Webbläsaren tar allt större och större del av vårt datoranvändande, och den utvecklingen kommer antagligen att fortsätta i ännu högre takt. Kanske blir det till och med bli så att vi i stor utsträckning använder datorer eller andra enheter som i princip bara innehåller en webbläsare?
Microsofts Office-paket har redan stor konkurrens av online-tjänster som Google Docs och Think Free. Och för inte länge sedan släppte Microsoft sitt eget Office Live för att hänga med i svängarna.
Vi lagrar allt större del av våra bilder på tjänster som Flickr, Picasa och Photoshop.com, där kan vi göra album, dela ut bilder och göra enklare redigering. Detsamma gäller även filmer med aktörer som Youtube och Vimeo.
Alla stora tv-kanaler satsar hårt på webb-tv och utöver det har Google TV precis lanserats (börjar ta slut för marknader för Google att ge sig in på snart). Google TV är ett intressant projekt som ska se till att du avnjuter allt tv-tittande och annan media via webbläsaren direkt i TVn.
Vi använder Spotify för att lyssna på musik istället för att lagra den lokalt (än så länge är det en separat applikation, men det är väl inte en allt för vågad gissning att det kan komma att ändras), och med tjänster som Headweb och Film2Home kan vi hyra och se filmer direkt i webbläsaren.
Med tjänster som Meebo kan du sköta ditt MSN-chattande direkt i webbläsaren och standarder för avancerade 3D-spel är redan på god väg.
Vad gör du i online idag, som du gjorde lokalt förut? Och vad hoppas du kunna flytta ut på nätet härnäst?
Ompekning av .nu samt överlåtelse av .se och allt annat domäntjafs som måste göras med blanketter. Mycket bakåtsträvande. Det hör inte riktigt hemma i 2000-talet..
Hej Johan,
Vårt mål är också att undvika blanketter i största möjliga mån. I vissa fall kräver dock toppdomänleverantörens rutiner att blanketter används.
Vi har byggt hela vår (utgående) fakturahantering mot ett webbaserat system. Smidigt som tusan!
Hej,
Jag tror att det kommer bli precis tvärtom. Ingenting kommer man att göra i webläsaren (fast man ”kan” göra allt, eftersom man vill kunna komma åt allt överallt).
Allting kommer istället göras så som t.ex spotify idag, att ha egna applikationer i datorn/iphonen/ipaden som direkt kopplar upp på nätet.
Snart kommer iOS på macar, och då är framtiden här. Då pekar man på skärmen på stora ikoner, till program som är direktuppkopplade.
Själv kan jag heller inte alls förstå varför man ska använda webläsare till allt. Det blir mycket jobbigare och sämre.
Vänliga hälsningar/
Pierre
Jag skulle vilja se fler mallar för hemsidor som innehavaren kan redigera själva. OCH att de ska kunna produceras och redigeras i Mac! Alla använder inte pc…
E-post
En sak som inte nämns i artikeln ovan men för många redan tagit steget från datorn ut på internet är e-posten. För min del slutade med Outlook och skaffade ett mailkonto hos Yahoo år 2003. Ifjol började jag jobba och organisationen jag jobbar för har hemsida + e-post hos Loopia. Först vidarebefordrade jag jobbmailen till min Yahoo-mail, men för att slippa reklamen i slutet av varje mail jag skickade öppnade jag ett mailkonto på Yahoo:s webbmail i vintras.
Tyvärr var det långt ifrån smärtfritt, webbmailen gick nästan alltid jättelångsamt och jag tappade inloggningen hela tiden. Efter några veckor utan tecken på att det var tillfälliga problem påtalade detta för Loopias kundtjänst, och fick då bl.a. föreslaget att jag inte skulle använda deras webbmailen utan tanka hem mailen till min dator och öppna dem i t.ex. Outlook…. Backa bandet till 2003 alltså !?! ”Glöm det”, tänkte jag, och hoppades att problemen skulle gå över, annars blir min lösning att byta webbhotell inkl. e-post.
Så småningom har det blivit bättre, och nu är webbmailen oftast okej-snabb. Ibland fortsätter det dock gå segt, och tappa inloggningen gör jag ju fortfarande efter någon minuts inaktivitet.
Med tanke på detta blogginlägg i ämnet från Lopias sida hoppas jag att ni rustar upp er egna utrustning och programvara så eran webbmail inte fortsätter få er kundtjänst att komma med konstiga bakåtsträvar-förslag.
Som du kanske vet släpper vi ingen information om framtida projekt innan de lanseras. Men den som väntar på något gott… 😉