Mät ditt företags prestation och bli en effektivare företagare

– Att driva företag är också en sport.

magnus-nilselid_speedledger
Magnus Nilselid, VD på SpeedLedger ger dig tips hur du håller koll verksamhetens ekonomi.

Tänk dig en längdhoppare som tränar för att kvala in till OS. Han tränar och hoppar men mäter bara sina hopp ordentligt en gång per år. Dessutom tar det upp till 6 månader innan han får besked om resultatet. Hur stor är chansen att förbättra tekniken om man jobbar på det sättet?

Att driva företag är också en sport. Ska man bli bättre är det viktigt att mäta.

5 sätt att hålla koll på verksamheten och ekonomin

1. Hitta dina nyckeltal

Om du har en bra uppfattning om intäkterna brukar det vara relativt enkelt att förutspå resultatet, eftersom kostnader är enklare att budgetera än intäkter. Försäljning, bruttomarginal, totala kostnader per månad ger ofta en bra bild av resultatet om du exempelvis handlar med varor.

2. Rapporter månadsvis

Idag finns det bokföringsprogram med en hög grad av inbyggd automatik som gör att bokföringen enkelt kan hållas uppdaterad, så att du kan få rapporter månadsvis i princip direkt efter månadsskiftet.

3. Gör en budget

När du gör en budget, börja med de stora dragen och förfina efter hand. Trassla inte in dig i småposter för tidigt. Var beredd på följdfrågor – Hur ska detta uppnås? Vad händer om…? och så vidare. Glöm inte – det är minst lika viktigt att ha koll på vad som styr intäkterna och hur snabbt du kan påverka kostnaderna om intäkterna blir lägre än väntat.

4. Minska risken för förlust

Vilken bromssträcka har du på kostnadssidan? Gör en plan för hur du minskar kostnaderna om intäkterna blir lägre än planerat. En plan innebär ökad kontroll.

5. Ta hjälp!

Även om du känner att du har koll på nyckeltalen och uppdaterar din bokföring månadsvis, är det bra med en second opinion.

Vill du ha fler tips?

För att få fler konkreta företagstips kan du ladda ner SpeedLedgers e-bokförings kostnadsfria Finansieringshandbok – Så här enkelt fixar du finansiering till ditt företag.

» Ladda ner handboken här

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss