Push e-mail, iPhone och gamla webbläsare

Något som blivit mer och mer uppmärksammat den senaste tiden, åtminstone bland killar i kostym, är så kallad push e-mail. Det är en tjänst som kommer till sin rätt i din Internet-anslutna mobiltelefon.

Tanken med push e-mail är nämligen att du, ungefär som med SMS, helt automatiskt blir uppmärksammad på att du fått ett nytt e-postmeddelande. På så vis slipper du själv starta mobilens e-postklient för att grotta runt i inkorgen efter de senast olästa mailen.

Förutom att detta möjligen kan leda till ytterligare IT-stress hos vissa så är ju idén toppen! Problemet är dock att push e-mail kan implementeras på flera olika sätt. Läs vidare så reder vi ut begreppen …

Tryck ut din e-post

Det sätt på vilket vi erbjuder push e-mail är via standarden IMAP IDLE – något som stöds av praktiskt taget alla moderna mobiltelefoner. Då vår driftansvarige nyligen gått och köpt sig en ny och fräsch iPhone så tänkte vi styla lite genom att visa hur man använder push e-mail i den.

Efter mycket googlande och slitande i håret så verkar det som om Apple beslutat sig för att inte stödja den enskilt vanligaste standarden för push e-mail, nämligen IMAP IDLE. Lite ledsna i ögat får vi därför vända oss till en sån där vanlig mobiltelefon som faktiskt fungerar som man förväntar sig – en gammal hederlig Sony Ericsson P1i.

Så här ställer du således in push e-mail i din Sony Ericsson. De inställningar du matar in är snarlika för alla mobiltelefoner och det bör därför inte vara svårt att anpassa dessa till just din mobil (så länge den stödjer IMAP IDLE förstås).

 1. Välj Huvudmenyn > Kontrollpanelen > Meddelanden
 2. Välj E-postkonton
 3. Välj Mer > Nytt konto
 4. Följ instruktionerna till du kommer till Anslutningstyp
 5. Välj IMAP och bocka för Push-e-post
 6. Följ instruktionerna för Inkorg och Utkorg
 7. Klart

Min telefon stödjer inte IMAP IDLE (ex. iPhone)

Fördelen med IMAP IDLE (Push-IMAP) är att din nyinkomna e-post verkligen pushas ut till din mobil från e-postservern. Dessutom görs detta med anpassad kod för minimalt nyttjande av bandbredd.

Med lite trixande går det dock att uppnå en nästan identisk effekt genom att ställa in din mobiltelefon att själv polla e-postservern med några minuters mellanrum. Och vad gör det om du får vänta någon minut på det där senaste e-postmeddelandet? IT-stressade är vi ju alla ändå.

Så här ställer du in en gammal Nokia E61 att hämta e-posten med jämna mellanrum (var femte minut).

 1. Tryck på e-postknappen
 2. Välj fliken E-post > Val > E-postinställningar
 3. Välj Automatisk hämtning > Uppdateringsintervall
 4. Välj ca 5 min
 5. Klart

Har du en telefon med GPRS och en e-postklient kan du nästan vara säker på att detta fungerar även för dig.

Lycka till!

Hur var det då med gamla webbläsare?

Om du någon gång skapat en hemsida så är du alldeles säkert medveten om att Internet Explorer 6 alltid orsakar massa extraarbete genom att inte alls följa standarder såsom det är tänkt. Detta hade förstås inte varit något problem om det nu inte varit så att många människor fortfarande använder denna gamla programvara (Internet Explorer 8 är ju under utveckling).

Under juni så gick dock antalet användare av Internet Explorer 7 för första gången förbi antalet användare av Internet Explorer 6. För att fira detta tar vi nu ett djärvt steg framåt genom att använda .PNG-bilder med alfa-kanal (transparens) här i bloggen. Tycker du att bilderna ser konstiga ut i detta inlägg är det således dags att uppgradera. 😉

Dela detta inlägg:

6 svar på “Push e-mail, iPhone och gamla webbläsare

 1. Hej,
  Ang. Push Mail… Behöver jag göra någon inställning i kontrollpanelen/kundzoonen för att aktivera detta? Eller är det bara att börja hämta via IMAP?
  Adde

 2. Adde: Du behöver inte göra någon inställning, det är bara att köra. Möjligheten att använda push e-mail via IMAP IDLE beror på klienten. Lycka till!

 3. Hej!

  Kommer problemet med att inte kunna synka mailen i Iphonen att lösas?

  mvh Anna

 4. Som jag förstått det så har Apple implementerat sin variant av Push för att spara på iPhone telefonens ström så mycket som möjligt. Om det är så eller inte vet jag inte, men Microsoft Exchange kan uppenbarligen utnyttja denna variant så varför inte Loopia????

 5. Kanske dags att fixa detta, 2013…
  Artikeln ger inget svar på hur man gör på iphone, trots alla de gånger iphone näms.

 6. Hur kan det vara Loopias problem om Apple inte stödjer IMAP IDLE (RFC 2177: http://en.wikipedia.org/wiki/IMAP_IDLE ).

  Microsoft EAS (Exchange ActiveSync) stöds av iOS, inte tvärtom. Microsoft har inte modifierat EAS för att det ska fungera för iOS. Det är upp till Apple att stödja IMAP IDLE, eller så får Loopia köpa in Exchange-stöd (vilket inte är direkt gratis). Alternativt så kan ni kolla på alternativa mobilplattformar som stödjer IMAP IDLE, t.ex. Nokia N9, BlackBerry Z10/Q10/Q5/Z30, Android med K9 Mail, HP Pre 3 (webOS-baserade mobiler), etc.

  Windows Phone och iOS stödjer inte IMAP IDLE.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss