5 tips för dig som vill starta och driva ett eget företag

Man i kostym som är i full gång med att starta och driva ett eget företagIntresset för entreprenörskap och företagande har ökat under åren. Allt fler vill starta sina egna företag istället för att ta en anställning. Det har även bevisats att antalet människor som är intresserade av att starta företag efter flera år som anställda har ökat. Intresset för egenföretagande har framförallt ökat explosionsartat bland unga vuxna, vilket jag tror till stor del beror på Ung företagsamhets starka närvaro på gymnasieskolor.

Men att starta och driva ett eget företag kan vara både svårt och enkelt. Därför vill jag, Klara-Maria Mach, ge dig som vill starta företag några tips innan du sätter igång.

1. Reflektera – varför vill jag starta företag?

En viktig fråga som du bör ställa dig i ett tidigt skede är “Varför vill jag starta företag?”. Ditt svar skulle till exempel kunna vara att du “ser en lucka på marknaden”, “vill inte ha en chef” eller “vill testa något nytt”. Det spelar dock ingen roll vad anledningen är, det viktiga är att DU vet varför du vill starta igång en verksamhet.

2. Skriv ner varför du vill starta företag

Ett tips som följer direkt på ovanstående är att skriva ner anledningen till varför du vill starta företag. Den texten kan du sedan kika på under din företagsresa när du går igenom en tuff period. När du då läser denna text och känner att “Ja, det stämmer”, då är du rätt ute.

3. Bestäm vad du ska starta företag inom

En vanlig fråga jag får är “Vad ska jag driva företag inom?”. Det är en svår fråga och det är egentligen bara du som kan svara på den. De mest framgångsrika bolagen tycker jag skapas av personer som verkligen brinner för själva idén. Alltså, om du vill starta ett företag, gå tillbaka till dig själv och fundera kring vad du själv gillar och brinner för.

4. Våga fråga andra om tips och råd

Du kommer stöta på många hinder som du lättast kommer runt om du är medveten om potentiella hinder i förväg. Var därför inte rädd för att prata med människor i din omgivning för att fråga om råd, tips eller bara för att bolla tankar som du har. Ett stort tips innan du börjar är att kommunicera med potentiella kunder om din idé/produkt/tjänst för att se vad deras reaktion blir. Då har du troligen även dina första kunder klara.

5. Kasta dig ut och kör

Men det bästa tipset jag kan ge dig är att kasta dig ut och kör! Misstaget många gör i början är att de planerar för mycket, “det måste ju bli perfekt”. Problemet då är att när idén väl kommer ut är det troligen för sent. Det blir aldrig som planerat och det är lättare att manövrera om ditt företag redan är ute på marknaden. Om du fortfarande planerar och inte ens vet hur din idé kommer tas emot på marknaden är det däremot svårare, så kör!

Stort lycka till!
Entreprenörden, Klara-Maria Mach

 

Klara-Maria Mach är grundare till bloggen Entreprenörden. Hon brinner för entreprenörskap och företagande vilket även gett resultat då hon flertal gånger blivit tilldelad utmärkelsen ”En av Sveriges inspiratörer för entreprenörer”. Förutom bloggen driver hon Entreprenörddagen, utbildningsevent för företagare i Sverige och den nationella kvinnokonferensen Wonder Women. Klara-Maria finner du även på scenen på flertal event då hon arbetar flitigt som moderator.

 

Om Wonder Women
Hösten 2017 startade konceptet Wonder Women. En kvinnokonferens för svenska entreprenörer och företagare men även för kvinnor som är intresserad av att starta sin egen verksamhet. Konferensen hålls under en helg i september med varierande aktiviteter och är planerad att hållas årligen.

Arrangemanget samlar kvinnor som oftast sitter på samma funderingar, tankar och idéer. Istället för att bolla med ”samla gamla människor” får man möjlighet att träffa nya människor att diskutera med. Deltagarna breddar sitt nätverk och förstår att de inte är ensamma med sitt företagande – vi kämpar alla tillsammans.

Årets Wonder Women är 29-30 september, mer information kring konferensen, agendan och anmälan finner du här: http://www.entreprenorddagen.se/event/wonder-women-2018/

https://blogg.loopia.se/2018/07/24/5-tips-fo%CC%88r-att-na%CC%8A-ut-till-dina-kunder-digitalt/

Dela detta inlägg:

2 svar på “5 tips för dig som vill starta och driva ett eget företag

  1. Härligt jobb du gör, vi behöver fler som dig! Själv försöker jag så gott jag kan att bland annat prata med ungdomar och att nätverka så mycket som möjligt i mitt närområde. Det jag tror många faller på är att de tror att de behöver enormt med pengar för att starta företag, men man kan mycket väl starta enskild firma med liten budget (www.starta-enskildfirma.se/starta-enskild-firma-med-liten-budget). Det andra jag tror att man måste var medveten om att det är mycket jobb i början, men att det kommer att bli lättare allteftersom. Det är underbart att vara egen företagare!

  2. Tack så jättemycket Malin för din feedback och dina ord.

    Jag håller med om dina kommentarer och att det är underbart att vara företagare! Kör hårt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss