“Säker”-markeringen borttagen från https-sidor i Google Chrome

Google har under de senaste åren arbetat aktivt med att säkra upp webben genom att uppmuntra hemsideägare att öka säkerheten för sina besökare med SSL-certifikat och en https-webbadress som krypterar trafiken mellan sidan och besökarens webbläsare.

De sidor som har SSL/https installerat har tidigare markerats som “Säker” i adressfältet i webbläsaren Chrome, medan sidor som fortfarande har http-adresser markerats som “Inte säker”.

Nu är “Säker”-markeringen borttagen från sidor med SSL och https-webbadresser i Google Chrome. Anledningen är att Google menar att användare bör förvänta sig att en hemsida är säker som standard och att de kan räkna med att varnas om det skulle finnas något problem med sidan. “Säker”-markeringen har också använts felaktigt på osäkra sidor som försök till phishing-bedrägerier vilket man nu hoppas kunna minska.

Google planerar istället att i och med lanseringen av Chrome 70 lyfta fram “Inte säker”-markeringen ytterligare för de sidor som inte använder SSL. Detta för att göra det tydligare för användare vilka sidor som är osäkra.

Läs mer om Googles uppdateringar i Chrome »

Skärmdump från Googles blogg som visar hur adressfältet kommer att se ut i olika versioner av Chrome.
Bild: Google

Så här undviker du att visas som “Inte säker” i Google Chrome

För att din sida inte ska markeras som osäker i adressfältet i Google Chrome behöver du installera ett SSL-certifikat på ditt domännamn och få en https-webbadress.

Att slippa “Inte säker”-markeringen i Chrome är inte den enda fördelen med SSL, här är ytterligare tre:

 • SSL ökar säkerheten för besökare till din hemsida
  …genom att kryptera trafiken mellan din sida och dess besökare så att obehöriga inte kan avläsa känslig information (t ex inloggnings- eller kontouppgifter).
 • SSL omvandlar din sidas besökare till kunder
  …genom att ge sidan en https-webbadress som indikerar att sidan är säker. Det ökar chansen att dina besökare väljer att handla hos just dig.
 • SSL hjälper din hemsida uppåt bland sökresultaten
  …då sidor med SSL premieras i Googles sökresultat framför sidor som saknar SSL/https.

Läs mer om SSL hos Loopia »

https://blogg.loopia.se/2018/07/27/http-sidor-osakra-i-google-chrome-hog-tid-att-ga-over-till-https/

Dela detta inlägg:

3 svar på ““Säker”-markeringen borttagen från https-sidor i Google Chrome

 1. Nu när SSL betraktas som standard skulle det vara toppen om ett RapidSSL-cert ingick i Loopias hostingpaket.

 2. Hej!

  Tack för nyhetsbrevet.

  Jag ville dock lägga märke till ett fel i titeln, som gör att man förstår nyheten helt inkorrekt:
  – Titeln säger ”“Säker”-markeringen borttagen från https-sidor i Google Chrome”
  – Titeln ska säga ”“Säker”-markeringen borttagen från http-sidor i Google Chrome”

  Vi har en säker sida hos Loopia, så jag blev förskräckt när jag först läste titeln…

  Tack igen!
  L.

 3. Hej L, tack för din feedback. Titeln stämmer dock, det är https-sidor (sidor med SSL) som ”Säker”-markeringen i adressfältet har försvunnit från i den senaste versionen av Google Chrome, och istället visas enbart hänglåssymbolen. Http-sidor utan SSL markeras fortfarande som ”Inte säker”. Anledningen är att Google vill att användare ska förvänta sig att sidor är säkra som standard, och då enbart informeras om en sida skulle vara osäker.

  Det här betyder inte att din sida inte är säker längre, utan bara att ordet ”Säker” inte längre syns bredvid din webbadress i adressfältet i Google Chrome.

  Mer information om detta finns hos Google https://blog.chromium.org/2018/05/evolving-chromes-security-indicators.html. Ha en fortsatt bra dag, och tveka inte att höra av dig om du har ytterligare funderingar om din sida hos oss :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss