Ny version av blåsfisken

Som ni knappast har missat så använder vi operativsystemet OpenBSD till ett antal olika funktioner här på Loopia. OpenBSD bygger på öppen källkod, och under det dryga decenium av erfarenhet vi har av systemet så är vi mer än nöjda över de möjligheter det har givit oss. Det är t ex OpenBSD som gjort det möjligt för oss att använda oss av sex internetoperatörer, varav tre stycken med IPv6.

Därför vill vi så här i samband med att de släpper version 4.6 tillägna alla de utvecklare som använder en stor del av sin fritid till att uveckla detta otroligt säkra och genomtänkta operativsystem ett jättestort tack.

Samma människorna ligger dessutom bakom SSH-implementationen OpenSSH, vilken de flesta kommersiella aktörerna utnyttjar i sina högt prissatta system (SSH är ett protokoll för att ansluta sig säkert mot andra datorer över internet).

Nåväl, för någon vecka sedan så släpptes alltså version 4.6 av OpenBSD med en gedigen lista av nyheter, förbättringar och fixar. Några av höjdpunkterna är lastbalansering mellan flera brandväggar, förbättrad routingfunktionalitet, en ny mailserver (SMTPD) samt stöd för en väldig massa ny hårdvara.

Alla nyheter hittar du här (var beredd att skrolla en del för listan är lång):

Om du inte redan har gjort det så ladda ner OpenDSB 4.6 eller beställ ett CD-set, och passa samtidigt på att donera en slant för att stödja detta underbara operativsystem.

Loopia bidrar självklart regelbundet med donationer både av pengar och hårdvara för att gynna utvecklingen av detta projekt.

Dela detta inlägg:

2 svar på “Ny version av blåsfisken

  1. ”Många utan att donera ett öre!”… Borde läggas till i stycket om SSH.

    Tyvärr är det många stora företag som utnyttjar öppen källkod på fel sätt och OpenSSH är ett bra exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss