Årets viktigaste val?

Nästa månad kommer du som använder operativsystemet Windows stå inför ett viktigt val. Du ska nämligen välja vilken webbläsare du vill använda. Utnyttja tillfället och få en webbupplevelse som är både snabbare och bättre. Loopia guidar dig mellan alternativen.

Använder du Windows XP, Windows Vista eller Windows 7 och har Internet Explorer som standardwebbläsare? Då kommer du få ett fönster som poppar upp och uppmanar dig att välja vilken webbläsare du vill använda. Det finns 12 tolv webbläsare att välja på och vi på Loopia listar de 9 vanligaste webbläsarna som används i Sverige. Kommentera för oss vad du tänker välja med en kort motivering.

Bakgrunden till årets viktigaste val är uppgörelsen mellan EU-kommissionen och Microsoft som blev klar i december 2009. Microsoft har automatiskt installerat Internet Explorer på datorer som använder Windows och nu vill kommissionen främja konkurrensen.

Många berörs, ca 100 miljoner européer använder idag datorer med Windows. Tänk på att din jobbdator kanske inte får denna valmöjlighet då IT-avdelningar ibland spärrar möjligheten att byta webbläsare.

Så, vilken webbläsare ska du välja?

Vi har använt besöksstatistiken för januari månad till loopia.se för att lista och ge omdömen till de vanligaste webbläsarna som används i Sverige.

 1. Internet Explorer 7 (34,8%)
 2. Mozilla Firefox 3.5 (25,7%)
 3. Internet Explorer 8 (11 %)
 4. Safari 4 (6,8%)
 5. Google Chrome 3 (5%)
 6. Firefox 3 (3,7%)
 7. Internet Explorer 6 (2,7%)
 8. Google Chrome 4 (2,6%)
 9. Opera 9 (0,7%)
 10. Övriga (5,9%)

Internet Explorer toppar vår lista och är representerad på tre ställen. Som vi tidigare berättat bör dock Internet Explorer 6 uppgraderas så fort som möjligt.

Tvåa på vår lista är Mozilla Firefox som ofta slår Internet Explorer i snabbhetsjämförelser. Men Firefox storhet ligger allra främst i alla tredjepartstillägg som du kan installera för att utöka funktionaliteten. Firefox utvecklas delvis i ett ideellt öppet projekt.

Apples webbläsare Safari är riktigt snabb och följer den stilrena design som sammanknippas med varumärket.

Googles webbläsare Chrome är avskalad och mycket snabb. Dessutom körs varje flik/fönster som egen process, vilket innebär att om en webbsida ”hänger sig” så påverkar det inte de övriga sidorna du har öppet. Även Chrome har tillägg att ladda ner.

Sedan finns också ett spännande nordiskt alternativ. Norska webbläsaren Opera är snabb och innehåller riktigt många finesser. Bland annat finns ett turboläge som skickar sidorna genom Operas servrar innan de når din dator. Där komprimeras de för att det ska bli mindre tungt att surfa över långsammare uppkopplingar så som mobilt bredband.

Du som bygger webbsidor bör definitivt kontrollera att de ser ut och fungerar som de ska i alla de webbläsare vi nämner ovan. Det kommer antagligen att bli ännu viktigare i och med det aktiva val som alla Windowsanvändare i Europa måste göra från och med nästa månad.

Dela detta inlägg:

4 svar på “Årets viktigaste val?

 1. Varför skiljer ni på Mozilla Firefox 3.5 och Firefox 3? Det är dessutom 3.6 som är aktuell version numera… Opera har version 10.10.

  Om ni skall jämföra webbläsare kanske ni borde bearbeta statistiken lite först och inte dra den direkt ur något gammalt dåligt uppdaterat statistik program…

 2. Hej Christian,

  Det kanske var ett märkligt val att skilja på 3 och 3.5, men orsaken var helt enkelt att jag upplever det som en stor uppdatering, som nästan hade kunnat vara en heltalsuppdatering. Som sagt, ett personligt, men kanske knasigt val 😉

  Logiken fortsätter att vara lite knasig eftersom jag enligt samma tes låter 3.6 ingå i 3.5 (försök att hänga med på hur min hjärna fungerar ;-))

  Att Opera 10 inte är med beror dock på att den hamnade utanför vår lista, och ligger alltså inbakad i ”Övriga” precis som äldre versioner av Firefox, IE och de andra stora läsarna.

  En annan vinkling som vi funderade på att ta var att klumpa ihop respektive tillverkares läsare och inte dela upp den i versioner alls. Men som med all statistik så kan man ju presentera den på hur många sätt som helst.

 3. Förstår jag dig rätt att jag måste välja?? Kan jag inte ha hur många olika webbläsare jag vill på min dator? Det kan ju behövas om jag ska testa att mina sidor passar i alla typer av läsare.

 4. Hej,

  Valet handlar om vilken webbläsare som är standardwebbläsare (alltså den webbläsare som öppnas om du t ex klickar på en länk i ett mail).

  Det hindrar dig alltså inte från att ha fler webbläsare installerade på samma dator.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss