I januari 2017 påbörjade Google sitt arbete med att få så många sajter som möjligt att öka säkerheten för sina besökare med ett SSL-certifikat och en https-webbadress. Det första steget i arbetet var att börja visa http-sidor som innehåller fält för lösenord eller kontokortsuppgifter som ‘Inte säker’ i Google Chrome.
Nästa steg i Googles arbete inleds i oktober då http-sidor också kommer att visas som osäkra när…
- …besökaren fyller i någon form av uppgifter på http-sidan (‘Inte säker’-markeringen visas inte i adressfältet förrän besökaren börjar skriva sina uppgifter).
- …http-sidan besöks från Google Chrome i inkognitoläge.
Framöver planerar Google att visa ‘Inte säker’-markeringen för alla http-sidor, oavsett vad de innehåller och om de besöks från inkognito eller inte. Läs mer om Googles plan »
Så får du din sajt att visas som säker i Google Chrome
För att Google ska markera din sida som säker i adressfältet i Chrome behöver du installera ett SSL-certifikat på ditt domännamn och få en https-webbadress.
Att visas som säker i Chrome är inte den enda fördelen med SSL, här är ytterligare tre fördelar:
- SSL ökar säkerheten för besökare till din sajt
SSL krypterar trafiken mellan sajten och dina besökare och ser till att obehöriga inte kan avläsa känslig information (t ex inloggnings- eller kontouppgifter).
- SSL omvandlar din hemsidas besökare till kunder
Med SSL får din hemsida en https-webbadress (ofta även en hänglåssymbol) som visar att din sajt är säker. Det ökar chansen att dina besökare väljer att handla hos just dig.
- SSL hjälper din hemsida uppåt i Googles sökresultat
Med ett SSL-certifikat premieras din sajt i Googles sökresultat framför sidor som saknar SSL och https-adresser.
Om ni kan tänka er att implementera let’s encrypt bland era certifikat, så kan jag verkligen tänka mig att stanna kvar hos loopia, men som det ser ut nu, så blir det väldigt dyrt att fixa ssl till mina domäner.
Hej Daniel, vi arbetar med att kunna erbjuda automatisk hantering av Let’s Encrypt-certifikat. Du kan redan idag lägga upp egna SSL-certifikat hos Loopia men behöver då administrera dina certifikat själv. Läs mer om hur du lägger upp ett eget SSL-certifikat i denna guide: https://support.loopia.se/wiki/lagga-upp-eget-ssl-certifikat/
Har jag fattat det rätt att när man använder era mallar för att göra en snygg hemsida enkelt utan kunskap om koder och sådant så kan man inte få https?
Hej Kerstin, https fungerar dessvärre inte för Sitebuilder-sidor som skapats före årsskiftet 2015/2016 då vi tidigare använde en annan leverantör. Vi ser över hur och om vi kan erbjuda SSL och https för samtliga sidor skapade i Loopia Sitebuilder framöver. Hör gärna av dig till support@loopia.se om du har några andra frågor eller funderingar om Loopia Sitebuilder.