Skydda ditt domännamn – och ditt varumärke

Ett bra domännamn är en viktig del av ditt varumärke online – men det räcker inte att bara registrera det en gång och sedan luta sig tillbaka. Faktum är att domännamn är en av de digitala tillgångar ditt företag har som är mest sårbara för misstag och illasinnade bedragare. I det här inlägget går vi därför igenom 5 konkreta och viktiga steg du kan ta för att skydda ditt domännamn – och därmed även ditt varumärke – online.

Innehåll


1. Förnya ditt domännamn i tid

En av de absolut viktigaste sakerna du kan göra för att skydda ditt domännamn är att förnya det i tid. Låt oss kika på vad som händer med din domän om du inte förnyar den i tid:

1. Statusen på din domän ändras till “Deactivated”

Under de första 60 dagarna kommer din domän fortfarande att vara registrerad på dig som innehavare. Däremot kommer domänen inte att fungera på internet. Det innebär att du kommer att få avbrott på din hemsida, vilket gör att dina kunder inte kommer åt dina tjänster som normalt. Under den här perioden är det fortfarande möjligt för dig att förnya domänen på nytt.

2. Domänen hamnar i karantän

När domänen har haft statusen “Deactivated” i 60 dagar hamnar den istället i karantän. Då blir du avregistrerad som innehavare. 

3. Domänen släpps fri

Efter karantänen blir domännamnet återigen möjligt att registrera – av vem som helst. Du riskerar alltså att förlora tillgången till ditt domännamn helt. Om någon annan har snappat upp domänen innan dig kan det alltså kosta dig flera tusentals kronor att få tillbaka den.

Du riskerar alltså både avbrott och att förlora domänen helt om du inte förnyar den i tid. Som tur var är finns det flera saker du kan göra för att säkerställa att det inte drabbar dig.

Aktivera automatiska kortbetalningar

För att säkerställa att du förnyar din domän i tid brukar vi rekommendera att du aktiverar automatiska kortbetalningar. Då drar vi kostnaden för din domän automatiskt från ditt kort på förfallodatumet. Du behöver inte göra någonting – och slipper oroa dig för att missa betalningen av en faktura. Det enda du behöver se till är att dina kortuppgifter fortfarande är giltiga.

Hantera förfallodatum på ett organiserat sätt

Om du inte kan eller vill aktivera automatiska kortbetalningar finns det även andra sätt att hålla koll på dina domäners förfallodatum. Givetvis får du en faktura i god tid från oss, men det kan ändå löna sig att ha lite koll. Då märker du snabbt om något skulle ha gått snett.

Exakt hur du väljer att hålla koll på förfallodatumen väljer du själv. Du kan till exempel lägga till påminnelser för dina domänfakturor i din kalender, så att du får en notis när förfallodatumet närmar sig. Du kan också ta för vana att logga in i din Loopia Kundzon regelbundet. Där kan du se en lista över alla dina domännamn och kan snabbt se vilka domäner som snart förfaller.

Säkerställ att dina kontaktuppgifter är uppdaterade

Oavsett om du väljer att aktivera automatiska betalningar eller att hålla kolla på dina förfallodatum på annat vis, är det oerhört viktigt att dina kontaktuppgifter är uppdaterade. Vi skickar till exempel alla fakturor och påminnelser till adressen du har angivit i ditt konto. Utan uppdaterade kontaktuppgifter riskerar du alltså att missa viktig information om din domän och dina tjänster hos oss.

2. Aktivera BankID-inloggning

Givetvis är våra tjänster i grund och botten säkra – vi arbetar hårt för att de ska vara det. Men våra tjänster är egentligen bara så säkra som ditt lösenord är. Om någon skulle få tillgång till ditt Loopia-konto kan de göra stor skada, som att överlåta din domän, ändra dina DNS-inställningar eller – ännu värre – låsa dig ute helt.

Därför rekommenderar vi alltid att du aktiverar inloggning med BankID på ditt Loopia-konto och slår av möjligheten att logga in med användarnamn och lösenord. Såklart ska du alltid skapa starka lösenord, men alla lösenord blir äventyrade om du skulle falla offer för till exempel nätfiske, oavsett hur starkt det är. Genom att bara tillåta inloggning med BankID behöver bedragarna tillgång till den enhet där du har ditt BankID – även om de har stulit dina inloggningsuppgifter.

3. Säkra ditt domännamn med fler toppdomäner

Du har registrerat det perfekta domännamnet med en toppdomän, till exempel .SE. Nu måste väl ditt domännamn och ditt varumärke vara skyddat online?

Tyvärr inte. När du har registrerat ett domännamn kan andra fortfarande registrera samma domännamn, fast med en annan toppdomän än dig. I bästa fall är det ett legitimt företag som registrerar det och du riskerar “bara” att förlora en del kunder till en konkurrent – men i värsta fall kan bedragare utnyttja ditt varumärke för sina egna skumma affärer.

Exakt vilka toppdomäner du bör registrera beror på ditt företag. Vad har du för målgrupp? Vad bedriver du för verksamhet? Var finns ditt företag? Däremot kan det vara bra att registrera ditt domännamn med de vanligaste toppdomänerna, som .SE, .NU och .COM. Utöver det kan du även registrera ditt domännamn med de nationella toppdomänerna för de länder ditt företag finns i, som .NO för Norge eller .FI för Finland. Då kan du öka din trovärdighet för de lokala målgrupperna, och dessutom förbättra din sökmotoroptimering.

Glöm inte bort att vidarebefordra alla alternativa toppdomäner till den primära du vill använda, med undantag för de toppdomäner du använder för att nå en specifik marknad. Det säkerställer att du alltid driver trafiken till rätt hemsida och ger en mer konsekvent användarupplevelse.

4. Registrera ditt domännamn med andra stavningar

På samma sätt som du behöver registrera ditt domännamn med andra toppdomäner, är det en bra idé att registrera det med alternativa stavningar. Bedragare kan nämligen registrera felstavade domäner för att till exempel distribuera annonser, olika bedrägerier eller så kallad malware.

Det kan såklart vara svårt att komma på alla sätt dina besökare kan stava ditt domännamn. Här är några typer av stavningar som kan vara värda att säkra:

  • Vanliga stavfel
  • Med och utan specialtecken
  • Plural och singular
  • Med och utan bindestreck
  • Bokstäver på fel plats
  • Dubbla – eller enkla – bokstäver
  • Fonetiska stavningar 

Medan du kan välja själv om du vill vidarebefordra en annan toppdomän till din primära, är det mer eller mindre ett måste att du gör det med alternativa stavningar. Det säkerställer att alla som skriver in din domän fel i sin webbläsare ändå hamnar där de ville – på din hemsida. Då driver du trafik till rätt ställe, skyddar ditt rykte och minskar frustration från dina besökare.

Att registrera ditt domännamn med andra stavningar är särskilt värdefullt om ditt domännamn är långt, innehåller en ovanlig stavning eller tecken som är lätta att blanda ihop. Det är en förhållandevis liten investering som kan rädda dig från huvudvärk längre fram. Därför är det ett smart drag för dig som är seriös med att skydda din domän och ditt varumärke online.

5. Var snabb!

Vi brukar alltid rekommendera att du registrerar ditt domännamn innan du registrerar ditt företagsnamn hos Bolagsverket. Så här tänker vi:

Det kan bli en dryg och krånglig historia om företagsnamnet du registrerat redan finns som domännamn. Det handlar alltså inte bara om att skydda ditt varumärke online, att du inte får det domännamn du vill eller behöver “nöja” dig med en annan toppdomän än du tänkt. Att göra sig av med ett domännamn som du inte kan registrera som företagsnamn är mycket enklare än att byta ett företagsnamn du inte kan få som domän. 

Dessutom har Internetstiftelsen under flera år uppmärksammat situationer där andra än företagets representanter registrerar ett domännamn som överensstämmer med ett helt nytt företagsnamn, bara några dagar efter att företagsnamnet har registrerats. Det är alltså ytterligare en anledning att registrera ditt domännamn så snabbt som möjligt.


Sammanfattning: Så skyddar du ditt domännamn

Ditt domännamn är grundpelaren till din digitala närvaro. Se till att du gör allt du kan för att skydda den.

Här är de viktigaste sakerna du ska ta med dig från det här inlägget om du vill skydda ditt domännamn online:

  • Förnya din domän i tid, till exempel genom att sätta upp automatiska kortuppdateringar
  • Aktivera BankID-inloggningen och slå av möjligheten att logga in med lösenord
  • Registrera fler toppdomäner än bara .SE
  • Registrera ditt domännamn med andra stavningar
  • Var snabb med att registrera ditt domännamn!

Genom att göra de här sakerna skyddar du inte bara din domän på nätet, utan även ditt varumärke. Det kan krävas lite tid och pengar innan du är helt i mål – men det är tid och pengar som är värda att lägga för att undvika stora problem längre fram. 

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss