Ge Google en karta för att hitta på din sajt

Genom att skapa en XML sitemap för din hemsida kan sökmotorerna bättre och snabbare registrera nya eller förändrade delar av sajten, framför allt om den innehåller många sidor.

En XML sitemap kan liknas vid en karta över din hemsidas innehåll som sökmoterna kan titta på för att få koll på innehållet. Tänk dig själv att irra omkring i en ny stad utan karta jämfört med att ha en GPS som säger till dig var du ska ;).

Automatisk sitemap med tillägg till WordPress

Använder du WordPress för din hemsida eller blogg kan du enkelt se till att en XML sitemap skapas och uppdateras helt automatiskt genom att installera tillägget Google XML Sitemaps. Namnet till trots så har det stöd för fler sökmotorer som t ex Microsoft Bing.

Bara genom att installera och aktivera tillägget direkt inifrån WordPress tilläggshanterare är din sitemap färdig:

 1. Logga in i WordPress (http://dindoman.se/wp-admin)
 2. Välj “Tillägg -> Lägg till nytt”
 3. Sök på “Google XML Sitemaps” och klicka “Installera”
 4. Klicka på “Aktivera tillägget”

Använder du ett annat publiceringssystem än WordPress ska du inte misströsta, många har det inbyggt från start och andra har tillägg precis som till WordPress. Vad använder du? Tipsa gärna i kommentarerna?

Dela detta inlägg:

10 svar på “Ge Google en karta för att hitta på din sajt

 1. Kan ni inte bara skriva generellt om hur man själv bygger sig en sådan XML-fil, istället för att tipsa om enskilda instick till enskilda publiceringssystem?

 2. Hej Konaya,

  Tack för din feedback.

  Pga att kunskapsnivån och intresset för teknik är så olika bland våra läsare på bloggen så försöker vi varva blogginläggen mellan enkla tips till de vanligaste publiceringssystemen och ibland mer avancerade inlägg som det du är ute efter. Som tur är finns det ju många snälla läsare som hjälper till att tipsa, som t ex ”Länkkatalog” som tipsat om en länk som beskriver hur sitemaps är uppbyggda här i kommentarerna 😉

 3. Rätt viktigt också att publicera sin sajtmap i Google Search Consolen och att dela upp sajtmappen om man har ett större CMS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss