Kom igång med LoopiaVPS! Del 1: Vad är en VPS?

Vad är VPS?

Är du en av dem som har en stor mängd besökare till din sajt, särskilda behov av programvara eller kanske rent utav en affärskritisk sajt där hög serverprestanda spelar en livsviktig roll?

Då har vi den rätta tjänsten för dig:

Låt oss presentera LoopiaVPS.

LoopiaVPS är tjänsten som ger dig serverkapacitet, i form av bland annat processor och minne, som endast dedikeras dig. Du har dessutom full frihet att konfigurera din server och installera de program och tjänster du önskar*.

Det här är den första delen i en serie om LoopiaVPS där vi delar med oss av tips, råd och instruktioner som hjälper dig att snabbt och enkelt komma igång med din alldeles egen virtuella server. Nedan förklarar vi vad en VPS är och vilka kunskaper som krävs för att använda en. 

Vad är en VPS?

VPS är en förkortning för Virtual Private Server. Att skaffa en LoopiaVPS innebär mer eller mindre att du får tillgång till en tom dator som är ansluten till Internet. Det enda som är installerat på servern är operativsystemet och ett par program så att du kan använda den. Du är den enda som har administrativ åtkomst till servern och får själv installera de program du behöver.

Med en VPS är du med andra ord inte begränsad till att använda de program som vi har installerat på Loopias webbservrar, utan du har friheten att installera vad du än behöver. Med rätt kunskap är en VPS ett väldigt kraftigt verktyg.

Vilka kunskaper krävs?

LoopiaVPS stödjer i dagsläget endast operativsystemet Linux, så du ska helst redan ha erfarenhet av Linux-kommandon. Som standard finns inget grafiskt gränssnitt installerat utan du ansluter till din VPS via SSH, Secure Shell. Detta betyder att du administrerar din VPS via ett textbaserat gränssnitt.

Om du inte har någon tidigare erfarenhet av Linux så är LoopiaVPS ett utmärkt sätt att lära sig på, men du bör vara förberedd på att det kan ta några dagar innan du har en fullt fungerande hemsida.

Tre enkla steg för att komma igång med LoopiaVPS

Beställ LoopiaVPS via din Loopia kundzon.
Beställ LoopiaVPS via din Loopia kundzon.

…om du redan har ett LoopiaDNS- eller webbhotellskonto:

  1. Logga in i Loopia Kundzon och välj “LoopiaVPS” under “Lägg till / skapa…” i högerspalten.
  2. Genomför din beställning av LoopiaVPS.
  3. Anslut till servern med hjälp av SSH eller skärmkonsolen direkt i kundzonen.

…om du är ny kund till Loopia:

  1. Beställ valfritt konto och lägg till LoopiaVPS på loopia.se/bestall.
  2. Logga in i Loopia Kundzon med de uppgifter du får via e-post.
  3. Klicka på din LoopiaVPS i listan “Tjänster” och anslut till servern med hjälp av SSH eller skärmkonsolen direkt i kundzonen.

Har du fler funderingar?

I nästa inlägg om LoopiaVPS går vi närmare in på vilka förberedelser som krävs för att komma igång med din VPS. Har du fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att skicka iväg ett mail till oss på support@loopia.se.

//Stefan P, Loopia Support

Läs övriga delar i serien om LoopiaVPS:

* Du kan installera vilka programvaror och komponenter du vill så länge Loopias avtalsvillkor följs.

Dela detta inlägg:

3 svar på “Kom igång med LoopiaVPS! Del 1: Vad är en VPS?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss