Recept på en bra hemsida till företaget – 8 ingredienser

Recept på en bra hemsida till företaget

För tillfället finns det över 1 miljard hemsidor på webben. Det gör det inte helt enkelt att sticka ut från mängden och fånga intresset hos blivande kunder som besöker din hemsida. För att hjälpa dig har vi skrivit ned ett recept på en bra hemsida (med endast 8 ingredienser 😉 ).

Recept: Bra hemsida till företaget

Innan du slår på ugnen: Fundera ut vad målet med ditt företags hemsida är. Vad vill du att dina besökare ska göra? Ska de beställa någon av dina produkter, kontakta dig för mer information eller vilja komma tillbaka så du får fler annonsvisningar? Så fort du bestämt dig kan du börja baka ihop din hemsida.

Ingredienser

1. Ett rejält lass användarvänlighet 

Ditt företags hemsida är ofta det första intrycket en blivande kund får av ditt företag. Därför är det viktigt att hemsidan är användarvänlig med lättnavigerade sidor, fungerande länkar och lättåtkomlig information om produkter, tjänster och kontaktuppgifter.

I vår skola om att omvandla besökare till kunder hittar du våra tips för att öka användarvänligheten på din hemsida.

2. Måttlig mängd information

Fyll din hemsida med relevant information som är värdefull för hemsidans besökare. Viktigt att tänka på är att inte publicera för mycket information, då kan det bli svårt för besökaren att hitta svar på sina frågor. Lätta upp längre textstycken med korta meningar, punktlistor och underrubriker för att göra det så lätt som möjligt för dina besökare att ta till sig informationen.

3. Minst en välklingande webbadress till hemsidan

Låt domännamnet (webbadressen) till din hemsida överensstämma med ditt företagsnamn så att nuvarande och blivande kunder snabbt och enkelt hittar dig på webben.

Passa också på att registrera varumärken, idéer och andra ord som är intressant för din verksamhet och peka dem till din hemsida. Det kan öka trafiken till din hemsida då den hittas från flera olika sökningar på webben. Läs fler tips inför ditt val av domännamn »

4. En lagom stor klick med “call-to-actions”

Det räcker inte att hemsidan har en snygg layout med välformulerad text och schyssta bilder. För att en potentiell kund ska bli en befintlig kund behöver du uppmuntra besökaren att kontakta dig eller beställa någon av de produkter och tjänster du erbjuder.

Placera ut länkar till dina kontakt- och beställningsformulär på relevanta ställen för att göra det så enkelt som möjligt för besökaren att komma i kontakt med dig eller lägga en beställning. Uppmuntra också dina besökare till att följa dig i sociala medier och prenumerera på ditt nyhetsbrev för att få tillgång till den senaste informationen om ditt företag.

Tänk på att inte ha för många “call to actions” på en och samma sida. Varje knapp eller länk behöver ha ett tydligt mål kopplat till vad sidan handlar om, t ex “Läs mer”, “Kontakta” eller “Beställ”. Blandar du allt som är gott i ett bakverk kan smakerna ta ut varandra (eller lämna efter sig en märklig bismak 😉 ).

5. Använd välkända ingredienser för att sökmotoroptimera din hemsida

Använd Google Trender eller en liknande tjänst för att ta reda på vad dina kunder söker på när de letar efter det som ditt företag erbjuder. Lägg sedan till de mest vanliga sökorden och fraserna i texten på din hemsida. Det kan få din hemsida att synas bättre på Google vilket gör det lättare för nuvarande och blivande kunder att hitta din hemsida.

6. Massor av mobilvänlighet

I dag surfar de allra flesta från mobilen. I väntrummet hos läkaren, kön i mataffären, på bussen eller bara hemma framför tv:n. Därför är det viktigt att din hemsida anpassar sig och ser bra ut oavsett om den besöks från en mobil, surfplatta eller dator. De flesta hemsidesverktyg erbjuder responsiva teman som mobilanpassar din hemsida, väljer du ett sådant behöver du inte göra så mycket mer själv för att få mobilsurfarna att trivas på din sida.

Behöver du hjälp med att mobilanpassa din hemsida? Kontakta vår partneravdelning så kan vi rekommendera en webbyrå från vårt nätverk av nära 4 000 Loopia-partners.

7. Så liten mängd laddningstid som möjligt

I dagens stressade samhälle är det inte ovanligt att ha kort om tålamod, därför är det viktigt att din hemsida laddar snabbt så att informationen syns på en gång. Några generella tips för att snabba upp din hemsida är att:

 • Komprimera bilder och minska storleken på dem så att de inte är större än nödvändigt.
 • Undvika onödiga tillägg i t ex WordPress. Kontrollera ifall de tillägg du behöver finns i fler, bättre optimerade versioner.
 • Aktivera cache i ditt hemsidesverktyg för att minska laddningstiden. I WordPress kan du t ex använda tillägget W3 Total Cache.
 • Byta från webbhotell till VPS. Det kräver en hel del teknisk kunskap men om du har en mycket välbesökt hemsida eller webshop kan du vinna mycket på att ha en egen server med prestanda som endast tillägnas dig. Läs mer om LoopiaVPS »

Testa laddningstiden på din hemsida med t ex Google Page Speed som gör mätningar både för mobil och dator samt ger dig tips på vad du kan göra för att förbättra hastigheten.

8. Lättlästa fonter och proffsiga bilder som grädde på moset

Som glasyr på kakan behöver du designa din hemsida med lättlästa fonter och professionellt tagna foton. Dels för att göra det lättare för dina besökare att läsa informationen och också för att ge en proffsig bild av ditt företag och dess hemsida utåt.

Ta hjälp av våra guider för att välja rätt typsnitt till din hemsida och hitta gratis bilder.

…och sist men absolut inte minst: Ös på med säkerhet

Säkerhet kan vi nog inte få för mycket av och det finns massor av olika varianter att ösa på med. Här tipsar vi om några metoder:

 • Installera ett SSL-certifikat på hemsidan som ger dig en https-webbadress och krypterar trafiken som skickas mellan hemsidan och webbläsaren den besöks ifrån. Det ökar säkerheten för dina besökare och ökar också chansen för att din hemsida placeras högre upp bland sökresultaten på Google. Läs mer om SSL hos Loopia »
 • Håll hemsidesverktyget du använder (t ex WordPress) och eventuella teman och tillägg uppdaterade till den senaste versionen. Det ger dig nya funktioner, ett förbättrat gränssnitt och motverkar också intrång genom att täppa igen eventuella säkerhetshål i äldre versioner.
 • Ta bort alla teman och tillägg som du inte använder. Dessa kan innehålla säkerhetshål som gör det lättare för hackare att ta sig in.
 • Använd komplexa lösenord som är svåra att gissa sig till för inloggningen till din hemsida. Det här viktigt att tänka på när du väljer lösenord »
 • Sök regelbundet igenom din hemsida efter skadlig kod.

Fler tips till din hemsida från Loopia-bloggen:

Detta inlägg publicerades ursprungligen den 16 augusti 2017 och har uppdaterats den 21 september 2022.

Dela detta inlägg:

6 svar på “Recept på en bra hemsida till företaget – 8 ingredienser

 1. Hej Ulf, ibland kan det ta en stund från att du klickar på länken till dess att fältet där du fyller i din e-postadress dyker upp. Prova gärna igen, och kontakta marknad@loopia.se om problemet kvarstår så skickar jag e-boken till din e-postadress.

 2. Hej Lennart, vad kul att du är intresserad av vår e-bok! Ibland kan det ta en stund från att du klickar på länken till dess att fältet där du fyller i din e-postadress dyker upp. Prova gärna igen, och kontakta marknad@loopia.se om problemet kvarstår så skickar jag e-boken till din e-postadress.

 3. Välskriven artikel av folket på Loopia. Det är några saker som jag skulle vilja lägga till, som webbdesigner som har varit med sedan länge.

  1) En till ”ingrediens” som många ofta förbiser, är att använda sig av färgpsykologi.
  Många undersökningar visar att detta kan vara extremt viktigt att skilja på hemsidans grundfärger och CTA- elementens färger.

  Call-to-action knapparna bör ha en färg som gör att dem tydligt blir iögonfallande, även när besökare endast lusläser eller lus-bläddrar-genom hemsidans innehåll.

  Jag brukar använda mig av färg-paletton och söka efter ”mittemot-färgen” för att hitta bra kontrast-färg till CTA eller andra element. Det är färgen som exakt spelar som ”motstånd” åt grundfärgen.

  2) Sedan är det detta med att matcha eller ej hemsidans färg(er) med logotypen. Ett konservativt förhållningssätt kan vara att föredra. Speciellt om logotypen redan finns levererad av tredjepart.

  Hart slut på tecken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss