nyheter inom teknik, protokoll och tjänster och drar därför stora mängder kunnigt folk som på sitt sätt bidrar till utvecklingen av Internet.

Att Loopia väljer att deltaga på konferenser som denna grundar sig i att vi vill värna om Internet och dess utveckling. Detta i sig har inneburit att tjänster som DNSSEC, IPv6 och dynamisk DNS har nått våra kunder långt före många andra.

Jag som skriver heter Lars-Göran Forsberg och arbetar som Registrar Manager här på Loopia sedan lite mer än fem år. Mina arbetsuppgifter innefattar daglig kontakt med leverantörer av domännamn och andra resurser som just IP-adresser. Andra delar av mitt arbete består i att jag är delaktig i arbetet med vår svenska toppdomän .SE genom Policyrådgivningsgruppen samt registrars.se.

Under denna vecka kommer jag även agera skjutjärnsreporter och ge uppdateringar live från den nu pågående RIPE NCC-konferensen i Amsterdam.

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss