Schemalägg körning av skript

Från och med idag kan du enkelt schemalägga besök av en viss webbsida eller genomföra körningar av ett skript med vår nya cron-funktion. Allt utdata från sidan / skriptet skickas sedan till önskad e-postadress. Denna funktion hittar du i Loopia Kundzon under Administrera → Cron.

Vad är detta och vad har jag för nytta av det?

Med denna funktion kan du säga åt vårt system att periodiskt besöka en viss webbsidesadress (URL). Säg att du skrivit ett skript som uppdaterar en databas med namnet på dagens namnsdagsbarn. Detta skript skulle vara rimligt att köra en gång per dygn för att alltid ha rätt namnsdagsbarn i databasen. Lägg upp detta skript på din webbplats och säg åt vår schemaläggare att besöka adressen en gång per dygn. Klart!

Så här gör du

Nedan har vi skrivit ett litet confidence booster-skript i PHP som vi vill köra en gång per dygn för att få en puff av positiv energi när vi öppnar inkorgen vid arbetsdagens början.

<?
  setlocale(LC_ALL, 'sv_SE');
  echo('God morgon, idag är det ' . 
     mb_strtolower(strftime('%A')) . 
     ". Det kommer bli en bra dag.\n");
?>

Spara detta skript i filen godmorgon.php och ladda upp det via FTP till ditt webhotellskonto (exempelvis mindoman.se under katalogen public_html/) hos oss (notera att vår schemaläggare givetvis kan besöka vilken webbadress som helst och att du därför kan lägga ditt skript var du vill).

Logga nu in i din kundzon, välj AdministeraCron och fyll i formuläret som följer:

Cron 1

Cron 2

Klicka sedan på Lägg till så läggs ditt jobb upp för schemaläggning. Har du valt Varje dygn som periodicitet så kommer ditt skript köras kl 00:00 varje dygn och ligga och vänta på dig som utdata i inkorgen när du hämtat kaffe och startat datorn på morgonen.

Cron 3

Att tänka på

Viktigt att ha i åtanke är att om ditt skript tar sju minuter att köra, men du har lagt in en periodicitet på fem minuter, så kommer ditt skript köras var tionde minut. Alltså, endast en instans av ett skript kan köras. Hinner det inte bli klart innan nästa körning kommer denna inte genomföras.

Periodiciteten fungerar så här: Om du kl 12:43 skapar en schemaläggning med fem minuters intervall så kommer första körningen köras 12:45 och därefter 12:50, 12:55, 13:00, etc. Väljer du en periodicitet på Varje vecka så kommer körningarna göras vid midnatt varje måndag. Väljer du Varje år kommer den köras vid midnatt 1 januari varje år, osv.

Dela detta inlägg:

5 svar på “Schemalägg körning av skript

 1. Tycker det är en katastrof att Loopia inte har haft Cron för länge sedan… alla andra webbhotell har det som jag har kollat/använt. Jag var alldeles nyligen tvungen att byta webbhotell åt en kund p.g.a. att Loopia inte hade cron Jobs och det känns ju surt att behöva lägga ner så mycket jobb med att flytta hemsida, script, databaser och domännamn och sen kommer det Cron nu när man precis har flyttat… många onödiga timmars jobb… Ni kunde kanske ha meddelat den tekniska supporten att det var på gång så hade jag kunnat ta ställning till om jag kunde vänta på Cron funktionen eller inte… Dåligt! ”Vi funderar på att kanske lägga in det på våra servrar i framtiden” var ett svar jag fick för bara några veckor sedan…

 2. Håkan:
  Är det så? Tycker de flesta verkar sakna bra lösningar för Cronjob, även andra bra webbhotell.
  Kommer nog att själv att prova på Loopia pga denna lösning som verkar enkel.

  Fungerar Curl till lösningen ovan?

 3. Det finns en begränsning i att det inte går att köra cron-jobbet exempelvis en speciell tidpunkt varje dag. ( Det blir i så fall en gång varje timme) Detta enkla script gör så att du kan välja vilken timme du vill att din kod ska köras:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss