Hur går nedräkningen för Internet Explorer 6?

För ungefär ett år sedan drog Microsoft igång sin kampanj “Internet Explorer 6 Countdown” för att få ner antalet användare globalt till under 1 %. Som vi skrev här på bloggen var det då 12 % av världens surfare som använde IE6.

Framsteg, men en bit kvar

Hur har Microsofts kampanj lyckats då? Jodå, det går nedåt, även om åtminstone vi som jobbar med webb hade hoppats på ännu större ras vid det här laget. I januari 2012 var siffran nere i 7,7% och länder som USA, Mexiko, Tjeckien, Portugal och Ukraina har krypit ned under 1 % den senaste tiden. Även Sverige som faktiskt låg över enprocenstsgränsen förra året med 1,3 % är nu nere på 0,4 %.

Bort med IE7 och 8 också

Att få bort IE6 är viktigt både av säkerhets, teknik- och designskäl, men ska sanningen fram så är även IE7 och 8 stora tjuvar i webbläsardramat – framför allt om du är webbdesigner. Bland besökarna av Loopia.se är det lyckligtvis bara 2,5 % som kör IE7, men hela 16 % av vår trafik kommer från IE8.

Så samtidigt som du sprider budskapet om att byta ut IE6 mot en modern webbläsare, slå gärna ett kraftigt slag för uppgradering från IE7 och 8 också så kanske alla webbdesigners kan få en dräglig tillvaro i framtiden ;).

Vilka webbläsare och versioner anpassar du dina sajter för?

Dela detta inlägg:

4 svar på “Hur går nedräkningen för Internet Explorer 6?

  1. Som ägare av flera hemsidor kan man ju bara hoppas på att den siffran fortsätter att sjunka. Har nämligen testat mina sidor i IE 6 och de fungerar inte alls som de ska…

  2. Jag utvecklar i huvudsak för de senaste versionerna av Chrome, Firefox, Safari och Opera (de tre första brukar dock för det mesta gå hand i hand) – men jag brukar förstås hålla lite koll i senaste IE också, så det inte ser alltför galet ut.

    Förut tyckte jag det var irriterande när sajter helt plötsligt kunde sluta fungera i vissa webbläsare bara för att det hade kommit nya. Det var helt enkelt inte vidare kul när man satt med en dator med några år på nacken, som de senaste läsarna inte presterade bra på. Men ju mer jag har lärt mig om webbutveckling, desto mer har jag insett att utvecklare måste ligga i framkant, och följa regler och principer som de tror på, för att internet ska utvecklas till det bättre. Därför kollar jag aldrig längre hur någonting ser ut i gamla versioner av _någon_ webbläsare. Det är alldeles för tidskrävande att anpassa för jättegammal mjukvara, och om man vill använda sig utav ett medium, får man själv stå för utrustningen som krävs.

    Jag tror faktiskt att jag ska införa en ”varningslist” på en av mina sajter. För principens skull!

  3. Om bara vissa företag hade varit lite snabbare att ta bort Windows XP så hade det gått att uppdatera IE till 9.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss