Hitta på ditt domännamn med AI i 3 enkla steg

Ditt domännamn är en av de första sakerna dina besökare ser och kan påverka deras uppfattning av din hemsida och ditt företag. Därför är det viktigt att du hittar ett domännamn som både speglar ditt varumärke och känns rätt för din målgrupp. Men att hitta det perfekta domännamnet kan vara något av en utmaning. Varför inte hitta på ditt domännamn med AI?


Artificiell intelligens, som OpenAI:s tjänst ChatGPT, är inte kreativt i sig, men det är ett av de snabbaste och mest effektiva sätten för dig att samla inspiration och brainstorma eventuellt oväntade idéer. Det ger dig en startpunkt för att kickstarta din egen kreativitet, mycket snabbare än om du startar från noll. I det här inlägget guidar vi dig till hur du kommer på ditt eget domännamn med AI i tre enkla steg!

Steg 1: Skriv en bra prompt

Du kommunicerar med AI genom så kallade prompts – det vill säga korta texter där du beskriver vad du vill ha för resultat och hur det ska genomföras. Men för att få lämpliga och relevanta svar av hög kvalitet behöver AI förstå vad det är du frågar efter. Därför behöver du formulera din prompt på ett bra sätt. Du behöver vara både beskrivande, specifik och detaljerad, använda ett enkelt språk och hålla dig kort och koncis

  • Beskrivande, specifik och detaljerad

För att AI ska kunna ge dig relevanta svar anpassade efter dina behov behöver du vara så specifik och detaljerad som möjligt. Du måste ge tillräckligt med information om bland annat ämnet, kontexten, längden, formatet och stilen. Undvik att vara vag och generell. Vi rekommenderar att du åtminstone skriver vad du behöver (i det här fallet ett domännamn), hur många alternativ du vill få och vad ditt företag gör eller vad din idé är.

  • Ett enkelt och vardagligt språk

För att hjälpa AI förstå vad du frågar efter och ge relevanta svar behöver du skriva på ett sätt som känns naturligt. Använd ett enkelt och tydligt språk och undvik vaga och otydliga ord och fraser.

  • Kort och koncist

Håll din prompt så kort och koncis som möjligt och undvik långa, komplicerade prompts som förvirrar AI. En tumregel är att hålla sig under 100 tecken, men är det nödvändigt att prompten är längre för att förmedla din avsikt är det självklart att den ska vara det.

Förslag på domännamn för hemsida som säljer roliga strumpor från ChatGPT

Steg 2: Välj din favorit

När du har skrivit en bra prompt kommer AI förhoppningsvis ta fram relevanta resultat som matchar det du efterfrågat. Nu är det dags att gå igenom listan med alternativ!

Jag är nöjd med alternativen och har hittat ett domännamn jag verkligen gillar. Perfekt – då är du nästan helt klar med ditt nya domännamn!

Jag är hyfsat nöjd med alternativen, men inget av dem känns helt klockrent. Då kan du använda alternativen som en språngbräda och fortsätta brainstorma kring de du gillar bäst – kanske kan du hitta på det perfekta domännamnet själv nu när du har fått inspiration?

Jag är inte alls nöjd med alternativen jag fick. Då är det bara att skriva om din prompt och få fram nya svar. Experimentera med olika textlängder och stilar för att se vad som fungerar bäst för dina specifika behov. Det kan ta flera försök och omformuleringar innan du hittar ett alternativ du är nöjd med!

Steg 3: Registrera ditt nya domännamn

Även om AI är ett utmärkt verktyg för att brainstorma ditt nya domännamn, kan det varken kontrollera om domännamnet faktiskt är tillgängligt eller registrera det åt dig. Därför behöver du själv kontrollera om domännamnet är ledigt eller inte i vårt domänsök. Om det är ledigt – registrera ditt nya domännamn så fort som möjligt, så ingen annan hinner före. Om det inte är ledigt kan du gå tillbaka till steg 1 eller 2 igen. Ett tips är att välja ut flera alternativ du gillar redan i steg 2 – då ökar sannolikheten att något av dina alternativ fungerar!

Vi har även ett gästinlägg från Radix om du vill ha mer tips på hur du kommer på det perfekta domännamnet!

Lycka till!

Dela detta inlägg:

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss