Nej, nu får det vara slut med IE6

Alla som någon gång byggt en webbsida får omedvetet kalla kårar när man nämner Internet Explorer 6. Anledningen till detta är mycket enkel. IE6 är en eländigt gammal webbläsare som fortfarande används av alldeles för många människor. Alla som surfar på webben gillar när webbsidor erbjuder ny och häftig funktionalitet, något som blir svårare och svårare att erbjuda de som fortfarande använder en så gammal produkt.

IE6 var en okej webbläsare när den lanserades 2001, men som vi alla vet går klockan lite extra snabbt just i IT-världen, och en produkt som lanserades strax innan Blondinbella fyllde 11 hör helt enkelt inte hemma i en värld som vill ha hela Office-paketet i sin webbläsare á la Google Docs eller köra det allra senaste inom webbstandarder. Till och med Microsoft tycker man bör uppgradera.

För en tid sedan rapporterade Joakim JardenbergMindpark om hur finn.no – en av Norges absolut mest välbesökta webbplatser, gjorde slag i saken och uppmande både sina besökare att uppgradera och be andra webbplatser göra detsamma. Resultatet har blivit något av en nationell webbkampanj för att få folk att byta, och nu börjar intresset öka även här i Sverige. Bland annat uppmanar nu Aftonbladet sina besökare att uppgradera, och då vill ju vi inte vara sämre.

Besöker du därför loopia.se idag med IE6, eller ve och fasa, en ännu äldre version av Internet Explorer, då blir du mött av en fasligt stor och färgglad informationsruta som uppmanar, nej vädjar, till dig att hjälpa världen gå framåt och uppgradera till en ny och fräsch webbläsare.

Internet Explorer 6

Rädda en utvecklare, få en bättre upplevelse av webben, rädda dig själv från IE6s otaliga säkerhetshål och ta steget in i samtiden. Uppgradera nu! Om inte annat för att det är gratis – det kostar inget annat än lite bandbredd och några Word-dokument i storlek på din hårddisk. Vad väntar du på?

Välj en läsare som passar dig – FirefoxOperaGoogle ChromeSafariInternet Explorer

Dela detta inlägg:

47 svar på “Nej, nu får det vara slut med IE6

 1. Nu är det så att en stor mängd av mina dagligen använda program inte fungerar med IE7. Jag har inget val. Jag tycker dessutom inte speciellt mycket om IE7. Har installerat det men blivit tvungen avinstalera det igen.

 2. Harry, vad använder du för program som du måste använda IE6 till? Det låter lite märkligt 🙂

  Hoppas att ni inte tar illa upp Loopia, men jag tänkte snatta en del av er IE6 kod om det går bra?

 3. Flott at dere også følger opp. Vi har allerede fått tilbakemeldinger fra flere IT-sjefer i store norske bedrifter som nekter å oppgradere, og vi trenger derfor ekstra internasjonal drahjelp hvis dette skal bli en kampanje som virkelig gir utslag på nettleserstatistikken.

 4. Harry: har du provat firefox eller liknande? IE i största allmänhet kan krångla onödigt mycket oavsett vilken version man använder, tycker jag.

 5. Jimi: Det går så bra så. Bara snatta på. Du får gärna snatta koden för DNSSEC-validering också som även den återfinns på loopia.se:s förstasida.

 6. Jag tänkte också snatta o lägga på alla våra produktioner asap. Snyggare formatering på ert fönster än från Bloggen.

 7. Bra initiativ. Nu har vi på Bilrace.se också uppmanat våra besökare att göra detsamma.

  mvh
  Daniel
  Bilrace.se

 8. IE6 suger, men för många finns bara alternativet att köra IE6, IE7 eller i framtiden IE8. Tex så har många företag Exchange och deras ”webgui” är inte FF vänligt, då MS insisterat på att göra gränsnittet i IE specifik kod, så man blir helt sonika begränsad att köra ”enkel vy” i alla andra läsare än IE o det gör att kalender och mappar o sånt ej fungerar. Lite sugigt men vad gör man.

  Jag kommer se till att installera IE8 på jobbets samtliga datorer när den kommer ut, inte för att jag gillar IE (FX rock!) men för att den är snabbare på ajaxsidor och är lite snällare mot standards än IE6/7, sen får man ha kvar IE specifika applikationer om man vill utan att det blir för stora problem.

 9. @pipecity …
  men sen igen använder väl 80-90% av mobil surfarna Opera Mobile/Mini 😉
  (lr safari *pekar på iphone nördarna*)

 10. Kan inte ni göra koden för den uppmaning tillgänglig på er sida? (eller liknande) så man kan ladda hem den och köra in den på sin egna sida? eller kanske gör det till en gratis tjänst som man kan aktivera/avaktivera i kontrollpanelen.

  ett bra sätt att sprida det goda ordet 🙂

 11. Det finns fortfarande en hel del bakåtsträvande företag (bla Volvo/Ford) som inte tillåter något annat än IE6. Problemet ligger nog i att det finns många applikationer utvecklade för IE6 och man har inte pengar och tid att verifera att alla fungerar i nyare versioner.

 12. What´s the problem, really?
  IE6 is just as ”good” as any IE!
  Stay stubbornly with it or enjoy the web with Firefox!
  FBG!

 13. Vi har problem med att få våra användare att uppgradera från IE5.

  Det är en lång väg kvar… suck.

 14. Visst är det fantastiskt att slippa IE6. Men varför skulle det ta så lång tid? Det finns ju W3C-standard att följa, men Microsoft körde sitt eget race i kraft av massa. Man får andas lite nu, när IE7 når upp till ca 75%!

 15. Tänk om allt i denna världen vore så enkelt!
  ”Bara att uppgradera!!!”
  Om du har datorer och nätverk som hobby, och som jag har,, ca 20 datorer i nätverk hemma och i verkstaden, allt från P75 till Dualcore. Vilka operativsystem skulle du uppgradera lagligt till?? Jag kör allt från Slackware 8.1, Ubuntu 6.10, Win2k till WinXP (Hatar Vista). Jag personligen kör helst en gammal webläsare (läs lynx ;-), så slipper jag banners, popup och annan skit som inte har med mitt informationssökande och pirat-tankande att göra. Det gör bara att det tar längre tid att ladda sidan. Tack för mej och dela mera.

 16. Hej, vill rekommendera safari som webbläsare, den är mest stabil och driftsäker. Finns att ladda ner till PC fast är standard i MAC. Mvh Tord

 17. Det är fortfarande en del besökare som kommer från IE plattformen, även om det är en tydlig trend bland OS besökare att använda Safari eller Chrome. Inte så konstigt kanske, men det är lätt irriterande med de so envisas med att köra utdaterade IE versioner. Speciellt om kunden sitter på en gammal maskin.

 18. Webbläsare har som funktion att läsa internet innehåll och därför är det av vikt att den inte kommer med för mycket programering som tar kräm från datorn, därför tycker jag den med minst storlek är den bästa.

 19. Storleken är inte alltid fällande. Lagom är bäst. Inte för mkt, för det stjäl kraft, men det måste vara användarvänligt och kompatibelt. Därför använder jag Firefox för Mac.

 20. Hej, jag använder mig av Opera varje dag, inte så vanlig browser men är helt överlägsen vad gäller stabilitet och funktioner. Rek. varmt. Mvh Erik

 21. Hej, när man arbetar med detaljhandeln visar det sig att det är väldigt olika vilka bronsers som fungerar, jag kör alltid chrome. Med vänlig hälsning, Kristina

 22. Det känns som att alla webbläsare idag är kompatibla och har löst problematiken med att alla hemsidor ser likadana ut beroende på kod.

 23. Förr körde jag jämt internet explorer, tills den blev internet exploder, nej det var många år sedan den var aktuell. som tur är.

 24. Fortfarande visar webbläsare innehållet på hemsidor på olika sätt. Men jag har märkt att det ofta har med felkodning att göra.

 25. Jag säger bara en sak Opera, finns ingen bättre, fixar allt, bäst på allt. Konstigt att inga andra uppmuntrar till att använda den.

 26. Säger bara firefox, aldrig några problem speciellt inte när man kör på säkerhetssidor. Urbra, rekommenderas…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss