Förlita dig inte på dina sociala medier – komplettera med en hemsida

Visste du att de flesta av dina följare aldrig ser dina inlägg? Det är 1 av 5 orsaker till varför du behöver en hemsida till ditt företag för att nå ut till dina kunder på webben, och inte enbart konton på sociala medier.

En del företagare ser kanske Facebook, Instagram eller TikTok som ett enklare alternativ, där är det ju ”bara att skapa ett konto” för att komma igång med sin marknadsföring online. Visst, sociala medier har blivit en viktig kanal att synas på men fungerar ändå bäst som ett komplement till din hemsida.

1. En majoritet av dina följare ser aldrig dina inlägg

Med den ständiga strömmen av nya inlägg, bilder och nyheter kan det vara svårt att stå ut i mängden och många av dina följare kommer inte att se alla dina inlägg. Det finns helt enkelt för mycket information på de olika plattformarna.

…och den ständigt förändrande algoritmen gör det inte bättre

Under 2018 började Facebook att prioritera personliga inlägg från familj och vänner samt inlägg med många interaktioner i Facebookanvändares nyhetsflöden framför inlägg från företag och media.

Förändringen medför att du som företagare behöver jobba hårdare med innehållet i dina inlägg för att höja kvalitén och få riktiga gilla-markeringar och kommentarer. Har du inte tillräckliga resurser för detta kan det bli betydligt svårare för dina inlägg att synas på Facebook och andra sociala medier.

2. Dina nyheter håller sig färska under en längre tid på hemsidan

Det du publicerar på sociala medier är en färskvara med ett riktigt kort bäst före-datum. Nyheter försvinner i massan av inlägg som dagligen publiceras och publicerar du inlägg flitigt är det svårt för dina följare att återfinna det de tyckte var intressant för ett halvår sen. På en hemsida lagras istället information under en längre tid och kan letas upp och användas om och om igen tills dess att det är inaktuellt eller raderas från hemsidan.

3. Dina sociala medier syns dåligt på Google

Hela 98% av svenskarna googlar efter information om företag och deras produkter och tjänster. Det visar hur oerhört viktigt det är för dig som företagare att synas väl bland sökresultaten. Det gör du bäst med en hemsida som fyllts med välorganiserat, värdefullt innehåll som täcker flera sökord och fraser som är relevanta för din verksamhet.

Ett konto på sociala medier syns inte alls lika bra som din hemsida bland sökresultaten på exempelvis Google. Prova själv att söka efter något särskilt (som inte är ett företagsnamn eller varumärke) i en sökmotor – hur många av sökresultaten på förstasidan kommer från Facebook, Instagram eller andra sociala medier?

4. En hemsida ger dig större kontroll över ditt varumärke på nätet

Med en hemsida styr du inte bara över hur länge ditt innehåll ska finnas tillgängligt, utan också över hur det presenteras. En annan fördel med att ha en hemsida är att du kan använda din egen grafiska profil fullt ut och få den att se ut exakt som du vill ha den. På exempelvis Instagram eller Facebook får du möjlighet att lägga till din logotyp som profilbild, byta omslagsbild, mm vilket är bra i sig, men inte på långa vägar lika stärkande för ditt varumärke som en hemsida helt i din egen design.

5. Vad händer om mitt konto blir hackat eller borttaget?

Att enbart förlita sig på ett konto på sociala medier är riskabelt. Då företagen bakom de olika sociala medierna har full kontroll över allt material du publicerar kan de välja att ta bort det i vilken stund som helst om de så önskar. Det, tillsammans med ändringar av regler för t ex marknadsföring, kan ge förödande konsekvenser för ditt företags marknadsföring och försäljning.

Dessutom händer det allt mer ofta att personer och företag får sina konton hackade och då tappar åtkomsten till en stor den av sin krets av kunder och potentiella kunder.

Så, hemsida eller sociala medier? Därför behöver du båda delarna trots allt

Facebook, Instagram och andra sociala medier har ett enormt antal användare som dagligen besöker kanalen, vilket du inte kan räkna med för din egen hemsida. Ta hjälp av dina sociala kanaler i din marknadsföring genom att väcka intresse hos din målgrupp där för att sedan leda dem vidare till din hemsida.


Skapa snabbt och enkelt en hemsida till dig eller ditt företag

Vi på Loopia erbjuder en rad olika hemsidesverktyg som passar olika mål och kunskaper. Välj bland t ex populära WordPress eller vårt eget användarvänliga verktyg Loopia Sitebuilder (där du kan skapa en hemsida på en förmiddag helt utan förkunskaper). Spana in våra hemsidesverktyg »

Dela detta inlägg:

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss