Säkert lösenord – det här behöver du tänka på

Så väljer du rätt lösenord

Hela 90% av Sveriges befolkning använder internet dagligen. På många sätt har det underlättat våra liv, men samtidigt gör det att risken för nätbedrägerier och dataintrång ökar. För att öka din säkerhet på nätet är det därför viktigt att du använder ett säkert lösenord till alla dina konton. Ett riktigt klurigt lösenord är något som du lätt kommer ihåg, men som andra har svårt att gissa sig till. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du skapar ett säkert lösenord!

Innehåll


Vad ska jag tänka på när jag väljer lösenord?

Vi har 5 bra riktlinjer du kan använda dig av för att skapa ett säkert lösenord:

1. Det ska vara långt

Ju längre ditt lösenord är, desto svårare är det att knäcka. Därför ska lösenordet helst vara minst 12 tecken långt, men gärna längre. Ett 14 tecken långt lösenord tar till exempel i snitt 36 millennier att knäcka!

2. Det ska vara lätt att komma ihåg

Det är bättre att du väljer ett längre lösenord som du kommer ihåg, än ett superkrångligt lösenord som du har glömt bort nästa gång du ska logga in. Ett av våra tips är att skapa en lång lösenordsfras med ett par osammanhängande ord – den är både säkrare och enklare att komma ihåg. Dessutom är det då lätt att öka säkerheten genom att använda små och stora bokstäver, specialtecken och siffror på ett naturligt sätt!

3. Det ska vara opersonligt

Om en angripare vet vem du är eller har möjlighet att ta reda på viss bakgrundsinformation om dig är ett personligt lösenord – som namnet på ditt husdjur, favoritlag eller familjemedlemmar – alldeles för lätt att gissa sig till.

4. Det ska vara ovanligt

När angripare vill knäcka ditt lösenord testar de ofta världens vanligaste lösenord, som 123456 eller qwerty, först. Undvik de allra vanligaste lösenorden, upprepade tecken eller tecken i en logisk följd. Det försvårar för så kallade botar som testar tusentals lösenordskombinationer varje sekund i hopp om att knäcka dem.

5. Det ska vara unikt

Använd ett unikt lösenord för varje tjänst du använder för att minimera konsekvenserna vid en lösenordsläcka. Risken är nämligen stor att alla dina konton blir fullt tillgängliga för hackare, även om de bara lyckats ta sig in i ett av de system du använder. Därför rekommenderar vi att du alltid varierar ditt lösenord mellan olika konton, särskilt mellan privata och jobbrelaterade konton. Du kan till exempel alltid använda samma lösenordsfras, men lägga till namnet för tjänsten i frasen (till exempel !KnasBollSandFacebooK) – då blir det unikt, men enkelt att komma ihåg!

Genom att följa de här 5 kriterierna får du rätt förutsättningar för att skapa ett så starkt lösenord som möjligt. Men kom ihåg – de garanterar inte att dina konton är helt skyddade från intrång. Däremot skapar de ett välbehövligt hinder för hackare som försöker!

Vad ska jag undvika när jag väljer lösenord?

Här är 3 saker du bör undvika att använda i ditt lösenord:

  • Personlig information, som smeknamn och personnummer.
  • Ditt användarnamn.
  • Vanligt förekommande ord, upprepade tecken eller tecken i en logisk följd.

3 tips för en säkrare inloggning

  1. Använd särskilda lösenordshanterare (till exempel 1password) för att lagra flera lösenord under ett enda “huvudlösenord”. På så vis kan du ha olika lösenord för olika konton, men endast hålla reda på ett enda lösenord. Du bör dock vara medveten om att även dessa verktyg kan utsättas för intrång, vilket riskerar att samtliga lösenord som sparats i verktyget blir tillgängliga för obehöriga.
  2. Undvik att använda lösenordsledtrådar. I takt med att sociala medier blivit allt populärare har vi också blivit mer frikostiga med personlig information. Det räcker alltså att en hackare söker på ditt namn på Google eller Facebook för att ta reda på vad ditt första husdjur hette eller vad din mammas efternamn är. Därför är det bäst att undvika lösenordsledtrådar helt och hållet.
  3. Välj alltid inloggning med tvåstegsverifiering eller tvåfaktorsautentisering där det är möjligt. Här på Loopia kan du välja att logga in med BankID, både enkelt och säkert. Läs mer om BankID-inloggning hos Loopia.

Hur ofta behöver jag byta lösenord?

Den enda gången du egentligen behöver byta lösenord är om du har glömt bort det, om obehöriga fått tag på det eller om du lagrat det i en databas som du vet har utsatts för intrång. När och om du behöver byta hoppas vi att du använder våra tips för att se till att det är säkert!

Behöver du byta lösenord hos oss? Då har vi en händig guide där vi berättar exakt hur du går tillväga för att byta lösenord hos Loopia!

Dela detta inlägg:

2 svar på “Säkert lösenord – det här behöver du tänka på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss