Varför du borde bry dig om green hosting

Medan internet har gjort våra liv mycket enklare på många sätt, kan de allra flesta också se att det finns brister i teknologin. Men visste du att ganska ofarliga aktiviteter, som att lyssna på musik eller titta på videor, har en enorm miljöpåverkan? Forskare menar att internets bidrag till globala växthusutsläpp kan vara så högt som 2,1-3,9 % – vilket är mer än den globala flygindustrin (cirka 2%).

Att be folk att sluta använda internet är dock inte en realistisk lösning. Istället måste webbhotell leda den verkliga förändringen inom branschen. För när allt kommer omkring är de datacenter, där webbhotellen lagrar alla hemsidor, en stor del av problemet. Servrarna inuti datacentren genererar nämligen enorma mängder värme, och man använder stora kylsystem för att hålla dem i gott skick. Detta kräver enorma mängder energi – och datacenter drivs ofta av ”smutsig” el från fossila bränslen, som kol, olja och gas.

Lösningen? Green hosting!

Innehåll


Vad är green hosting?

Ansvarsfulla webbhotell vänder sig till green hosting för att minska sin miljöpåverkan. Webbhotellen försöker då hitta mer hållbara och miljövänliga sätt att lagra alla hemsidor, som också gör att de kan fortsätta erbjuda högkvalitativa tjänster. Ett sätt att göra det är att använda datacenter som drivs av grön el, det vill säga el från förnybara källor som vindkraft eller solceller. Att använda mindre el ger också mindre koldioxidutsläpp – vilket minskar miljöpåverkan avsevärt.

Varför borde jag välja green hosting?

Du kommer förmodligen inte märka någon större skillnad i dina webbhotellstjänster mellan green kontra traditionell hosting. Det finns dock en hel del fördelar med att välja green hosting. Här är 3 av dem:

Det uppenbara: Du bidrar till en bättre värld

Green hosting är naturligtvis en möjlighet för dig att minska ditt eget koldioxidavtryck. Men du bidrar också till en mer hållbar och miljövänlig digital värld. Att välja green hosting hjälper till att uppmuntra användningen av förnybar energi och minskar koldioxidutsläppen från datacentren, vilket hjälper till att tackla klimatförändringarna. Att bidra till en bättre värld är en ganska stor fördel med att välja green hosting om du frågar oss!

Du förbättrar ditt varumärkes rykte

När du väljer ett verifierat grönt webbhotell kan du få ett green hosting-emblem från Green Web Foundation. Emblemet kan du visa upp på din hemsida, vilket kommer locka miljömedvetna kunder. Det visar att du är en ansvarsfull verksamhet som värnar om miljön. Det är ett unikt försäljningsargument som du kan använda i din marknadsföring – vilket kan få kunderna att välja ditt företag framför dina konkurrenter. Enkelt uttryckt är green hosting ett smart affärsval!

Det inte så uppenbara: Du förbättrar din hemsidas prestanda

Datacenter använder sig ofta av den senaste tekniken och högkvalitativ hårdvara för att minska sin miljöpåverkan. Detta gynnar din hemsida genom att förbättra prestandan, vilket ger besökarna en mycket bättre användarupplevelse. Det är definitivt en bieffekt, men det är en stor fördel ändå!

Vad kan jag göra för att minska min hemsidas utsläpp?

Det mest uppenbara du kan göra för att minska din hemsidas utsläpp är att byta till ett webbhotell som använder green hosting. Men hur kan du avgöra om ett webbhotell gör det eller inte?

  • Verifierade webbhotell visar ofta Green Web Foundations emblem på sina hemsidor. Varför inte passa på att kolla in webbhotellets miljöpolicy när du ändå håller på?
  • Om du inte kan se emblemet på hemsidan kan du kontrollera webbhotellets status med Green Web Foundations Green Web Check.
  • Om du inte hittar några bevis på green hosting hos din nuvarande leverantör kan du använda Green Web Directory för att hitta ett nytt verifierat webbhotell.

Att se till att hemsidan drivs av grön el är ett bra sätt att minska din hemsidas utsläpp. Det finns såklart andra saker du kan göra för att minska koldioxidutsläppen förknippade med din hemsida, som att göra din hemsida mindre och bättre presterande. Det är en win-win för din hemsida, dina besökare och klimatet!


Använder du Loopia? Då har vi goda green hosting-nyheter!

Då drivs nämligen din hemsida av grön energi! Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Dela detta inlägg:

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss