Viktor gick från droger och kriminalitet till att vandra från Norrköping till Spanien

3 645 kilometer. Det är avståndet mellan Norrköping och Fisterra i norra Spanien. Det är också den distans som Viktor Jinnevång vandrade under 2016 efter att ha bestämt sig för att en förändring måste ske efter en tids missbruk. Vandringen blev ett projekt han valde att kalla Every Step Counts vars största syfte var att samla in pengar till föreningen Here 4U som hjälpt och stöttat Viktor i början av hans livsförändring.

För oss på Loopia var det en självklarhet att bistå med webbhotell till projektets hemsida och på så vis låta Viktor dela med sig av sin resa för att inspirera och motivera andra. Läs intervjun med Viktor nedan.

Viktor Jinnevång gick från droger och kriminalitet till att vandra från Norrköping till Spanien
Viktor när han precis kommit fram till Fisterra. “En av de märkligare känslor jag upplevt”.

Hej Viktor! Hur väcktes idén om att vandra från Sverige till Spanien?

Idén om att gå från min dörr i Norrköping till Fisterra i Spanien föddes under två längre vandringar som jag gjorde i Frankrike och Spanien. För att vandringen skulle få ett större syfte valde jag att starta en pengainsamling till organisationen Here4u i Västerås som hjälpte mig genom en tid av missbruk i min ungdom. Insamlingen genererade 100 000 kr och jag vill ta tillfället i akt och tacka alla som lämnade bidrag under vandringen.

Vad var det bästa med vandringen?

Det mest intressanta och roliga med vandringen var alla möten med människor, deras historier och sätt att hantera både med och motgångar. Varje människa har så mycket inom sig som tyvärr sällan kommer ut men på något sätt blir det mer naturligt att prata om saker som verkligen betyder något när man vandrar tillsammans.

Viktors "familj" som han kom nära under sin vandring, sittandes på Hippy beach i Fisterra.
Viktors “camino family” under vandringen som han kom nära. De delade de blandade känslorna av glädje, vemod och stolthet över att till slut ha kommit fram till Fisterra efter den långa vandringen.

Stötte du på några svårigheter?

Mitt absolut största problem var all ensamhet. När jag var i länder där jag inte kunde språket och inte kände någon blev ensamheten stark och svår att hantera. Det fanns också en period i slutet av Tyskland då det regnade dagligen i nästan fyra veckor, då var det inte lätt att hitta motivationen att fortsätta. Men nyckeln var alltid densamma, att fortsätta oavsett omständigheterna.

Hur har projektet Every Step Counts marknadsförts?

Under vandringen och även nu går det att följa projektet Every Step Counts via Facebook och Instagram på @everystepcounts.se. Dessa plattformar är enkla att använda och når många människor på ett enkelt sätt. Projektet uppmärksammades även av media såsom TV4 Nyhetsmorgon och olika lokala radiostationer och tidningar. På hemsidan everystepcounts.se samlade vi all info om projektet och vandringen.

Hur viktig var hemsidan för projektet?

Skärmdump av everystepcounts.se.Hemsidan var och är enormt viktig. Via hemsidan kunde man följa mig under vandringen vart jag var rent fysiskt men även ta del av information kring projektet. Enormt tack till Loopia som sponsrat med denna tjänst.

Hemsidan skapades av producenten Mikael Hallmans som också gjort dokumentären om projektet. Han valde att göra en responsiv sida som skulle fungera på alla plattformar med hjälp av WordPress och tutorials online.

Vandringen har blivit en dokumentär också. Hur gick det arbetet till?

Två månader innan jag lämnade Sverige bestämde jag och Mikael Hallmans att vi skulle göra en film om min vandring. Det blev ett enormt mycket större projekt än jag någonsin kunde tro. Vi filmade förberedelserna tillsammans och under själva vandringen fick jag filma själv med min mobilkamera. Materialet som jag filmade laddade jag upp via Dropbox så Mikael kunde ta del av vad jag filmade och regissera mig hemifrån Sverige. I slutändan blev det flera hundra timmar filmat material som sedan kokades ned till en film på 59 minuter (som du kan titta på här).

Det har varit en lång och i stundom tung process då vi gjorde allt på sidan av våra heltidsjobb. Jag är dock enormt tacksam att vi aldrig gav upp för resultatet blev en film som vi är otroligt stolta över. Filmen ska användas som föreläsningsmaterial i skolor och andra verksamheter där motivation/förändring är något som söks.

…och nu ska dokumentären visas under Västerås Filmfestival 2018. Grattis! Hur känns det?

Det känns så bra. Det blir som att knyta ihop säcken på hemmaplan då både jag och Mikael kommer från Västerås. Förhoppningsvis kan det ge ringar på vattnet så att flera ungdomar i Västerås och resten av världen kan se filmen och inspireras till att vara sig själva, oavsett brister och tillgångar.

Filmer tar ofta upp stor plats på webben vilket kan göra ens hemsida seg. Hur gjorde ni för att undvika detta?

Vi eftersökte en smidig och proffsig lösning för att ladda upp och sprida dokumentären och hittade detta hos Vimeo som innehar en on demand-tjänst. På så vis slapp vi belasta vår egen site med tunga filmfiler. Dessutom var det enkelt att ladda upp undertexter och så vidare med hjälp av deras befintliga plattform.

Har du några tips till andra som funderar på att starta ett liknande projekt som Every Step Counts?

Oftast går det inte så lätt som man tror, var beredd på motgångar och att ibland få ändra planen. Ha ett öppet sinne och hjälp så många du kan på vägen. Inga visioner är för stora eller små. Tro på dig själv och vad du gör! Om du inte tror på din idé kommer ingen annan göra det heller.

Avslutningsvis, hur ser framtiden ut för dig Viktor?

Jag kommer att fortsätta resa på olika vis och skapa gott dit jag kommer. Filmen kommer jag att använda i så många sammanhang som det går. Vi pratar om att göra en till film men än så länge är det bara i planeringsstadiet, vi får se vart det landar.

Jag letar ständigt efter nya utmaningar, så om någon är sugen på att sponsra ett nytt äventyr skulle det vara ett givet JA, så mycket kan jag säga.

Viktor framför solnedgången i Fisterra, Spanien
Solnedgång på ”Hippy beach” i Fisterra, Spanien.

Vi önskar Viktor ett stort lycka till i framtiden och tackar återigen för att han valt att dela med sig av sin resa på vår blogg. Läs fler intervjuer med våra fantastiska kunder här »

 

Vill du skapa en egen hemsida till ditt företag eller projekt?

Vi erbjuder en rad olika hemsidesverktyg som t ex populära WordPress och vårt eget verktyg Loopia Sitebuilder där du enkelt skapar din egen hemsida utan förkunskaper. Hemsidesverktygen ingår dessutom i våra webbhotellspaket från start. Läs mer »

https://blogg.loopia.se/2017/08/16/recept-pa-en-bra-hemsida-till-foretaget-8-ingredienser/

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss