Dag 2 och 3 på World Hosting Days

Dag två och tre har passerat här på World Hosting Days, och imorgon beger vi oss hem till Västerås igen. Vi har lyssnat på många matnyttiga och inspirerande seminarier, samt haft ett antal intressanta och spännande möten.

Bland många andra hörde vi Tobias Vann från Verisign, prata historia och framtid för Internet och domännamn:
Tobias snackade om 50 år med Internet, från 1985 fram till 2035. Den första .com-domänen, symbolics.com, registrerades i mars 1985 av datatillverkaren Symbolics. Idag är finns det 85 miljoner registrerade .com-domäner, och totalt 205 miljoner domännamn. (I Sverige knäckte vi som ni minns miljonte .SE-domänen under förra året.)

Han pratade också om hur hög takten på spridningen av nya medier och tjänster har blivit. Att uppnå 50 miljoner användare från radions introduktion tog 38 år, det tog 13 år för TV, 4 år för Internet och endast 2 år för Facebook.

Några heta trender att räkna med den närmaste tiden enligt VeriSign är:

  • DNSSEC – .COM får stöd för DNSSEC i slutet av mars, .NET har redan stöd. Som ni säkert vet så har Loopia sedan länge stöd för DNSSEC på .SE-domäner (aktivera det under ”Extratjänster -> Aktivera DNSSEC” i kundzonen för att skydda dina besökare. Läs mer om DNSSEC
  • Beslut ligger nära för nya generiska toppdomäner, som t ex:
    • .stad (.stockholm)
    • .varumärke (.loopia)
    • .gemenskap (.snickare)
  • En stor del av Internetanvändandet sker redan nu via mobila enheter, och det kommer att öka.
Flera andra föreläsare pratade också om hur snabbt marknaden växlar och hur vilka tjänster och produkter vi använder förändras på kort tid. 2007 lanserades Iphonen och världen med storm, nu bara några år senare har Android gått om Iphone i nyförsäljning (i USA). 2007 var också MySpace det största “communityt” i världen, 2011 har hälften av alla MySpace-anställda sagts upp och Facebook växer fortfarande så det knakar.

Även mobila enheters framfart bland internetanvändarna framhölls av fler talare. Det finns idag över en miljard användare som har Internet-abonnemang till mobilen, och det ökar lavinartat. Vi har även pratat om det tidigare här på bloggen, men det tål att poängteras igen; det blir viktigare och viktigare att se till att dina tjänster fungerar bra även i mobila enheter.

Till sist ett litet bildkollage som får tala för sig själv:

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss