Den första dagen av alla RIPE-möten anses av återkommande besökare som en dag att återknyta kontakter och komma i ordning på hotell och konferensanläggning. Det nu pågående mötet hålls på det välrenommerade hotellet Krasnapolsky på Dam Square i centrala Amsterdam där allt från seminarier till lunch och sociala tillställningar äger rum.
Hela förmiddagen avsätts enligt tradition till att inviga förstagångstalare och inte förrän efter lunch påbörjas de första riktiga seminarierna. Dessa inledande sessioner sätter oftast ämnet för mötet och pekar alltså på vad som sannolikt kommer diskuteras i korridorerna på rasterna.
Att RIPE är en mötesplats går ingen förbi under mötets alla faser möts representanter från företag och knyter nya samt stärker gamla affärsrelationer. Just på grund av detta är rasterna något längre än på andra möten av liknande slag (även om rasterna ofta decimeras av talare med lite för mycket att säga).
Tydligt under gårdagen var att mötet ärvde ett ämne som diskuterats under lång tid och som fortsatt måste behandlas. Ämnet jag talar om är förstås IPv6 och hur detta införs i olika regioner på Internet. Frågor som Vilka gör det jobb som behövs och vilka gör det inte poppar upp runt om i publiken och föreläsarna försöker svara.
Deltagarna fick höra synpunkter från flertalet regeringar där Sverige, Tyskland och Danmark ställde upp med egna talare. Alla med varsin synvinkel och var sitt problem att lösa. Utöver de inbjudna länderna så utmärkte sig Ciscos Patrik Fältström och Kurt Erik ”Curtis” Lindqvist från Netnod Autonomica med sina vinklar på ämnet.
IPv6 är något som har diskuterats länge och väl av församlingen som RIPE utgör. Tydligt är att utan ett brett stöd från marknaden så kommer införandet av IPv6 ta lång tid, kanske till och med för lång tid.
Loopia arbetar sedan länge med IPv6 och har därmed skaffat sig den stora delen av de resurser som krävs för att fullt ut stödja IPv6. Sedan länge är vår hemsida, våra kontrollpaneler och vår blogg tillgängliga över denna nya standard och steget till att erbjuda IPv6-åtkomst till våra DNS-servrar är alltså inte långt borta.