Vad är anycast, och varför använder vi det?

För varje år som går blir din Internetnärvaro allt viktigare, dina kunder söker i större utsträckning efter information på nätet och kommunikationen via e-post ökar. I vissa fall är t o m hela affärsverksamheten upphängd kring Internet. Därför kan det vara förödande om din hemsida eller e-post inte är tillgänglig, även om det handlar om minuter.

Vi på Loopia arbetar hela tiden hårt med att minska risken för avbrott på våra tjänster, och en av de “funktioner” vi använder oss av är Anycast för våra DNS-servrar (domännamnsservrar). DNS-servern innehåller information om var t ex din hemsida eller e-postserver ligger. När du skriver in en webbadress (ett domännamn) i din webbbläsare skickas alltså en förfrågan till DNS-servern som sedan vidarebefordrar dig till hemsidan. Om DNS-servern inte svarar blir din hemsida alltså inte tillgänglig för besökaren.

Anycast innebär att vi har flera egna DNS-servrar lokaliserade på olika ställen i världen som alla alltid innehåller samma information. Anycast har två uppenbara fördelar, dels så tar övriga servrar över trafiken om någon av dem skulle få ett avbrott, men det är också så att trafiken går till den DNS-server som är närmast dig, vilket innebär snabbare kommunikation.

Likt en riddare i skinande rustning gör vi allt vi kan för att skydda din borg på Internet.

Dela detta inlägg:

5 svar på “Vad är anycast, och varför använder vi det?

 1. Så jag har det på mina domäner? Känns som att artikeln ovan är otydlig..

  Jag använder mig av ns3 och ns4.loopia.se på alla mina domäner (har bara domänpaket hos er).

  När jag testar svarstider runt om i världen ser jag ingen skillnad jämfört med tidigare dom ggr jag har testat mig fram.

  Har ni mer information om tjänsten? T.ex vart servarna befinner sig så kanske man kan testa från andra håll istället.

 2. Ni skriver att anycast innebär att DNS-servers är placerade på olika ställen i världen och sen samtidigt att ni använder anycast.

  Men jag kan inte se att era DNS:era annonseras från något annat ASN än ert vanliga. Det måste ju betyda att ni *inte* har era DNS:er på olika ställen i världen. Eller?

  -Thomas

 3. Hej Jonatan och Thomas,

  Vi har anycast på alla domäner och vi har haft det ett tag, så att inte svarstiderna skiljer mot tidigare är inte så konstigt. Ovanstående inlägg är alltså ingen lansering av tjänsten, utan är mest tänkt att på ett lekmannamässigt sätt förklara vad anycasting är och vad det är bra för, för den som inte är insatt.

  Många rapporter från sk. BGP Lookingglass-sites visar inte alla ASPATHs mellan näten utan endast den bästa ASPATHen. De nät vi anycastar syns om man tittar på rätt ställe. Anledningen till detta är att vi vill styra trafik till rätt DNS-nod beroende på olika faktorer. Men redundansen finns kvar. Om en nod skulle gå ner så kommer bästa ASPATHen uppdateras automatiskt. Därför kommer inte responstiden till DNS heller ändras märkbart, men ser man en skillnad kommer det vara bättre än tidigare för de flesta kunder och besökare.

 4. Tård:

  ”De nät vi anycastar syns om man tittar på rätt ställe.”

  Vad är det för svar egentligen? Om jag vill känna mig säker att DNS inte går ner så får ni publicera lite mer fakta och bevis på att så är fallet? Jag har länge funderat på att flytta alla mina hundratals domäner från er till någon annan leverantör som är mer tillförlitlig på grund av tidigare avbrott i tjänsten.

  Jag har Pingdom rapporter som sträcker sig 1 år bakåt, ser ingen större skillnad i svarstider om jag jämför. Säger du att ni har haft anycast i 1 år utan att säga något till oss kunder?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss