WordPress-skolan: Ändra tema i WordPress och byt utseende

I del två av WordPress-skolan beskriver vi hur du byter utseende på din sida genom att ändra tema i WordPress. Det finns tiotusentals gratisteman att tillgå till WordPress. Skulle du ändå inte hitta något som passar så kan du antingen köpa ett färdigt tema, eller anlita någon för att bygga ett helt unikt utseende för just din WordPress-sida.

Viktigt att tänka på är dock att ta för vana att enbart köpa och installera teman som hittas på legitima sajter som t ex wordpress.org, vilket vi skrivit mer om i ett blogginlägg om WordPress-säkerhet. Dessa teman har granskats vilket garanterar högre säkerhet.

Missade du del 1 av WordPress-skolan hittar du den här:
» Installera WordPress och publicera ditt första inlägg

Ändra tema i WordPress och byt utseende på din hemsida

Om din WordPress-sida hade varit en människa, hade temat varit kläderna. Byt kläder och få din sajt att se helt annorlunda ut. Med rätt val och rätt kombination kan du ge ett intryck av seriositet alternativt lekfullhet, eller vad du nu själv önskar.

1. Ändra tema i WordPress

Att ändra tema i WordPress är lika enkelt som mycket annat i detta CMS-verktyg. Du loggar in i administrationspanelen och väljer “Utseende > Teman” i vänsterspalten. Där finns dina installerade teman och om du klickar på ett av dessa kan du få en förhandsgranskning av hur din hemsida skulle se ut med det nya temat. Om du tycker att det ser bra ut klickar du på “Aktivera”.

För att ändra tema i WordPress loggar du in i kontrollpanelen och väljer Utseende och Teman i vänsterspalten

Att välja tema, och hitta ett tema som passar just dig och din WordPress-sida, behöver händelsevis inte vara så svårt om du inte vill. Om du önskar, har tid och tycker att det är roligt så finns det oändligt med kombinationer av färg och form vilket kan ge din sida precis det uttryck du själv önskar. Med lite enklare bearbetning kan du dessutom snygga till de små skavanker ett alternativt tema kan ha för att känna att du ska kunna leva med ditt val en tid framåt.

Du skulle kunna jämföra att välja tema med ett husköp; du behöver gå på visning efter visning för att hitta ett som verkligen passar. Många kan du enkelt avfärda redan efter att ha passerat ytterdörren, medan andra behöver kännas in och testas ett tag, innan du kan göra ditt val.

När du letar tema ska du också tänka som vid ett husköp; det behöver inte vara helt perfekt från början, så länge alla väggar står på rätt plats och så länge köket och toaletten är nykaklade och fräscha så är det inte så svårt att måla om i vardagsrummet med lite baskunskaper i CSS och HTML.

a) Hitta ett tema för WordPress som passar dig

Välj tema till WordPress via Utseende, Teman, Lägg till nyttLåt oss gå på en shoppingrunda, och för enkelhetens (och säkerhetens!) skull, låt oss göra det i WordPress. Väl inne i menyn “Utseende > Teman” klickar du på “Lägg till nytt”. På sidan som nu dyker upp kan du ta en titt på populära och nya teman.

Välj ett tema för WordPress som passar dig

Du kan också söka efter ett tema. Antingen med speciella namn, nyckelord, ämnen eller vissa karaktäristiska egenskaper. Det gör du genom att klicka på “Filter för egenskaper”. Bland egenskaperna hittar du förutom färger och layout också funktionalitet på temat, så som ”Egen bakgrund”, “Anpassad meny” och ”Flexibelt sidhuvud”.

När du gjort dina val är det bara att klicka på “Använd filter”. Då visas en lista med matchande teman där du kan förhandsgranska dem.

Filtrera bland alla teman för att hitta ett tema för WordPress som passar dig

Genom att klicka på miniatyrbilden och “Detaljer och förhandsgranskning” får du upp en virtuell test-hemsida, där du ser ett exempel på hur temat kan se ut. Om du gillar vad du ser är det bara att klicka på ”Installera” för att installera temat på din WordPress-sida.

När du har hittat ett tema för WordPress som passar dig kan du förhandsgranska det för att se hur det kommer att se ut
När du har hittat ett tema för WordPress som passar dig kan du förhandsgranska det för att se hur det kommer att se ut

När du har bestämt dig för vilket tema för WordPress du vill använda klickar du på Installera

b) Aktivera tema i WordPress

För att aktivera ditt nya tema går du in under “Utseende > Teman” i vänsterspalten. För du muspekaren över det nya temat dyker knapparna “Förhandsgranskning live” och “Aktivera” upp. Förhandsgranska temat och aktivera det sedan om du känner dig nöjd.

När du har laddat ner det tema för WordPress som passar dig aktiverar du det för att implementera det på din sida.

Nu är det dags att kasta sig in i djungeln av teman och försöka göra någonting snyggt av din WordPress-sida.

Om du har specifika önskemål om hur du vill att din sida ska se ut finns det många webbyråer och liknande som du kan anlita för att bygga ett tema till din WordPress-sida som ser ut precis så som du vill ha det. Vår återförsäljaravdelning har ett gott samarbete med de främsta webbyråerna i landet och kan snabbt och enkelt para ihop dig med en kandidat som passar dina önskemål. Kontakta af@loopia.se för mer information.

Lycka till!

Läs övriga delar av WordPress-skolan

Läs mer om hemsidesverktyget WordPress »

Text: Kristoffer Emanuelsson, wordpressguru.se

Dela detta inlägg:

39 svar på ”WordPress-skolan: Ändra tema i WordPress och byt utseende

 1. WordPress skolan är det bästa som hänt för en amatör som jag. Nu kan jag lära mig grunderna i WordPress utan att behöva vänta på att få hjälp och vara beroende av andra, TACK!

  Marie

 2. Kanon att ni ger så enkla instruktioner så vem som helst kan följa med.
  Men jag får kommentarer till min blogg om att sajten har ”browser compatibility issues”, t ex med Internet Explorer.
  Är det nåt jag kan göra för att lösa det?
  /Ylva

 3. @ylva. Tack för kommentaren, jag försöker alltid skriva så att alla ska förstå, oavsett förkunskaper.

  Angående fina kommentarer så låter det som skräpkommentarer. Jag ser att du använder dig av Twentyten som tema, WordPress default tema. Jag vet till 100% att det är ett tema som klarar Internet Explorer perfekt. Så om inte personerna som kommenterar kan specificera mer exakt vad som är problemet så skulle jag inte lita på dem.

 4. Hej!

  Jag försöker ladda upp ett nytt tema som jag har köpt, jag laddar upp .zip filen men den säger att temat misslyckades för att:

  Paketet kunde inte installeras. Temat saknar formatmallen style.css.

  Hur ska jag göra?

 5. Hej!

  Jag är tyvärr inget fan av WP då jag inte är imponerad alls av den påstådda användarvändligheten. Dock är jag nu tvingad att jobba i detta 🙁

  Jag har följt instruktioner om hur man byter och installerar ett tema enligt ovan steg. Jag har försökt med flera olika zip-filer, dvs letar fram zip-filen som jag har laddat ned och sparat på hårddisken. Men så snart jag trycker på Installera nu-knappen rensas fältet där jag precis hade laddat upp zip-filen. Vad är det som händer. Varför installeras inte flen?

  /Katarina

 6. Hur ska jag gå till väga om jag vill ha en helt egen desgin till min hemsida? Kunna välja allt själv, typsnitt i sidokolumn, i menyn under headern och framför allt färg på den menyn och bredd. JAg känner mig väldigt bunden till dessa teman.

  Om det är så att jag behöver koder till stilmallar, hur får jag det?

  /Michaela

 7. Hej,

  För att få full kontroll över utseendet på din WordPress-sida behöver du hantera CSS-kod. Du kommer åt CSS-koden för det aktuella temat genom att välja ”Utseende -> Redigerare” i WordPress. Det finns gott om resurser både på nätet och i bokform för att lära dig CSS om du är intresserad av det.

  Använder du temat TwentyEleven kan du dock få lite mer kontroll utan röra CSS-koden genom att installera tillägget Twenty Eleven Theme Extensions. Läs mer om det här: http://blogg.loopia.se/2012/04/13/wordpress-tips-twenty-eleven-for-lata/

  Beroende på vilken typ av hemsida du är ute efter kan det dock vara mer passande att använda Loopia Sitebuilder där du kan göra väldigt mycket mer åt utseendet utan att behöva hantera någon CSS- eller HTML-kod. Läs gärna mer om Loopia Sitebuilder och testa en gratis-demo på http://loopia.se/sitebuilder

 8. Hej

  När jag försöker installera en tema så kommer den här texten upp: Paketet kunde inte installeras. Temat saknar formatmallen style.css

  Vad kan det bero på?

  Mvh
  Gonzalo

 9. Hej!
  Jag kopierar en tidigare kommentar här ovan, för jag har exakt samma problem. Har precis köpt ett tema, och skulle installera en zip-fil så dyker detta meddelande upp:

  Paketet kunde inte installeras. Temat saknar formatmallen style.css.

 10. Tyvärr gäller också att du kan php och inte endast css, annars fungerar inte. Att byta utseende på WP inte är så lätt som man tror.

 11. Hej Dinoo.

  Vill du ha full kontroll på alla detaljer på din sajt så är CSS, HTML och PHP den enda vägen.
  Men det går att komma långt utan. Dels med de tiotusentals teman som finns, men också genom olika tillägg som ger dig mer kontroll.

  Behöver du hjälp med designen av din sajt har vi nästan 3 000 återförsäljare runt om i landet som arbetar med att ta fram sajter till kunder. Kontakta af@loopia.se om du önskar komma i kontakt med någon som kan hjälpa dig.

 12. Hej
  Jag sätter precis nu igång med att göra en hemsida i WP till mitt nystartade företag. Det är mycket jag inte förstår.
  Det står mycket om blogg, hur vet jag vilka teman som kan vara mer anpassade till hemsida?
  Jag är inne på ”Filter för egenskaper” men förstår inte rubrikerna, speciellt under det som heter Egenskaper. Hur vet jag vad som avses under de olika rubrikerna?
  Jag fick ett tips om att välja ett tema som är mobilkompatibelt. Hur vet jag vilka som är det?
  Tacksam för snabbt svar, då jag tog bort min gamla hemsida (visserligen mycket rudimentär) i samband med att jag startade upp detta.
  Hälsningar Monika Ågren

 13. Hej ,
  jag uppdaterade wordpress och gjorde nått fel så jag har fått in Mystique som tema. Så hela min hemsida har bytt utseende. Hur får jag tillbaka min orginalsida? Inget händer med temat när jag går tillbaka och återtar en sparad fil (uppdatering)
  //Björn

 14. Hej
  Jag undrar hur man lägger till information i sidfoten. Jag behöver göra detta då den är extremt sökoptimerad (fick jag höra) 🙂
  Finns det en enkel förklaring?
  Med vänlig hälsning, Rebecca

 15. Hej Rebecca, ditt tema har en fil som heter footer.php där du kan lägga in egen information.
  Inloggad i din WordPress-sida kan du redigera koden för sidan under menyvalet ”Utseende–>Redigerare–>Sidoft för temat”
  Observera dock att det du lägger in där kan komma att raderas när du uppdaterar temat. Du bör dock alltid ha senaste version av ditt tema för att undvika säkerhetshål i sidan.

  Jag har dock fått uppfattningen om att Google inte lägger stor vikt vid information i sidfoten och framförallt inte länkar i sidfoten.
  Du kan också installera SEO-tillägg som Yoast SEO för att förenkla var på din sida du bör lägga sökmotoroptimerad text och ändå kunna uppdatera alla delar av sidan.
  Se lite information om det här: https://yoast.com/footer-design-by-links/

  //Daniel Ö Loopia Support

 16. Jag har haft min sida i något år och inser att jag inte vill ha någon blogg men som jag förstår det så går det inte att ta bort blogg-widgeten (heter det så) i det tema jag valt. Jag vill därför byta tema. Någon berättade för mig att om man väljer ett tema som är ”blåmarkerat” som är det temat inte förberett för någon blogg. Det här var ett bra tag sen och jag minns inte riktigt vad vederbörande sa. Jag har kollat lite på nytt tema men förstår inte hur jag ska avgöra om temat innehåller blogg eller inte. Har du något tips?

 17. Hej Karin,
  Alla WordPress-teman innehåller möjligheten till att ha en blogg, det är de ”inlägg” du skriver och publicerar som bildar själva bloggen. Ställ gärna din fråga på nytt i Facebook-gruppen WordPress Sverige (https://www.facebook.com/groups/wpsvse/), där finns massor av WordPress-proffs samlade som kan ge dig tips på hur du ska gå tillväga.

 18. Kan man anpassa en sida så att den blir olik de andra tex bakgrund? Jag ska göra en kurs för min sida men vill gärna att den ska vara lite annorlunda än resten.

 19. Hej Annika, för att ändra t ex bakgrundsfärgen på en specifik sida behöver du hantera CSS-kod via ”Utseende > Redigerare” i WordPress kontrollpanel. Vissa teman kan ha den möjligheten i sina inställningar för sidmallar. Ställ gärna din fråga på nytt i Facebook-gruppen WordPress Sverige (https://www.facebook.com/groups/wpsvse/), där finns massor av WordPress-proffs samlade som kan ge dig tips på hur du ska gå tillväga.

 20. Hur får man headern att bli lika stor på startsidan som på övriga sidor i tema 2017? Går att ändra med css…men då zoomas bilden annorlunda på startsidan….

 21. Heej!
  Har hittat ett perfekt tema för min hemsida, men det är fel färg.. Är detta svårt att ändra själv?

 22. vet inte om den här är aktuell fortfarande, jag har fastnat många dygn nu vid teman då jag inte vet hur jag ska göra: om jag väljer en hemsida som kan ändrs, childtheme, som någorlunda har vad jag vill ha. hur vet man om det finns plugins så man senare kan lägga till en webbutik.? finns de med webbutik från start wee, vad de heter men vet inte om jag kan/ska/vill sälja utan butik, eller inte än, till en början för att kanske kunna lägga till butik senare, eller ändrar jag bara tema den dagen om jag vill ha butik och innehållet behålls men temat ändras.? jag har ingen koll på detta alls som du märker, därför jag hittat hit, men nu vill jag starta upp sidan.

 23. Jag har installerat teman traffica vilket passar mig bra dock är kontrasten mellan bakgrunden och bokstäverna inte ok. Den är för dålig och jag vill gärna göra bokstäverna svarta eller bakgrunden mörkare. Hur gör jag? jag vill inte byta tema alltså.

 24. Tack för er WP skola, den har hjälpt mig mycket.
  Om jag ångrar det tema jag valt och har texter inlagda, följer dessa texter med då jag byter tema?
  Följer inlägg med?
  Hur gör man annars?
  Tack 🙂

 25. Hej Carola, vad kul att du uppskattar WordPress-skolan 🙂 Inlägg och texter ska följa med när du byter tema. Under Utseende > Teman kan du också testa hur det nya temat kommer att se ut innan du byter för att se så att allt följer med. Ha en fortsatt bra dag! Hör gärna av dig om du har ytterligare funderingar.

 26. Hej jag har lite krångel med att få skugga runt mina blogginlägg. Jag får enbart skugga på höger sida, men inte runt hela som jag vill ha det. Hur tusan går jag till väga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss