WordPress 3.0 når snart land

Nästa stora uppdatering av WordPress går nu att skymta vid horisonten. För varje version blir det mer och mer uppenbart att seglet är satt för att navigera WordPress från att bara vara ett ”bloggverktyg” till att bli ett komplett publiceringssystem. Så länge de kryssar försiktigt och inte sätter enkelheten i sank så tycker vi att detta är en fenomenal utveckling.

För dig som inte orkar vänta på att den skarpa versionen ska nå land så går det fint att ladda ner och installera första betaversionen av WordPress 3.0 (det är en tidig beta, så var medveten om att den fortfarande kan sprattla likt en nyfångad fisk).

Vad händer då när trean förtöjer vid bryggan? Här listar vi höjdpunkterna:

 • Menyer: Det blir mycket enklare att skapa navigeringsmenyer för din sajt med hjälp av den nya panelen ”Menyer”.
 • Inläggstyper: Du kommer kunna lägga till egna inläggstyper med fält som passar just din sajt. Skriver du om filmer kan du t ex fixa en typ som innehåller fält för titel, regissör, längd, utgivningsdatum mm.
 • Bättre exportering: Tidigare har du kunnat välja vilken ”författare” du vill exportera, men nu kan du också välja vilka datum och/eller vilka kategorier exporten ska gälla.
 • Sammanslagning med Mu: WordPress Mu (multi-user) och WordPress slås nu ihop till ett projekt. Det innebär att det går finfint att ha flera bloggar i samma WordPress-installation.
 • Nytt standardtema: Från start ligger nu ytterligare ett standardtema på plats, Twenty Ten.

Vilken funktion ser du mest fram emot, och vad hade du önskat ytterligare som de inte fått med?

Skepp ohoj, seglarvänner!

Dela detta inlägg:

6 svar på “WordPress 3.0 når snart land

 1. Det jag längtar efter är Menyer samt inläggstyper! Då vi på normalt.nu precis kommit igång och detta kommer göra susen för oss faktist!

  Annars är jag väldigt nöjd med WordPress! Härlig plattform!

 2. Är väl rätt grön på wordpress så jag kanske bara missat att det finns men jag kan inte hitta något bra standardstöd för lokala avatars så det saknar jag.

 3. @bengt: WordPress i sig själv brukar inte ta med avatarer som forum tillexempel, dock finns flertalet tillägg för gravatars (Globally Recognized AVATAR) bland annat WP-Gravatar

 4. Hur kommer dett att funka med multiusers på wp 3 på Loopia? Någon som vet? J

 5. ”Custom post types” är väldigt efterlängtat. Det tar WordPress steget från att vara ett bloggverktyg med CMS-funktioner till att verkligen klassas som CMS. Här är ett exempel och här ett annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss