IETF75

The Internet Engineering Task Force är inte ett företag, en förening eller ens en juridisk person. Det är något så sällsynt som en samling människor som arbetar med att föra ett gemensamt intresse framåt. Givetvis pratar jag om Internet i sig. Detta görs i princip utan egen vinning förutom möjligtivs en applåd eller ett tack när man har gjort ett bra arbete.

Alla som använt en dator har på något sätt använt en produkt som kommit ur IETF. De har sedan mitten av åttiotalet arbetat med att skriva standarder som beskriver hur något ska fungera. Dessa dokument börjar ofta som en persons draft (förslag) och om en arbetsgrupp inom IETF tycker att detta är något viktigt som bör hanteras så tas det upp som ett av arbetsgruppens dokument. När arbetsgruppen sedan har nått rough consensus (när de är hyffsat överens) om hur detta dokument ska se ut så skickas det vidare för att bli en RFC (Request For Comments).

Många dokument stannar där och används som en standard fastän de inte riktigt nått denna status. För att bli en STD (Internet Standard) så krävs alltså ytterligare en befodran. I dagens läge finns det över 5 000 RFCs medan det bara finns ca 70 Internet-standarder. Några exempel på de som gått hela vägen är TCP, IP, FTP, TELNET och SMTP.

Hur kommer det sig då att jag väljer att skriva om detta just nu?

Jo, ungefär tre gånger per år så möts de människor som faktiskt utgör IETF under avslappnade former för att diskutera nya riktningar och förslag i de arbetsgrupper som för närvarade finns. Just nu pågår IETF75 i Stockholm och ca 1 200 personer från hela världen sitter således och pratar om hur vi ska säkerställa att Internet finns i morgon och hur det kan fungera bättre, säkrare och utan (större) problem.

Precis som under RIPE-konferensen så spelar de sociala aktiviteterna under kvällstid lika stor roll som sessionerna på dagarna och lika mycket arbete görs på fikarasterna som i hörsalarna under pågående debatt. Konferensen inleddes under söndagen och för att påpeka hur viktigt detta arbete är så ägde välkomstcermonin rum i Blå Hallen på Stockholms statshus, mest känd för Nobelfesten. Inledningstalet hölls av Stockholms finansborgarråd Sten Nordin som välkommnade oss alla till huvudstaden.

Stockholms stadshus

Som ni säkert förstår är jag, som Loopias representant, på plats för att medverka i arbetet och ni kommer under veckan att få rapporter med jämna mellanrum!

Uppdatering 2009-07-29

Nu finns denna artikel även på internetdagarna.se.

Bilden är tagen av :murb: och finns på Flickr.

Dela detta inlägg:

Ett svar på “IETF75

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss