Webbläsarkampen och Internet Explorer 6

För oss webbdesigners och webbutvecklare har webbläsarkampen alltid varit intressant (och i vissa perioder riktigt skrämmande). Vi har dock sett en ljusare framtid framför oss i många år nu, och sakta men säkert sjunker användandet av Microsofts gamla synder. Deras egen kamp för att få bort Internet Explorer 6 (IE6) från marknaden fortsätter, och den globala användningen har sjunkit från 7,7% till 6,7% under det senaste året (Källa: ie6countdown.com).

ie6_jan2013

Vi skulle gärna se att även IE7 och IE8 gick i graven så fort som möjligt då även dessa är fyllda av egenheter som kräver specialanpassningar och i vissa fall försämrar användarupplevelsen. Bland Loopias besökare är IE7 i princip marginaliserat (0,85%), men så länge Windows XP har en betydande marknadsandel kommer vi nog dessvärre vara fast med IE8 (drygt 6,5% av våra besökare). Detta eftersom IE9 inte finns för XP och många användare inte är medvetna om att det går att byta till en modernare webbläsare som t ex Chrome eller Firefox.

…så slå gärna ett slag för webbens utveckling och hjälp dina släktingar, vänner och kollegor att byta från IE7/8 till något bättre!

Största webbläsaren på Loopia.se

I Sverige i stort och framför allt i Loopias målgrupp så ser det ganska annorlunda ut jämfört med många andra delar av världen. Bland våra besökare är Chrome störst, följt av IE sedan kommer kanske lite förvånande Safari och först på fjärde plats Firefox.

browser_share_loopia_se_apr2013

Ny fragmentering på gång bland webbläsarna?

Google meddelade i början av april att de skapar en ny gren av Webkit (renderingsmotorn som bl a Chrome och Safari använder) kallad Blink. Förhoppningsvis innebär inte detta att vi som webbdesigners och webbutvecklare riskerar att återuppleva de mörka tider som tidigare webbläsarkrig har inneburit då det finns en större övertygelse i branschen om vikten av att följa standarder. Men helt fria från oro kan vi nog inte vara.

Läs även gärna vårt inlägg om mobila besökare »

Dela detta inlägg:

2 svar på “Webbläsarkampen och Internet Explorer 6

  1. Folk som besöker Loopia.se har säkerligen ett högre tekniskt kunnande om webbläsare, internet, datorer osv…. Så jag har svårt att tänka mig att statistiken ni presenterar är representativt av norm-befolkningen.

    Intressant i alla fall, hade gissat på FF som etta.

    Kör Safari själv….

  2. Precis. Statistiken ser inte ut på detta sätt på svenska sajter generellt. Trots detta är vi själva också lite förvånade över att Safari kniper tredjeplatsen före Firefox. Tar vi bort iOS-enheter från statistiken så klättrar dock Firefox upp över Safari, men inte med någon jättemarginal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss