Tre dimensioner i webbläsaren

Mer och mer av det vi gör, gör vi direkt på Internet, eller i ”molnet” som det så populärt heter.
Detta är möjligt eftersom vi nästan alltid är uppkopplade, men också eftersom nya tekniker som t ex Ajax gör att upplevelsen blir mer och mer lik programvara som vi har installerat lokalt på vår egen burk.

Det finns även gott om enklare spel online, men det stannar självklart inte där. I framtiden kommer även avancerade 3D-spel bli möjliga att lira direkt i din webbläsare.

Redan idag finns redan det intressanta projekt som t ex Quake Live. Problemet är att eftersom det inte funnits någon öppen standard för grafikaccelerering i webbläsarna så bygger dessa på insticksmoduler.

Men med WebGL från Khronos Group (som även ligger bakom OpenGL och OpenCL) så börjar det ta sig. WebGL öppnar en helt ny värld för utvecklarna som kan safta på med avancerad 3D-grafik direkt i din webbläsare.

Än så länge finns ingen skarp version av någon webbläsare som stödjer WebGL, men du kan provköra det i utvecklarversionerna av dessa webbläsare: Safari, Chrome och Firefox.

När du installerat någon av dessa vill du ju självklart provköra lite. Eftersom WebGL inte är någon färdig standard så översvämmas inte nätet av webbsidor som utnyttjar denna möjlighet, men Khronos har sammanställt en lista med några exempel här.

Läs mer om WebGL:

Vad tror du? Kommer majoriteten av alla spel och program att köras direkt i webbläsaren i framtiden?

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss