5 viktiga insikter från webbinariet ”AI för nybörjare”

Den 27 maj 2024 höll vi ett väldigt intressant webbinarium tillsammans med AI-experten Antti Merilehto. Under webbinariet pratade Antti bland annat om lite olika AI-verktyg, hur företagare kan använda sig av den nya tekniken och vad prompts behöver innehålla för att ge bra resultat. Helt enkelt ett perfekt webbinarium för nybörjare som vill lära sig grunderna i AI! Här har vi sammanfattat 5 av de viktigaste insikterna från AI-webbinariet.

Innehåll


1. ChatGPT är ett bra verktyg för nybörjare

När det finns så många andra AI-verktyg på marknaden, varför är ChatGPT fortfarande bäst för nybörjare? Eftersom ChatGPT var ett av de första verktygen har de kommit en lång väg när det kommer till framförallt användarvänlighet. Det är helt enkelt väldigt enkelt att använda, oavsett om du är helt solo eller ingår i ett större team. En av de största fördelarna med ChatGPT enligt Antti är dock att det sparar din chatthistorik. Då kan du enkelt gå tillbaka och läsa tidigare resultat eller fortsätta på tidigare prompts. Om du bara kan välja ett verktyg är alltså ChatGPT ett bra val för dig som nybörjare.

2. Det finns AI-verktyg till allt

Med AI kommer du egentligen aldrig behöva känna att du är ensam med en uppgift. I och med alla olika sorters AI-verktyg som finns idag finns det alltid ett verktyg du kan använda för olika sorters uppgifter. Helt plötsligt finns ett bollplank, en assistent eller en mentor inom räckhåll när du än behöver det.

Det finns däremot ingen poäng med att använda alla AI-verktyg som finns bara för att. Antti menar att du istället ska välja ut ett fåtal verktyg du verkligen behöver och lägga mer tid på att lära dig hur du använder dem för att få bästa möjliga resultat.

3. Skapar du värde med ett tangentbord? Ditt jobb kommer förändras

Det kommer inte ske över en natt eller helt och hållet på en gång. Faktum är dock att i stort sett alla har tillgång till olika AI-verktyg idag. Det spelar inte heller någon roll hur mycket erfarenhet man har i sin yrkesroll – AI kan hjälpa till med de kunskaper man saknar. En bagare kan med hjälp av AI få hjälp att skapa en duglig marknadsstrategi eller sökmotoroptimera sin hemsida. Det är inte nödvändigtvis så att AI kommer ersätta dig eller ditt yrke, men människor som kan AI kommer förmodligen göra det enligt Antti.

4. AI är som en fickkniv

Antti menar att du kan tänka på generativ AI, till exempel ChatGPT, som en väldigt händig fickkniv. Du får flera verktyg som är enkla att använda, men du får inte den bästa sushikniven att filea lax med. AI är ett bra verktyg för dig som behöver hjälp med till exempel marknadsföring eller SEO. Du kan dock inte förvänta dig att AI kommer göra det bättre än experterna. En riktigt bra fickkniv att ha i bakfickan när du behöver det, helt enkelt.

5. Vänta inte med att börja utforska AI

Om du är nybörjare på det här med AI är ditt första jobb att börja utforska möjligheterna med AI. Hur kan du använda AI för att förenkla dina arbetsuppgifter? Ju längre tid det tar för dig att lära dig grunderna, desto längre kommer andra ligga före dig, enligt Antti. Börja utforska AI redan idag – och minska risken att du blir lämnad kvar i det förflutna.


Vem är Antti Merilehto?

Antti är en inspirerande föreläsare, entreprenör och författare, med en gedigen bakgrund inom företagande och teknologi. Med sin breda kunskap och djupa förståelse inom ämnena är det föga förvånande att Antti ofta syns i finsk media när ny teknologi behöver förklaras!


Se AI-webbinariet i sin helhet på vår YouTube-kanal!

Vill du lära dig mer om AI för nybörjare? Då kan du också läsa något av våra andra blogginlägg om AI:

Dela detta inlägg:

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss