Mathias heter jag och har tidigare under ett antal år arbetat på Loopia’s utmärkta supportavdelning, fram tills det var dags att på heltid ägna mig åt layout, design och framför allt WordPress.
Jag har under flertalet år använt och förespråkat WordPress och har under årens lopp samlat på mig en massa tips och tricks till WordPress och jag tänkte här delge en del av dem till er Loopiakunder – dags att snabba upp din WordPress-sajt.
Snabba upp din WordPress-sajt
Du har installerat din WordPress-sajt och har fått din layout och design som du vill ha den och nu är den redo att ta emot trafik… Eller är den det egentligen?
En studie av KISSmetrics analytics visar att om din sida inte har laddats på 4 sekunder tappar du en av fyra besökare, om sidan inte har laddats på 10 sekunder, kan du tappa så mycket som var tredje besökare. Med andra ord kan du tappa 20-30% av din trafik redan i det initiala skedet. Ta utöver det med att Matt Cutts från Google bekräftat även att Google tar med laddningstider när Google-ranking blir beräknad, och givetvis vill man hamna högt upp i sökmotorerna.
Det spelar egentligen ingen roll om du har en av de snyggaste sidorna på nätet, om dina besökare tappar intresset för att sidan inte laddas tillräckligt snabbt.
Det man börjar med är att skaffa sig en bild om hur det ser ut ”före” optimering.
Det finns flertalet verktyg som är gratis för att analysera din laddningstid, till exempel:
Rensa bort onödiga tillägg
När man arbetar med WordPress är det lätt att man lastar in mängder med tillägg för att få allehanda häftiga effekter och en del av dom är dessutom överlastade med funktioner. Grundtanken är dock att ju mer tillägg och ju mer funktioner som läggs till, desto långsammare kommer din WordPress att gå och det första steget för att snabba upp en WordPress-sajt är att rensa ut lite som egentligen inte behövs.
Du kanske har en snygg slider med effekter som laddar nästa bild, Facebook-widgets, kanske även Flickr- och Picasa-gallerier som ligger i sidopanelen och dom är säkert jättesnygga och passar bra in i layouten, men är det egentligen nödvändigt för sidan i sig själv? Det är just den frågan som du måste ställa dig. ”Vad behöver jag för att få sidan att passas till mitt mål med den?”
För att svara på frågan behöver man först tänka ut vad som är det egentliga målet med sidan. Är det för att få besökare att köpa en produkt eller en tjänst eller kanske skaffa sig ett medlemskap. I vissa fall kan man ha flera mål, tillexempel att få besökare att skriva in sig på en mail-lista, vilket brukar vara vanligt för bloggar. I sådan fall kanske det snygga galleriet i sidopanelen drar bort besökare från själva informationen på sidan och kanske rent av får besökaren att gå vidare på en av de länkarna som du har istället för att ta till sig informationen du försöker att förmedla.
Med det här i åtanke, ta dig in bland tilläggen och rensa upp lite och ta helt enkelt bort det överflödiga som inte bär sidan framåt. Försök dessutom att ta bort plugin som anropar externa resurser för att visa på sidan, eftersom man förutom sin egen laddningstid, lägger på laddningstiden för den externa resursen. Se till så att du bara använder en analystjänst och inte har flertalet statistikskript som laddas.
Installera ett cache-tillägg
Genom att använda ett cache-tillägg kan sidan snabbas upp rejält. Med cache sparas vissa delar av sidan statiskt vilket innebär att de bara behöver genereras en gång istället för varje gång en ny sida laddas.
Installerar du din WordPress-sajt med vår steg-för-steg-guide i Loopia Kundzon så konfigurerar och aktiverar vi cache-tilläget WP Super Cache åt dig automatiskt (detta sker sedan 2012-08-09). Du behöver alltså inte göra någonting alls.
Vi har även tidigare installerat och konfigurerat WP Super Cache automatiskt, men ej aktiverat det. Det enda du behöver göra om så är fallet är att logga in i WordPress administrationspanel välja “Tillägg” -> “Installerade tillägg” och aktivera det genom att klicka på “Aktivera” under WP Super Cache.
Har du installerat WordPress själv eller med vår steg-för-steg guide innan vi lade till WP Super Cache i installationen (innan januari 2012) kan du enkelt själv lägga till det genom “Tillägg” -> “Lägg till nytt”. För att tillägget ska fungera som bäst behöver du också byta sökväg för var de cachade filerna ska lagras (detta sker automatiskt om du installerat med vår steg-för-steg-guide). Kontakta support@loopia.se så hjälper vi dig med detta.
Skippa Avatarer
Ett annat litet knep som finns gäller att försöka att minimera externa resurser, som nämndes ovan och en resurs som används förvånansvärt ofta av WordPress, är ”gravatar” en gravatar visas tillexempel när en person lägger en kommentar på din blogg och den hämtas externt. Om du då lyckas med att få mängder av besökare att kommentera på ditt inlägg så blir det en del. Man kan göra 3 saker minst för att minska dessa anrop.
- Deaktivera avatarvisning under Inställningar och Diskussion. Klicka i ”visa INTE avatarer”.
- Använd en blank avatar. Logga in i administrationen, klicka på ”Inställningar” och därefter ”Diskussion” och bläddra ned. Välj att använda ”Blank” som Förvald avatar.
- Använd en egen standardavatar som hämtas från den egna servern.
Öppna filen ”functions.php” och lägg till följande kod:
add_filter( 'avatar_defaults', 'newgravatar' ); function newgravatar ($avatar_defaults) { $myavatar = get_bloginfo('template_directory') . '/images/dinbild.png'; $avatar_defaults[$myavatar] = "Eget Avatarnamn"; return $avatar_defaults; }
I de flesta teman finns en mapp som heter ”images”, ladda upp din egen avatar i den mappen. I exemplet ovan heter den bilden ”dinbild.png” och det går givetvis att byta ut.
Mindre bilder = snabbare sajt
En annan del av WordPress och laddningstider är bilder. Ett par saker som man behöver tänka på är storlek och filtyp.
De flesta bilder som används är jpg och png. Png-formatet är lite större och generellt bättre på bilder med skarpa kontraster såsom linjer och text, medans jpg fungerar utmärkt att användas för fotografier och mer komplexa bilder där den förstörande kompressionen som används inte spelar lika stor roll.
Tumregeln är att samma bild i formatet png är större än exakt samma bild i jpg. Testa att spara bilden i båda formaten och titta vilket som faktiskt ser bäst ut för den storlek som bilden har.
De flesta bilder går att komprimera, men generellt så tar det en del tid i anspråk, tid som man skulle kunna använda för roligare saker. Varför inte låta ett WordPress-tillägg hjälpa till?
Det finns ett par olika tillägg för bildkomprimering, en del bra, andra lite mindre bra. Jag föredrar
att inte belasta den servern som jag har själva sidan på utan låter Yahoo göra jobbet. Yahoo har
en gratis bildkomprimeringstjänst som kallas Smush.it och det finns ett WordPress-tillägg som använder den tjänsten åt oss, WP Smush.it
Alla filer som du sedan laddar kommer automatiskt att köras igenom tjänsten. Det finns även tillägg att hämta för gallerier såsom NextGen.
Text: Mathias Norman
Tack, det snabbade upp några av mina WP-sidor!
En nybörjarfråga: Jag tyckte att WP Smush.it lät smart eftersom jag visar många bilder på min blogg. Jag klickade först på WP Smush.it och sedan på dowload. Är det något mer jag måste göra eller funkar det nu?
Nu blir jag förvirrad. Innehållet i inlägget har ändrats. Jag följde de förra anvisningarna. Ska jag avinstallera W3 Total Cache och i stället installera Super Cache?
: /
Hej Annika,
Vi beklagar detta. Pga ett internt missförstånd rekommenderades fel cache-tillägg i blogginlägget. Prova att avaktivera W3 Total Cache (under Tillägg – Installerade tillägg) och använd WP Super Cache istället. Om du installerat WordPress via vår steg-för-steg-guide eller One click installer kan det redan vara plats, och i så fall är det bara att aktivera det. I annat fall installerar du det via ”Tillägg – Lägg till nytt” och kontakta support@loopia.se så hjälper vi dig att byta sökväg för de cachade filerna.
Hej Nybörjare,
Det enklaste sättet att installera tillägg på är att söka efter det i ”Tillägg – Lägg till nytt” i WordPress administrationspanel och sedan välja ”Installera”.
Du kan också ladda ner tillägget manuellt som du gjort och sedan packa upp filen du laddat ner och ladda upp hela mappen via ftp till mappen ”wp-content/plugins”.
Har du några tips hur man gör för att få en säker WP-sajt utan att tappa performance. Många WP-sajter uppdateras med kommentarer hela tiden men backup tas bara en gång per dygn. Hur gör man WP-sajten lika säker som ett bokningssystem, där inga bokningar eller ordrar får tappas bort, utan att det blir segt som sirap? Återstartsmöjlighet borde man nog också ha och kanske en mirror?
Hej Anders,
Det finns tyvärr inget enkelt svar på detta. En lösning är pluginet ”BackupBuddy” som kan schemaläggas att ta backup varje timme (http://ithemes.com/purchase/backupbuddy/). Jag är dock osäker på vilka prestandaförluster detta kan innebära.
Vi erbjuder backup för hemsidematerial cirka 1 månad tillbaka i tiden och 7 dagar tillbaka i tiden för MySQL-databaser*. För att återställa backuper loggar du in i Loopia Kundzon (https://www.loopia.se/loggain/) och väljer ”Återställ backup” i menyn i högerspalten. Det går även utmärkt att ta kontakt med vår supportavdelning per e-post (support@loopia.se) med sitt kundnummer som verifikation och en tid då hemsidematerialet eller MySQL-databasen ska återställas ifrån inom den tidsram som vi erbjuder backuper från.
* Hemsidesdata kan återställas från åtta stycken återställningspunkter från de senaste 48 timmarna. Dessutom lagras en (1) återställningspunkt varje dygn i sju dygn. Utöver detta lagras varje vecka ytterligare en (1) återställningspunkt som lagras i fyra veckor. MySQL-data backas upp en (1) gång per dygn och lagras i sju dygn.
När jag testar på http://gtmetrix.com så är det flera parametrar som är märkte ”server”:
Leverage browser caching 29p
Enable gzip compression 40p
Add Expires headers 0p
Compress components with gzip 0p
Use a Content Delivery Network (CDN) 0p
Configure entity tags (ETags) 0p
osv…
Kan jag påverka dessa resultat? Eller är det utom min kontroll? Drar ju ner betyget en hel del.
Hej Fredrik,
Gzip compression kan du aktivera med deflate på UNIX, detta gör du genom att lägga in följande i .htaccess:
AddOutputFilterByType DEFLATE text/text text/html text/javascript
text/plain text/xml application/xml text/css application/x-javascript
application/javascript
Gällande ”Leverage browser caching” så kan du öka Expire-tiden genom följande .htaccess-kod:
ExpiresActive on
# set default
ExpiresDefault ”access plus 24 hours”
ExpiresByType image/jpg ”access plus 1 months”
ExpiresByType image/gif ”access plus 1 months”
ExpiresByType image/jpeg ”access plus 1 months”
ExpiresByType image/png ”access plus 1 months”
ExpiresByType text/css ”access plus 1 months”
ExpiresByType text/javascript ”access plus 1 months”
ExpiresByType application/javascript ”access plus 1 months”
ExpiresByType application/x-shockwave-flash ”access plus 1 months”
Först och främst,
tack för alla nyttiga tips som vi får ta del av via Loopia. Jag har haft nytta av flertalet av de tips som ni publicerat här på Bloggen. Keep up the good work.
Nu till min fråga gällande prestanda:
Dels så lade Super Cache av någon anledning till en massa obegripliga tecken direkt efter BODY-tagen, vilket givetvis störde layouten på min sida och någon lösning hittade jag inte på problemet annat än en deaktivering av pluginen.
Sedan upplevde jag inte någon särskilt stor prestandaförbättring.
Jag har tidigare haft kontakt med support om att prestandan inte är särskilt bra när jag kör wordpress, men det verkar snarare vara PHP i sig som är trögt (har inte gjort någon djupdykning i detta än dock).
Det är något på Loopias servrar som verkar sega ned, jag märker en stor skillnad jämfört med andra hostingleverantörer jag har använt mig av för andra projekt.
Dels så märks det på de sidor man besöker utåt, men WordPress Admin är verkligen supersegt och där spelar det ingen roll om jag cachar sidor besökarna kan se.
Så jag undrar rätt och slätt om vilken kapacitet vi får per kund? jag kanske har fel, men jag tror inte det här kan vara något annat än en serverfråga eller möjligtvis er internetlina, med tanke på att i princip samma installationer av WP och plugins hos andra hostingleverantörer faktiskt är ganska mycket rappare.
Missförstå mig inte nu, jag är jättenöjd med produkten i övrigt. Men prestandabiten handlar inte enbart om konfigurationer av WP, den kan bara bli ”så bra”, resten hänger ju på andra faktorer.
Finns det något mer som kan göras?
Hej,
Finns det någon bra plugin etc om man vill ha fullskärmsbilder men att de ändå ska ladda snabb?
Med vänlig hälsning,
Peter
Hej
Är nybörjare på WordPress och skulle bli väldigt glad för tips på ett bra och enkelt plugin för att visa bilder i inläggen. Har inget större behov av en massa avancerade funktioner utan vill hellre ha en snyggt och enkel funktion.
MVH
Robert
Jag har en fråga angående alla bilder på hemsidan…
Jag optimerar alla bilder på min hemsida i photoshop så att bilderna hamnar på storlekar runt 200 kb / bild…
Är det någon ide att köra med WP Smush.it då?
Hej Thomas,
Det är större sannolikhet att du når ett bättre resultat genom att manuellt optimera bild för bild i Photoshop. Det är därför mycket tveksamt att du tjänar något på att använda WP Smush.it.
Hej Peter,
Det bästa resultatet når du genom att manuellt optimera bild för bild i ett bildbehandlingsprogram som t ex Photoshop, i annat fall är tillägg som WP Smush.it en enkel lösning.
Hej Thomas Palmqvist,
Tack för din feedback.
Vi arbetar ständigt på att förbättra våra tjänster och optimera prestandan för alla kunder. Gällande WordPress kan det vara många orsaker som ligger bakom låg prestanda, som t ex hur optimerade teman och plugins som används är. Vår support kommer att kontakta dig för att se vad vi kan göra för att förbättra prestandan på din sajt.
Har använt mig av w3 total cache.
Fick problem.med hastigheten och efter lång lång felsökning upptäckte vi att det var ovan nämnda plugkn som krånglade.
Rekommenderas inte!
Ni skriver i kommentar att
”Gällande ”Leverage browser caching” så kan du öka Expire-tiden genom följande .htaccess-kod:
ExpiresActive on
# set default
ExpiresDefault ”access plus 24 hours”
ExpiresByType image/jpg ”access plus 1 months”
ExpiresByType image/gif ”access plus 1 months”
ExpiresByType image/jpeg ”access plus 1 months”
ExpiresByType image/png ”access plus 1 months”
ExpiresByType text/css ”access plus 1 months”
ExpiresByType text/javascript ”access plus 1 months”
ExpiresByType application/javascript ”access plus 1 months”
ExpiresByType application/x-shockwave-flash ”access plus 1 months”
Jag har provat att lägga in det i htaccess men det ger ingen effekt.
Hej Anders, detta ska fungera. Skicka gärna i domännamn plus kundnummer till support@loopia.se så felsöker vi detta med dig.
Är det så att W3 Total Cache inte fungerar optimalt med Loopia? Enligt test här verkar de så: http://www.webbmekanikern.se/artiklar/stort-prestandatest-av-webbhotell.
Hej Carl-Henrik. W3 Total-cache lämpar sig ej för den typ av lagring vi använder oss av. Det är då bättre att använda Super Cache som ger en möjligheten att välja lagringsplats för cache-filerna. Använder man vår one-click installer så sker denna konfiguration automatiskt. //Daniel Ö Loopia Support
Hej Daniel,
Jag har flyttat en sajt till en annan domän katalog och tja…Super Cache exploderade, jag skulle behöva sätta upp pluginet manuellt igen (antar jag) har ni listat någonstanns hut man går tillväga för att göra detta?
Hej Mattias, om du kikar i filen wp-cache-config.php
Kika efter raden som böjar med $cache_path = och ändra där till din nya katalog.
Då bör det fungera för dig igen.
Det är så otroligt stor skillnad på pingdom och GTmetrix? Vilken ska man lita på?
Hej Patrik,
Vi har goda erfarenheter av Pingdom men har inte gjort något utförligt test av verktygen och kan dessvärre inte svara på om det ena verktyget skulle vara mer tillförlitligt än det andra.