Så skriver du bra AI-prompts

AI är ett otroligt kraftfullt verktyg för en mängd uppgifter företag arbetar med dagligen. Men kvaliteten på resultatet du får från AI beror på kvaliteten på den prompt du skriver. Ju bättre du blir på att skriva prompts – ja, desto bättre resultat kommer du få. Här får du 7 tips på hur du skriver bra AI-prompts för bästa möjliga resultat!

Innehåll


Vad är en prompt?

Ett AI-verktyg måste kunna förstå vad du är ute efter för att kunna leverera ett relevant resultat. Du behöver alltså ge någon form av instruktioner som beskriver det resultat du vill ha. Det är dessa instruktioner som kallas för prompt och som gör att du kan kommunicera med AI.

Olika typer av AI-prompts

En av de mest grundläggande sakerna du behöver förstå är vilka olika typer av prompts du kan använda. Det hjälper dig att optimera din användning av ett AI-verktyg. Det finns massor av olika sorters prompts, men här är 5 typer vi tycker är väldigt användbara för dig som driver företag:

  • Kreativa prompts: Brainstorma idéer för till exempel annonser eller copy till hemsidan.
  • Sammanfattande prompts: Sammanfatta en större mängd material, som en vetenskaplig artikel, snabbt och enkelt. Kan också användas för att tolka och analysera information.
  • Jämförande prompts: Jämför för- och nackdelar mellan två eller fler saker – till exempel produkter eller idéer – för att kunna dra en bra slutsats.
  • Omformulerande prompts: Uttryck idéer eller meningar på ett annat sätt, till exempel med en annan tonalitet, eller för att avsluta en ofärdig mening.
  • Informativa prompts: Sök efter specifik information på samma sätt som en sökmotor. Kom ihåg att AI kan “hallucinera” och ge inkorrekt information.

7 tips på hur du skriver bra AI-prompts

För att du ska lära dig skriva effektiva prompts finns det egentligen bara en sak du kan göra – experimentera och prova dig fram. Däremot finns det några grundläggande tips du kan följa för att skriva bättre AI-prompts. Här har vi samlat 7 av dem:

1. Var specifik

Generiska prompts leder till generiska resultat. Därför behöver du vara så tydlig och specifik som möjligt för att ditt AI-verktyg ska förstå vad du frågar efter. Det ger dig en bättre chans att få ett resultat du är nöjd med. Här är några tips på vad du kan skriva i din prompt för att göra den mer specifik:

  1. Kontext: Relevant bakgrundsinformation och kontext gör att AI:n ger mer relevanta svar.
  2. Typ av resultat: Du kommer få bättre resultat om du berättar vilken typ av resultat du vill ha, till exempel kod, en berättelse, en rapport eller en sammanfattning.
  3. Tonalitet och målgrupp: Beskriv till exempel vem du riktar dig till, vad de har för förväntningar och vilken ton och stil du vill använda för att kommunicera med dem. 
  4. “Låtsas som om…”: Be AI:n att efterlikna exempelvis en person eller ett yrke, som en lärare, Shakespeare eller en pirat.
  5. Vad resultatet ska/inte ska innehålla: Genom att berätta både vad du vill att resultatet ska och inte ska innehålla sparar du tid och får bättre resultat.
  6. Exempel: Ta med till exempel en mening som visar vilken struktur eller vilka nyckelelement du vill få ut av resultatet. Tänk på copyright bara!
  7. Nyckelord: Berätta vilka nyckelord eller -koncept som är relevanta för din prompt så att resultatet matchar din förfrågan.

2. Skriv mer än en prompt

Du kommer förmodligen inte få ett resultat du är nöjd med efter en enda prompt. Det betyder alltså att du inte ska ge upp – bara ha lite tålamod. Det kan till exempel vara en bra idé att börja med en enklare prompt och sedan lägga till fler instruktioner i kommande prompts. Du kan också prova igen med samma prompt, men med en annan ton, andra ordval eller med mer kontext. På det sättet kan du guida AI-verktyget till det resultat du är ute efter.

3. Berätta när det blir fel

Ett AI-verktyg är lite som en kollega som du arbetar tillsammans med på ett projekt. Om du inte är nöjd med resultatet eller om något har blivit fel – berätta det! Vad är användbart och vad kan förbättras? På så sätt kan AI:n korrigera misstaget och leverera ett bättre resultat. 

4. Våga experimentera

Som vi skrev i början av det här avsnittet måste du experimentera och prova dig fram för att lära dig skriva effektiva prompts. Små skillnader i din prompt kan förändra resultatet totalt, så våga formulera om och omstrukturera. Då ökar chansen att du får ett resultat du är nöjd med.

5. Fokusera på ett enda mål

För att AI ska kunna ge bra resultat är det bra om din prompt fokuserar på ett enda mål. Vad är det du vill få ut av just det här resultatet? Även om du har flera frågor eller funderingar är det bra om du fokuserar på en fråga i taget. Kom ihåg – bara för att du har skickat en prompt och fått ett resultat betyder det inte att du inte kan skicka fler prompts. 

6. Utvärdera och skriv om

För att skriva bra AI-prompts är det viktigt att förstå vad som fungerar och vad som inte fungerar. Ett sätt att göra det på är givetvis att utvärdera de resultat du får. Vad har gett bra resultat, och vad har inte gjort det? Vad kan du förbättra med dina prompts? På så sätt lär du dig skriva bättre och mer effektiva prompts över tid.

7. Några snabba tips

Det finns massor av tips på hur du skriver bättre prompts. I avsnittet har vi hittills samlat 6 bra tips – och här får du 5 snabba tips till!

  • Specificera hur långa resultat du vill ha. Många menar att AI är som mest effektivt med resultat under 500 ord.
  • Använd samma prompt i andra AI-verktyg. Eftersom alla verktyg tolkar din prompt på olika sätt ökar du chanserna att få ett resultat du är nöjd med.
  • Be AI-verktyget att ge exempel eller upprepa delar av din prompt för att se om den har förstått vad du faktiskt frågar efter.
  • Fråga AI-verktyget vad du behöver ha med i din prompt för att det ska kunna ta fram ett bättre resultat.
  • Lär dig mer om AI-verktyget du använder för att förstå vad den har för kapacitet och begränsningar – då kommer du ha mer realistiska förväntningar på resultaten.

Prova AI i Loopia Sitebuilder!

Med hjälp av vår AI i Loopia Sitebuilder kommer du igång med din hemsida på nolltid. Du beskriver bara din verksamhet – och några minuter senare har du en snygg hemsida med text och bild. Varför inte använda tipsen i det här blogginlägget för att skapa din verksamhetsbeskrivning? Du kan också läsa vårt inlägg om hur du använder AI i Loopia Sitebuilder för att få fler tips och råd.

Läs mer om AI i Loopia Sitebuilder här!

Dela detta inlägg:

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss