Du vaknar en morgon och upptäcker att din hemsida fyllts med länkar till skumma sajter och att tusentals mail skickats ut till olika mottagare med ditt domännamn som avsändare. En sajtägares mardröm har slagit in:
Din hemsida har blivit hackad.
Varför drabbades just jag av en hackad hemsida?
Det kan kännas som att intrånget är personligt riktat mot just dig, men så är oftast inte fallet. Orsakerna till varför din hemsida hackats är många men i de allra flesta fall handlar det om att komma åt eller ändra sajtens innehåll, att utnyttja sajten för att skicka skräppost eller skapa egna länkar till sina egna sidor för att få bättre rankning i sökmotorer.
Ofta scannar hackarna tusentals sajter samtidigt på jakt efter eventuella säkerhetshål som kan utnyttjas till intrång. Allt sker per automatik och i många fall genomförs attacken inte ens av en människa utan en dator.
Hur motverkar jag intrång på min hemsida?
Du kan förebygga att din hemsida blir hackad genom att t ex:
- Alltid hålla dina program, verktyg, teman, tillägg, etc uppdaterade till den senaste versionen. Det täpper igen eventuella säkerhetshål som äldre varianter kan innehålla.
- Aldrig använda användarnamnet admin till din hemsida. Admin är ofta standardvalet vid en installation och byter du inte till något annat lägger du halva din inloggning i famnen på hackarna.
- Se till att alltid ha en backup på din hemsida. På Loopia tar vi backup av din sida kontinuerligt, men för garanterad säkerhet behöver ni även spara egna backuper.
- Använd någon typ av brandvägg, så som exempelvis Sucuri eller “All-in-One Firewall”. En relativt enkel lösning som kan rädda din dag (och hemsida).
Vad gör jag om min hemsida blivit hackad?
Upptäcker du att din hemsida blivit hackad bör du kontakta ditt webbhotell omgående för att få instruktioner kring hur du återställer sajten. Dessa instruktioner bör du följa till punkt och pricka.
Om det är en WordPress sida som blivit hackad kan jag rekommendera pluginet wordfence som scannar igenom alla filer och letar efter förändrad kod.
Google har en guide för hackade hemsidor https://www.google.com/webmasters/hacked/
Där ingår det precis som Loopia skriver attt kontakta sitt webbhotell.