5 tips för en mobilanpassad hemsida

5 tips för en mobilanpassad hemsida

Hela 95% av den svenska befolkningen använder Internet i mobilen, enligt rapporten Svenska och Internet 2021. Det gör att det vanligaste sättet att använda internet dagligen är via sin mobiltelefon.

Har du ingen mobilanpassad hemsida idag är det alltså läge att skaffa en nu. Nedan delar vi med oss av 5 tips till dig som vill ha en mobilanpassad hemsida med en design som anpassar sig efter den enhet sajten besöks ifrån.

1. Mobilanpassade fälttyper – så gör du

Det virtuella tangentbordet på en Smartphone med touch-skärm har sina för- och nackdelar. Troligtvis kan de flesta skriva snabbare på ett fysiskt tangentbord, men å andra sidan kan det virtuella tangentbordet anpassas efter olika behov och tillfällen. För en mobilanvändare kan det till exempel vara guld värt att få ett förstorat tangentbord om t ex kort- eller OCR-nummer ska skrivas in vid en betalning från mobilen.

» Så här skapar du mobilanpassade fälttyper

2. Responsiva tabeller – här är 2 varianter

En av utmaningarna med en mobilanpassad hemsida är att få till schyssta tabeller. Responsiva tabeller som anpassar sig efter alla olika enheter kan nämligen vara en utmaning att få till. Nedan tipsar vi om två olika lösningar, beroende på hur breda tabeller du vill använda på din sajt.

» Spana in 2 olika varianter av responsiva tabeller

3. Mobilanpassad meny på sajten? Gör så här

Ännu en utmaning med att skapa en mobilanpassad sajt för små skärmar är att ta fram en meny som håller sig tydlig och fullt synlig utan att besökaren behöver zooma in/ut eller vända och vrida på mobilen/surfplattan. Här presenterar vi två olika lösningar; en horisontell och en vertikal så kallad “hamburgermeny” som idag används av de allra flesta sajter på nätet.

» Så fixar du en mobilanpassad meny

4. Skapa en mobilanpassad sajt med lättanvända Loopia Sitebuilder

Med vårt populära hemsidesverktyg Loopia Sitebuilder skapar du snabbt och enkelt din egen hemsida från grunden – helt utan krav på förkunskaper. Loopia Sitebuilder erbjuder flera responsiva designmallar som automatiskt anpassar din sajt efter enheten den besöks ifrån. Du har dessutom möjlighet att prova verktyget gratis innan du bestämmer dig.

Läs mer, prova gratis och kom igång med din hemsida i Loopia Sitebuilder »

5. Skapa en hemsida snabbt, smidigt och responsivt med WordPress

WordPress är världens största hemsidesverktyg med miljontals användare världen över. De flesta WordPress-teman är responsiva och anpassar sig efter den enhet sajten besöks ifrån, oavsett om det är en dator, mobil eller surfplatta.

För att skapa en mobilanpassad hemsida i WordPress behöver du installera WordPress, välja ett responsivt tema och sedan fylla på med text och bilder. Behöver du hjälp med att komma igång kan vi tipsa om vår populära WordPress-skola.

Kom igång med WordPress hos Loopia »

Vill du ha hjälp med att mobilanpassa din sajt?

Vi på Loopia har över 3 500 återförsäljare, däribland en hel del webbyråer som pysslar med just mobilanpassad webbdesign. Maila dina önskemål till af@loopia.se så hjälper vi dig att få kontakt med den av våra återförsäljare som passar dig och dina behov bäst. Läs mer om Loopias återförsäljarprogram.

Dela detta inlägg:

2 svar på “5 tips för en mobilanpassad hemsida

  1. Vem äger domänen Öppettiden.se??
    lcr8722-1600829
    Vi måste komma i kontakt med dem eftersom det uppger fel info om våra öppettider.
    Hoppas på ett proffsigt aggerande från er sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss