Känner du igen frustrationen i att behöva vänta på att en hemsida ska laddas, när den lilla ikonen bara snurrar varv efter varv? Statistik har visat att 1 av 4 besökare ger upp om det tar mer än 4 sekunder att läsa in en hemsida. Genom att använda bildformatet WebP kan du snabba upp din hemsida utan att tumma på kvalitén.
Vad är bildformatet WebP?
WebP är ett bildformat som Google lanserade som en del av sin satsning i att göra hemsidor snabbare. Det ger dig en fil som är mycket mindre än de traditionella bildformaten PNG och JPEG, men med bibehållen kvalité! Om du är nyfiken på skillnaden i kvalité så har Google gjort en jämförelse som du kan se här.
Därför borde du använda WebP på din hemsida
Snabbare laddningstid & bättre ranking i sökmotorer
WebP-filer är ofta runt 25-34% mindre än de traditionella bildformaten PNG och JPEG. Det gör att din hemsida läses in snabbare, vilket i sin tur kan ge dig en bättre placering på Google.
Läs mer om hur du kan få din hemsida att synas högt i sökresultaten.
Ett format som fungerar i många webbläsare
WebP är kompatibel med många olika webbläsare, så som Google Chrome, Microsoft Edge, och Mozilla Firefox vilket gör att de allra flesta besökare kommer se dina bilder utan konstigheter. Men det kan vara bra att ha i åtanke att äldre webbläsare, exempelvis Internet Explorer, inte stödjer formatet.
Bilder med transparent bakgrund som inte tynger ner din hemsida
Till skillnad från JPEG-bilder kan en WebP-bild ha en transparent bakgrund, precis som PNG fast med en mindre filstorlek. Så nu kan du visa upp bilder i vilken form du vill utan att tynga ner din hemsida med PNG-filer!
Hur konverterar jag min bild till WebP?
Nu när du vet varför du bör använda WebP-filer så kommer nästa steg, att konvertera dina bilder. Det finns flera olika sätt att konvertera din bild, både direkt i Photoshop, online eller via terminalfönstret. Välj det som passar dig bäst!
Konvertera till WebP med Photoshop
Använder du Photoshop 23.2 eller senare så är stödet för WebP redan inbyggt, då kan du enkelt välja “Spara som WebP” när du sparar din bild. Använder du en tidigare version av Photoshop så finns det plugins som hjälper dig med detta.
Konvertera till WebP online eller via terminalfönstret
Om du inte använder Photoshop så finns det såklart andra alternativ. Antingen kan du googla något i stil med “Konvertera JPG till WebP” och använda något av alla onlineverktyg som finns att välja mellan. Eller om du känner dig bekväm med att arbeta i terminalen så har Google tagit fram ett verktyg för både Windows, Linux och Mac.