Platt surfning

Ryktena har cirkulerat länge, och för ett par veckor sedan höll hela världen andan (eller åtminstone vi som är galna nog att se Steve Jobs som den allsmäktige) när Apple lanserade sin Ipad.

Tanken med den här typen av ”tablet” är att fylla utrymmet mellan mobiltelefon och dator. Men Apple är inte ensamma om att försöka utnyttja detta tomrum för att skapa ett nytt behov hos oss pryl- och internet-junkies. Google har också visat upp sina visioner för området, och Asus har bekräftat ryktena om att de har en Eee Pad på gång.

Allt större del av det vi gör på våra datorer gör vi direkt i webbläsaren, och det är bl a just detta som de här produkterna utnyttjar. Jämfört med en bärbar dator får man en liten, lätt och snabbstartad manick som inte förbrukar så mycket el, och därför inte heller blir lika varm att ha i knät. Jämför man med en smartphone så får man såklart betydligt större yta för surfning, och slipper ett frenetiskt zoomande in och ut.

Dessutom är de ju rätt snygga, så att ha en sådan liggande på soffbordet för att lätt ha den till hands när surfsuget kommer skulle i alla fall inte jag ha något emot.

En pryl som denna kan ersätta datorn till stor del, men helt utan klarar man sig inte. Inte än i alla fall. Det gör att ju att det blir lite av en lyxprodukt. Du ersätter varken dator eller mobiltelefon, men det är just det tillverkarna vill, skapa ett behov av en tredje pryl som vi ska lägga våra surt förvärvade pengar på….

…och det som irriterar mig mest är att jag går på det. Bara att börja spara, det blir nudlar till middag ett tag framöver nu.

Vad säger du, blir det en surfplatta för dig eller känns det bara som en onödig extrapryl? Kommentera med dina tankar och idéer!

Mer läsning om den nya produktkategorins intåg på marknaden:

Dela detta inlägg:

5 tankar kring ”Platt surfning

 1. Pelle

  Hm, känns som Apples största felsteg någonsin.

  Är nog endast något jag skulle vilja ha på toaletten för att läsa nyheter och på sin höjd ett forum eller två.

 2. Jan Erik Moström

  För mig skulle det vara ett bra arbetsredskap, en laptop är för stor och klumpig i vissa lägen, en smart phone är för liten för att vara användbar en andra lägen. en iPad är ett bra komplement – åtminstone för mig.

  Nödvändig? Nix, men det är inte mobilen eller laptopen heller.

 3. Christian

  Vänta till generation 3, eller köp en konkurrent. Apple lyckas sällan på första eller andra generationen…

  Problemet med iPad är att det inte ens kör ett riktigt OS så det lär bli svårt att motivera ett köp. Men kanske släpper de en iPad pro om några år?

 4. Fredrik Runqvist

  Jag läser mycket böcker och tror att en iPad kan bli en fin eboksläsare hemma och ett ”anteckningsblock” på föreläsningarna i skolan. Den bärbara datorn är allmänt klumpig och om bara iPaden får ett bra (skräm)tangentbord kan det bli en ersättare i skolan. Smidigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.